Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Pisałem to w innym poście, ale napisze i teraz, bo sam się kiedyś na to naciąłem:

LM7805
zasilanie 4,8V (na razie)

Zasilanie zapewne z 4 akumulatorków AA? Jak korzystasz ze stabilizatora to musisz zasilać napięciem >7V, czyli 6 akumulatorków AA.

Bardzo estetyczna konstrukcja, gratulacje 🙂

narazie mam mostek na lm7805 i zasilam bezpośrednio z 4 akumulatorków AA, jak dorwę jakiś pakiet modelarski to wtedy będzie też szybciej jeździł.

dekoduję sygnał rc5 z pilota PHILIPS.

plany:

- algorytm do jazdy po labiryncie (tak jak polulu 3pi)

- przetwornica dc/dc typu BOOST lub jakiś pakiet modelarski

- podczerwień do regulacji wzmocnień regulatora PID Kp Ki Kd.

i od nowego roku chce się zająć modelem odwróconego wahadła, tylko cały czas zastanawiam się jaki żyroskop kupić...

Wesołych Świąt!

To ja już wiem dlaczego on jeździ tak płynnie 🙂, kolejny bardzo udany przykład zastosowania algorytmu PID. Duże miałeś problemy z ustawieniem wzmocnień? Jak to zrobiłeś, ręcznie? Napiszę jeszcze raz, to bardzo udany linefollower.

silnik wraz z przekładnią: DG12-43

3V, 150 RPM z Wobitu.

zasilam je narazie 4,8V ale docelowo będzie więcej.

[ Dodano: 24 Gru 09 03:56 ]

Sabre i profesorek

na filmiku robot jedzie uwzględniając tylko ten kawałek kodu: 🙂

if(cn5_on) set_motors(255,-100);
if(cn4_on) set_motors(255,0);
if(cn3_on) set_motors(255,255);
if(cn2_on) set_motors(0,255);
if(cn1_on) set_motors(-100,255);
set_motors(0,0);

a algorytm PID wkleje z poprzedniego robota, jak będę zasilał silniki ~9-10V

Robot wyszedł ci świetnie, tak trzymaj! 😉 Czy te malutkie silniczki wytrzymają tak wysokie napięcie? Na filmiku pt. 'line follower + sterowanie IR (2)' widać nierówno przyczepione koła, jednak nie zauważyłem, aby przeszkadzało to w równej jeździe 🙂

Do tego wykorzystuje się czujniki CNY70. W jednym czujniku znajduje się dioda ir i fototranzystor. Dioda cały czas świeci i jak robot najedzie na białą powierzchnie to wtedy światło się odbije od tej powierzchni i trafi do fototranzystora który zacznie wtedy przewodzić prąd, kiedy nie trafi na jasną tylko na ciemną to efekt będzie odwrotny i fototranzystor nie będzie przewodził prądu.

Witam, czy mógłbyś przybliżyć działanie podczerwieni w tym robocie, co wykorzystałeś do tego

Mam nieodparte wrażenie, że chodzi o pilota i RC5.

Odbiornik na 36kHz (TSOP1736) i dekoder RC5, programowy, ramki itp do znalezienia w necie bez problemu (lub w Bascomie "GetRC5").

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...