Skocz do zawartości

Projekt nadruku na gadżety, szukanie dziury w całym

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,
tym razem nietypowy temat. Pracujemy nad nowymi gadżetami, które będzie można zdobyć np. na zawodach robotów i innych wydarzeniach. Będziemy na nich nadrukowywać drobne ściągi z elektroniki. Jednak im coś jest prostsze i dłużej się na to patrzy to łatwiej przeoczyć błędy 😉

Stąd moja prośba, aby chętni z Was w wolnej chwili zerknęli na poniższe kawałki projektów. Mam nadzieję, że mamy tutaj specjalistów od "szukania dziury w całym", którzy znajdą jakiś błąd merytoryczny. Zaznaczam, że chodzi o wytknięcie błędów merytorycznych. Forma i treść nie może być już zmieniona z różnych przyczyn. Chodzi więc o wyłapanie jakiś ewidentnych "głupotek" typu błąd w prawie Ohma. Sam wyłapałem tylko kilka kosmetycznych drobiazgów do zmiany, jednak tak jak pisałem we wstępie - za długo już się na to patrzę 😉

Wstawiam same wycinki, aby nie zdradzać co to będą za gadżety. Jeśli znajdziecie błąd to dajcie proszę znać w komentarzu. Jeśli poświęcicie chwilę na sprawdzenie treści i nie znajdziecie błędu to też dajcie znać w komentarzu 😉

Nadruk 1:

1.png

Nadruk 2:

2.png

Nadruk 3:

3.png

Nadruk 4:

4.png

Nadruk 5:

5.png

• Lubię! 1

Ok, nikt nie zgłosił uwag, więc zakładam, że  jest ok - poczekam jeszcze do jutra i zamykam temat 😉

To skoro nikt się nie przyczepia, to ja się odezwę. Nie jest to błąd, ale jak już kiedyś pisałem, jestem przeczulony na mylenie pojęcia rezystancji z prawem Ohma. Na nadruku 2 jest piękny wzór na moc, ale wcześniejszy wzór na rezystancję jest opisany jako prawo Ohma.. Nie chcę się, czepiać ale tzw. Prawo Ohma odnosi się tylko do przewodników w określonych warunkach - stałej temperaturze, ciśnieniu itd. Ma więc bardzo ograniczony zakres zastosowania. Natomiast rezystancję można sobie zawsze policzyć, np. dla diody, czy akumulatora - może lepiej jednak zmienić podpis, żeby nikt się nie czepiał...

Rozumiem, tylko pytanie czy opis tego wzoru jako "Wzór na rezystancję" nie będzie dziwny z punktu widzenia początkujących? Czy może lepiej przedstawić go jako I = U/R?

Nie bardzo rozumiem co jest we wzorze dziwnego:

MOC: P = U * I

REZYSTANCJA: R = U / I

Wzór jak każdy inny, bywają gorsze...

Ale jeśli zapiszemy I = U / R to nie będzie to wzór na rezystancję, tylko prąd - wartość obliczana jest po lewej stronie. 

Przy okazji - mając pojęcie rezystancji i wzór R=U/I możemy go przekształcić i obliczyć prąd: I=U/R oraz napięcie U=I*R - ale do tego nie jest potrzebne prawo Ohma, to prosta arytmetyka.

Przed chwilą, Elvis napisał:

Nie bardzo rozumiem co jest we wzorze dziwnego:

Oczywiście w samym wzorze nic dziwnego  - chodziło mi tylko o nazewnictwo. Mam wrażenie, że w większości materiałów, a nawet w szkole przy haśle Prawo Ohma pojawia się ten wzór w formie I = U / R  i zamiast "wzór na prąd", opisuję się go jako Prawo Ohma, ale szkoła była dawno i może już mi się myli... To może zostać przy tej wersji I = U / R (bo jest jednak popularniejsza) i opisać to jako "Wzór na prąd wynikający z prawa Ohma" (albo coś w ten deseń)?

Bo samo prawo Ohma mówi, że rezystancja jest stała - czyli R=const, z tego wynika że prąd i napięcie są proporcjonalne.

Oczywiście rezystancja jest stała tylko jeśli założymy że jest stała, albo małe zmiany nam nie przeszkadzają.

Po prostu dawno temu pan Ohm mierzył sobie właściwości różnych przewodników i odkrył że prąd i napięcie zależą od siebie liniowo. Obecnie wiemy o tym zjawisku dużo więcej, ale tak nieszczęśliwie się złożyło że "prawo" jest tłuczone do głów we wszystkich szkołach i wszyscy je łykają jak młode pelikany. Więc jeszcze raz - jak sobie założymy że rezystancja jest stała to jest stała. W rzeczywistości nie jest stała, ale do celów inżynierskich wygodnie jest tak zakładać i np. przyjmować że rezystor 10k ma zawsze dokładnie 10k.

Podanie wzoru na rezystancję jest bezpieczne, co więcej można tak np. Wytłumaczyć dlaczego bateria 9V nie nadaje się do zasilania silników. A powołując się na pana Ohma raczej dobrych wniosków się nie wyciągnie.

• Lubię! 1

Ohm w swoich badaniach zauważył, że w pewnym określonym odcinku obwodu natężenie prądu jest proporcjonalne do napięcia. Tylko tyle. Współczynnikiem proporcjonalności jest pewna stała charakterystyczna dla tego obwodu, nazywana oporem:

y = a * x

Jeżeli współczynnik oznaczymy przez R a napięcie i prąd odpowiednio przez U oraz I to mamy kanoniczny wzór:

U = R * I

i to jest postać wprost wyrażająca tzw. prawo Ohma. Dzisiaj opór wyrażamy w jednostkach nazwanych od imienia tego naukowca, ale wtedy dla niego  była to tylko liczba, pewien współczynnik przeliczeniowy wiążący prąd z napięciem. Obowiązuje on dla danych warunków pomiaru i może zmieniać się z wielu powodów, ale w danej chwili zawsze jest jeden, bo jedno jest napięcie i jeden prąd. Nie wiem czy jest sens wstawiać do ściągawek inne postaci podobnych, prostych równań - przecież nie piszemy ich dla przedszkolaków.Jeśli ktoś ma punkt (x,y) na prostej przechodzącej przez zero, czyli tutaj konkretne (I, U) w chwili pomiaru, to współczynnik R sobie policzy, prawda?

• Lubię! 1

Panowie, bez przesady, bo zaraz @es2 się odezwie i będzie ględził o mechanice kwantowej.

Jak dla mnie wszystko jest OK. Początkujący będą mieli przed nosem to co powinni... a niepoczątkujący tego typu ściąg chyba nie potrzebują...

• Lubię! 2

Jestem jak najbardziej za radą @ethanak -a żeby sobie darować dalszą dyskusję. Tylko minimalne wytłumaczenie: oczywiście jak podzielimy sobie napięcie przez prąd dostaniemy jakąś wartość, ale natężenie prądu nie musi być proporcjonalne do napięcia - prąd może być stały (stabilizator prądu), albo napięcie stałe (napięcia), albo zależność może być inna niż liniowa. Oczywiście w innym punkcie pracy też możemy zmierzyć napięcie i prąd i dostaniemy rezystancję / opór, ale będzie to inna wartość.

Przepraszam za sianie zamętu, po prostu nadużywanie pojęcia prawa ohma czasem mnie irytuje, ale jeśli nikomu innemu nie przeszkadza, możecie spokojnie wydrukować ściągi w zaproponowanej postaci 🙂

• Lubię! 1

Jeśli chodzi o sam fakt podawania przekształceń wzorów to podzielam zdanie @ethanak tj.:

1 minutę temu, ethanak napisał:

Początkujący będą mieli przed nosem to co powinni... a niepoczątkujący tego typu ściąg chyba nie potrzebują...

Na pewno to nikomu nie zaszkodzi 😉

Pozostaje teraz głównie kwestia jak to poprawnie nazwać i którą wersję wzoru podać. Zdaje sobie sprawę, że możemy nazwać to wzorem na prąd, wzorem na rezystancję itd. Odnoszę jednak wrażenie, że początkującym będzie brakowało informacji, że to jest związane z prawem Ohma. W końcu w szkołach ciągle o tym się mówi, a tutaj informacji o tym Ohmie brak 😉

Sprawdziłem 3 książki, które mam pod ręką na hasło "Prawo Ohma":

• Poradnik mechatronika, wydawnictwo rea: "Wzór mnemotechniczny do prawa Ohma: U = R * I", a na samo hasło Prawo Ohma podany jest wzór w wersji "R = U/I"
  • Elektronika dla każdego, wydawnictwo Helion, na hasło prawo Ohma wzór: "U = I * R"
  • Wyprawy w świat elektroniki, wydawnictwo WKŁ, podaje, że "wzór wyrażający prawo Ohma to I = U/R"

Czyli... ile publikacji tyle wersji 😉

Jeszcze na koniec samo prawo Ohma: "natężenie prądu, płynącego przez przewodnik jest zawsze wprost proporcjonalne do różnicy potencjałów, przyłożonej do przewodnika" (Podstawy Fizyki - tom 3, D. Halliday, R. Resnick, J. Walker, PWN 2012).

I dalej w:

"Element obwodu spełnia prawo Ohma, gdy jego opór nie zależy od wartości i polaryzacji przyłożonej różnicy potencjałów" 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...