Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

@Yorro cześć Kamil, mam nadzieję, że wciągniesz się na długo!

@krzybicki witam na forum i zachęcam do stałej aktywności 🚀

@Marmur cześć Marcin, witam na Forbocie - mam nadzieję, że nasze materiały będą pomocne 🙂

@Tomasz21C cześć Tomek, witam na forum. W razie problemów pytaj śmiało!

@NataliaAgata cześć Natalia, witam na Forbocie! Życzę udanych eksperymentów z elektroniką w praktyce 🙂

@kenkq cześć Konrad, mam nadzieję, że nasze kursy pomogą Ci w nauce elektroniki - powodzenia!

Cześć

Nazywam się Kamil, lat 32. Trafiłem na Forbot szukając rozwiązania problemu, mam nadzieje, że gdy go już rozwiąże to zostanę z wami na dłużej.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

@heldrad cześć Kamil, witam na Forbocie i zachęcam do stałej aktywności 🙂

@idud witam na forum i życzę udanych eksperymentów z elektroniką w praktyce!

@Jakub24 cześć Jakub, mam nadzieję, że micro:bit Ci się spodobał - powodzenia!

@pabix witam na forum i zachęcam do stałej aktywności 🙂 

Cześć wszystkim 🙂

Paweł, 22 letni student Automatyki i Robotyki, liczę że wasze forum pomoże mi w drodze od zera do fachowca 😄 

Pozdro wszystkim!

• Lubię! 1

Witam.

Jestem Piotr. Obecnie zaczynam przygodę z elektroniką. Idę na studia techniczne i chciałbym poznać elektronikę. Trafiłem na Forbot gdyż uznałem, że to przystępne źródło wiedzy dla zupełnie początkujących. Sama forma kursu bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam

• Lubię! 1

Hej, 

jestem Łukasz i mam 29 lat. Kiedyś ,przez nieudolność i głupotę zaprzepaściłem szansę na ukończenie szkoły w zawodzie monter-elektronik. Temat nigdy nie był mi bliski, ale zdecydowałem się zebrać w sobie i podejść do tego jeszcze raz. Bez sensu byłoby się po takim czasie porywać na egzaminy eksternistyczne, więc zacząłem szukać jakichś kursów, punktów zaczepienia, generalnie miejsca, gdzie mógłbym sobie na spokojnie wszystko przepracować. 

W ten sposób trafiłem na Forbota i czuję, że jestem w dobrym miejscu. Mam nadzieję, że Wasze kursy elektroniki pozwolą mi przygotować się do egzaminu ELM.02 - chętnie wyposażę się nawet w zestawy do ćwiczeń z oferty strony. 

Jestem laikiem i przychodzę z pokorą, więc proszę wybaczyć ewentualne naiwne i retoryczne pytania dotyczące układów etc. Moja wina, że pewnie wszyscy są tutaj w tym zakresie mądrzejsi ode mnie, ale jak pisałem wyżej - coś zepsułem i teraz zwyczajnie chcę to naprawić. 

Pozdrawiam. 

• Lubię! 2
(edytowany)

Witam wszystkich pasjonatów elektroniki. Mam 49 lat. Jestem absolwentem technikum elektrycznego, gdzie nauka przedmiotów elektronicznych to była w 99% teoria m.in. co chwilę kartkówki i z elektrotechniką było niewiele lepiej, informatyka na Timex i ZX Spectrum itp. Mieliśmy też pasjonata młodego nauczyciela elektroniki który miał prowadzić z nami kółko elektroniczne (z naszą klasą miał chyba tylko jeden przedmiot typu miernictwo) ale po niecałych dwóch latach w maju podkupiła go ze szkoły chyba TPSA oferując mu na start ok 300% podwyżki więc nic z tego nie wyszło. Szkołę skończyłem tak zniechęcony do tematów związanych z prądem że nawet przykręcić gniazdka "wychodzącego" ze ściany nie miałem chęci i wiedzy czemu ono co rusz wychodzi z tej puszki. Dopiero koło 30. pracując jako elektryk parę lat "zielony" nauczyłem się więcej w pół roku niż w szkole przez 5 lat. Po latach żałowałem że nie spróbowałem się dostać do technikum elektronicznego w sąsiednim mieście. Z 20 lat temu jeszcze jak nie każdy miał dostęp do Internetu kupiłem książkę "Wyprawy w świat Elektroniki" autor Piotr Górecki. Zrobiłem parę ćwiczeń i odłożyłem temat na bok. 10 lat temu próbowałem się uczyć z książki "Elektronika od praktyki do teorii" autor Charles Platt przerobiłem ok 40-50%. Stanąłem na wprowadzeniu do układów scalonych. Mam teraz więcej czasu więc chce zająć się elektroniką. Ostatnio sprzątałem swój warsztat i znalazłem gdzieś głeboko w reklamówce elementy elektroniczne, trzecią rękę z lupą, lutownicę  z regulacją temperatury, 2 płytki stykowe i tak mnie znów natchnęło. Może do trzech razy sztuka i teraz przerobię kursy, które planuje do końca. Zainteresowanie pokrewne: modelarstwo, sprzęt RTV i AGD retro np. wieże Diora, Unitra, zmywarki i pralki które mają 20 lat i więcej a wciąż działają np. "prawdziwy" Bosch z przełomu wieku, elektrotechnika i elektronika samochodowa. Inne zainteresowania: inwestycje w nieruchomości i akcje, wędkarstwo, majsterkowanie.

Edytowano przez slayer74
dodano treści
  • Lubię! 2

Witam wszystkich,

Nazywam się Adam, mam 36 lat i jakoś ciągle było coś innego do roboty pokroju programowanie, technologie, a ze swoją przygodę z elektroniką chętnie przywitam to i przysiąść do takowych również chciałem. Idea relatywnie prosta jestem programistą i dobrze by sobie radzić gdy coś prostego szwankuje lub gdy trzeba coś dopiąć do istniejącego rozwiązania. Zbierałem się do tego powoli gdyż zastanawiałem się nad FPGA, ale cena błędu sugeruje parter i podstawy 🙂

• Lubię! 2

Witam, Adrian.

Na studia miejsca dla mnie zabrakło więc samodzielnie szkolę się w Elektronice i Informatyce. 😀

• Lubię! 2

@P-- cześć Paweł, witam na Forbocie - mam nadzieję, że nasze materiały będą pomocne!

@piotrtkaczyk witam na forum 🙂 Miło słyszeć, że Ci się podoba - powodzenia!

@karpa mam nadzieję, że nasze materiały pomogą Ci poznać podstawy Arduino w praktyce 🙂

@PiotrZPuszczy cześć Piotr, cieszę się, że forma prowadzenia naszych kursów Ci się podoba. Życzę powodzenia w samodzielnych eksperymentach!

@lukasz360 cześć Łukasz, witam na Forbocie! Mam nadzieję, że nasze materiały będą pomocne. W razie problemów pytaj śmiało na forum 🚀

@slayer74 witam na Forbocie 🙂 W ciągu ostatnich kilkunastu lat wiele się zmieniło. Nauka elektroniki jest teraz dużo łatwiejsza, mam nadzieję, że stanie się ona dla Ciebie ciekawym hobby!

@sami25 cześć Adam, witam na forum 🙂 Podstawy to dobry wybór, powodzenia!

@VMax cześć Adrian! Dobry pomysł, akurat w tych dziedzinach można bardzo dużo nauczyć się we własnym zakresie 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...