Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

@Treker wydaje mi sie ze fragment zakłocenia od przetwornic dla dociekliwych "Z kolei na wyjściu 7805 obserwujemy jedynie delikatny szum".jest z małym błedem powinno byc:  " Z kolei na wyjsciu przetwornicy liniowej...."  chyba ze ja czegos nie rozumiem?  w tej czesci chyba w innych miejscach jest zamieniane slowo przetwornica na stabilizator a na samym poczatku rozdzialu zostal dokonany podzial na stabilizator np 7805 i przetwornice np S7V7F5 a poczatkujacym pozniejsza zamiana tych słow moze nie sprzyjac zrozumieniu tekstu.

• Lubię! 1

@Wojtek65 witam serdecznie 🙂 To dobrze, że masz zajęcie. Powodzenia!

@jackjor stabilizator tyczy się stabilizatora liniowego np. 7805, a przetwornica to raczej przetwornica impulsowa, choć terminologia ta może też byś stosowana zamienne - stabilizator coś stabilizuje, to samo robi przetwornica, która coś zamienia (też da się użyć tego w odniesieniu do stabilizatora, tylko zawęża to pojęcie do prądu stałego i niższego napięcia na wyjściu).

Na przyszłość proszę, żebyś zadawał pytania do kursu w komentarzach do danej części kursu 😉 

• Lubię! 1

Dzień dobry. To mój ,,dziewiczy'' wpis- zaczynam przygodę z elektroniką zupełnie od zera. Mam nadzieję, że uda mi się zrozumieć jej prawa i zafascynować się jej możliwościami. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!

• Lubię! 2

Cześć jestem Stasiek, założyłem tutaj konto ponieważ chciałem spróbować programowania FPGA (zawodowo jestem programistą C, i to w systemach embedded) a skończyłem automatykę i robotykę więc grzechem było mieć luki w wiedzy nt układów FPGA. Chcę się nauczyć VHDL.

• Lubię! 2

@DonAntonio witam na forum! Trafiłeś w dobre miejsce, życzę udanych eksperymentów z elektroniką w praktyce 🙂

@sibislaw cześć Stasiek, witam na Forbocie. Zachęcam do stałej aktywności na naszym forum 🚀

@Linionwk witam na forum 🙂 W razie problemów pytaj śmiało na forum - pomożemy!

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...