Skocz do zawartości

[Line Follower] ATtiny2313, 3 czujniki

superhero1235

Pomocna odpowiedź

Pisze tu bo mój ostatni temat został zamknięty.

wziąłem sobie do serca porady innych i poszukałem w necie różnych ciekawych informacji. Po kilku godzinach męczarni wymęczyłem taki oto schemat. I moje pytanie jest takie czy to ma w ogóle szanse ruszyć? Jeśli coś jest źle to proszę o poprawienie.

[ Dodano: 23 Paź 09 08:12 ]

do pinów sv2 będą podłączone czujniki lini

ps: bo to jest schemat line followera.

Źle masz podpięte kondensatory przy silnikach. Jeżeli chcesz żeby one odprowadzały zakłócenia z silnika to musisz go podpiąć równolegle do silnika, bo tak to nie popłynie prąd(dla prądu stałego kondensator jest przerwą w obwodzie, a dla przemiennego jest oporem).

A tak pyzatym to nie zauważyłem większych błędów.

Racja. Dzięki za spostrzeżenie.

ps :schemat robiłem wczoraj wieczorem jak już mózg miałem wyłączony więc to pewnie dlatego taki błąd.

jak jeszcze ktoś coś zauważy to niech da znać.

[ Dodano: 23 Paź 09 10:03 ]

Napisałem program i także proszę o jego sprawdzenie

ps: zrezygnowałem z 3 czujnika.

$regfile = "attiny2313.dat"

$crystal = 4000000

config portd=input

portd=&B00000000

config portb=output

portb.0=0

portb.1=0

portb.2=0

portb.3=0

portb.4=0

portb.5=0

portb.6=1

portb.7=1

do

if pind.1=0 then

portb.7=1

elseif pind.1=1 then

portb.7=0

endif

if pind.0=0 then

portb.6=1

elseif pind.0=1 then

portb.6=0

endif

loop

end

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kondensatory przy stabilizatorze odwrotnie i raczej używaj europejskich symboli.

Reset jest źle, zasilanie też. Poszukaj sobie np. w kursie C na Diodzie schematu i skopiuj reset i zasilanie.

Aha, jeszcze bez sensu podłączony jest stabilizator. Na IN podajesz napięcie zasilania, np od baterii, a na OUT masz stabilne 5V. Czyli całe zasilanie jest źle.

Jednym słowem jeszcze się doucz.

Kondensatory miałem odwrotnie gdyż nie wiedziałem gdzie + a gdzie -.

Schemat poprawiłem i zrezygnowałem z resetu bo to chyba nic ważnego i bez tego układ chyba też zadziała jeśli nie to mnie poprawcie. Z tego co zrozumiałem to silniki i uc maja mieć osobne zasilanie. oto schemat

PS już tak poza tym w jakiej bibliotece w eagle znajdują się silniki bo w google nie znalazłem?

Witam

O stabilizatorze i C już Ci wspomniano ale w tym układzie sterowanie silnikami nigdy nie będzie działało poprawnie. Uz uPC jest niższe niż Vdd więc tranzystory powinny być emiterami na masę, w bazie do uPC R np. 1k a silniki w kolektorach. Chyba, że muszą iść jednymi biegunami na masę. Ale w tym układzie będą się wyłączać ale nigdy się nie włączą na max. Silniki nigdy nie dostaną Vdd.

Najefektywniej jest dać MOS-y. Jakie to silniki i jaki będą pobierały prąd ?

Jeśli ktoś poprawi ci schemat niczego się nie nauczysz, nie o to chodzi. Dlaczego nie obejrzysz innych schematów cudzych robotów i nie zaczniesz z nich "ściągać"?

Zbyt dużo na diodzie jest osób, które myślą, że w jeden dzień zrobią robota, albo ktoś za nich wszystko zrobi, a sami nie angażują się w to co chcą zrobić.

Mi bardzo zależy na czymś samodzielnym a tak w ogóle to ten robot ma służyć nauce programowania. Ja bardzo chętnie poprawie swój schemat poczytam dlaczego zrobiłem błędy bo mi się nie spieszy . Pisząc poprawić miałem namyśli nie zrobienie schematu za mnie lecz wskazanie błędów - poprawienie pisemne. Xweldog napisał to o co mi chodzi o wskazanie błędów ale w trochę niezrozumiały sposób. Nie zrozumcie tego że ja chce abyście mi powiedzieli że zamiast tego ma być coś innego czy jakoś tak, chodzi mi o jakieś naprowadzenie wskazanie w czym robię błędy a ja już sobie znajdę dlaczego je robię i je poprawie. Za wszystko dziękuję.

[ Dodano: 24 Paź 09 05:30 ]

Spróbowałem zamiast tranzystorów dać mostek h i zrobiłem schemat i mam pytanie co w nim jest nie tak?

[ Dodano: 24 Paź 09 05:32 ]

W miejsce pinów sv2 będą podłączone silniki a uc to będzie attiny2313

Przeszedłeś na najpopularniejszy mostek i nie wiedziałem, czy odpowiadać nt. tranzystorów. Nie mniej, jak nie tu może przyda Ci się w przyszłości.

Przeanalizuj pierwszy przykład. Tu tak naprawdę te tranzystory niewiele robią. Odłączysz kolektor od Vdd i wtedy silnik będzie sterowany przez diodę BE wprost z uPC. Te mogą dać z Out max 20mA i jak silnik pobiera więcej to padnie uPC. By temu zapobiec trzeba dać w szereg z bazą jakiś R ( tranzystorom bipolarnym należy je dawać praktycznie zawsze ).

Ale i tak silnik nie będzie podłączany pod Vdd.

By bipolarny npn przewodził musi mieć bazę o 0,7V "wyżej" niż emiter. Popatrz, co będzie w pierwszym przykładzie ( poprawionym o R w bazie ).

1) zakładając Uz uPC 5V na emiterze musi się utrzymywać 4,3V ( praktycznie będzie jeszcze mniej gdyż obniży się o spadek na R bazy ).

2) będzie tyle nie zależnie, jak duże będzie Vdd. Czyli, w takim układzie silnik będzie zawsze zasilany nie z Vdd lecz z Uz-0,7.

3) między CE tranzystora będzie Vdd - ( Uz - 0,7V ). Dla Vdd przykładowo 9V ponad połowa U "straci się" na tranzystorze.

Dlatego najprostszym rozwiązaniem jest danie emitera na masę, silnik jednym końcem do kolektora a drugim do +Vdd. Tranzystor robi wtedy za włącznik. Między jego CE raz będzie Vdd a raz "prawie" zero a wtedy między pinami silnika Vdd.

To "prawie" zależy od wyliczonego R szeregowego bazy, β tranzystora ale nigdy nie mniej, niż ok. 0,15V.

W modelach powinno się walczyć z każdym zbędnym mA. A tr. bipolarne do wysterowania wymagają prądu w bazę. Dlatego najlepiej od razu stosować MOS-y które do przełączania nie poobierają go w ogóle ( dokładnie to minimalny do przeładowania pojemności bramki ).

Dzięki o coś takiego mi chodziło. Na pewno mi się przyda. A co do mojego ostatniego schematu to jest dobry? I mam zamiar dać tam l293dne , czy to nic nie zmieni? I jak będę pisał program to po prostu na odpowiednie nóżki daję prąd i włączają się silniczki czy jak?

[ Dodano: 25 Paź 09 02:43 ]

Czyli ten pierwszy schemat ma wyglądać mniej więcej tak?

W drugim schemacie z mostkiem h wejścia enable podłącz do vcc przez rezystor, lub zeby sterowacć poprzez pwm do uc, i wszystkie 4 gnd(GND1,GND2,GND3,GND4) podłącz do masy.

I ten kondensator przy resecie wywal, i nie podłączaj wogóle resetu, albo podłącz go jak w schemacie:

http://www.kursc.forbot.pl/img/art001_schemat1.png

pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.