Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

rasta, i dobrze myślałeś, bo własnie o to mi chodzi. Zasadę Line Followera mniej więcej znam. A czy to sterowanie odbywa się poprzez mikrokontlorer. Mógłbyś wrzucić schemat

Przecież schemat zdalnego sterowania przez rc5 jest śmiesznie prosty, nadajnik to pilot od telewizora, a odbiornik do tsop i podpięty do niego uC.

Dokładnie, dokumentacja TSOPa, a co do odbioru korzystałem z informacji [stąd], funkcja w C oparta bodajże na wait_ms, niestety mam czystego kompa i nie mogę znaleźć tego "projektu".

• 5 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

zamierzam kupić pakiet lipol

tylko zastanawiam czy 2S czy 3S

czy 3S (11,1V) nie będzie już za dużo do tych silniczków

co sądzicie ?

Obawiam się, że to będzie zdecydowanie za dużo. One standardowo są chyba na 3V, prawda? To ~7V to już przesada, ale do zniesienia 🙂

• 8 miesiące później...

Szczerze mówiąc labirynt z kresek ma niewiele wspólnego z tym w Micromouse 🙂 zarówno mapowanie jak i rozwiązywanie jest realizowane zupełnie inaczej...

Hmm, ale sam algorytm pozostaje ten sam przecież. No chyba, ze tutaj jest na sztywno założone, że nie ma rozgałęzień, które potem się schodzą.

A to ja zadam pytanie pod nieco innym kątem. Twój labiryn czy jak to sie zwie poprawnie ma tylko katy proste (90°), a czy robot radzi sobie z przekątnymi czyli prostymi pod katem 45° ❓

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...