jas123 Napisano Marzec 29, 2020 Udostępnij Napisano Marzec 29, 2020 Dzień dobry , zrobiłem proste , a nawet bardzo proste urządzenie do pomiaru temperatury i wilgotności powietrza za pomocą dht11 . Może nie jest piękne ale mi się podoba. Użyte przeze mnie części to : -arduino pro mini -dht11 -przetwornica step-up - akumulatorek 18650 -wyświetlacz LCD -konwerter I2C Opis działania : Czujnik wysyła dane do Arduino poprzez interfejs 1-wire . Arduino odczytuje i konwertuje dane za pomocą biblioteki "DHT.h". Na końcu za pomocą biblioteki "LiquidCrystal_I2C" wysyła dane magistralą I2C i wyświetla je na wyświetlaczu. 2
Treker (Damian Szymański) Marzec 29, 2020 Udostępnij Marzec 29, 2020 @jas123 gratuluje projektu - najważniejsze, że działa i spełnia Twoje oczekiwania Jakieś plany dalszej rozbudowy? 1
jas123 Marzec 29, 2020 Autor tematu Udostępnij Marzec 29, 2020 Dziękuję. Planuję jeszcze dodać możliwość zobaczenia najwyższej i najniższej temperatury i wilgotności po kliknięciu przycisku . Zmienić zasilanie, bo ten akumulatorek chyba długo nie wytrzyma. I może jakiś prosty zegarek , chociaż nie wiem czy arduino jest na tyle dokładne żeby to poprawnie działało. 1
ethanak Marzec 29, 2020 Udostępnij Marzec 29, 2020 7 minut temu, jas123 napisał: Zmienić zasilanie, bo ten akumulatorek chyba długo nie wytrzyma. Dodaj moduł ładowarki (na allegro znajdziesz za 2 PLN) i wyłącznik (po co ma żreć prąd z baterii jak nikt nie patrzy?) 11 minut temu, jas123 napisał: jakiś prosty zegarek , chociaż nie wiem czy arduino jest na tyle dokładne żeby to poprawnie działało. Nie, arduino nie jest na tyle dokładne żeby zrobić zegarek. Ale moduły RTC już są. Ogólnie fajny projekt - a piękno jest rzeczą względną 2
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »