H1M4W4R1 Napisano Lipiec 2, 2021 Udostępnij Napisano Lipiec 2, 2021 W skrócie - czy dany schemat jest dobrym rozwiązaniem? https://tinyurl.com/yhphfhdk Dioda prostownicza (0.2 lub 0.7Vd), (5A / 1A Imax). Z moich szybkich obliczeń wynika, że na diodzie będzie wydzielała się teoretycznie moc rzędu 7mW (10mA * 0.7V), 10mA to pobór MCP2515 (wprawdzie to dane dla 5V, ale dla 3.1/2.6V prąd powinien być niższy, biorę to jako typ. scenariusz). Dioda Zenera to 5.6V 2%, więc gdy górne źródło napięciowe będzie miało 5V to dioda nie będzie przewodzić. Umieszczenie diody nie ma znaczenia, przełącznik reprezentuje tylko i wyłącznie status źródła napięciowego. Zwarcia będą krótkotrwałe (0.1-0.5s) stąd brak bezpiecznika. Dolne źródło to 3.3V (pull-up mikrokontrolera). Może być włączony podczas gdy linia 5V nie jest zasilona. Dioda prostownicza ma zapobiec przebiciom napięciowym wewnątrz układu (jeden już się zjarał w ten sposób), a Zenera ma zabezpieczyć układ przed przebiciem linii 12V do 5V (jakby jakiś kretyn czyt. ja zrobił zwarcie na liniach zasilania..., bo jakiś bardzo mądry osobnik (ten sam co powyżej) w złączu dał 5V i 12V obok siebie nie oddzielone masą... 😄). Oczywiście diody prostownicze będą na wszystkich pinach SPI od MCP2515 (SCK, SI, SO, CS no i już dla formalności GND, co by "zabezpieczyć" przed reverse polarity). Wprawdzie wtedy w układzie będzie zwarcie, ale dioda raczej nie ucierpi, bo prąd będzie ograniczony przez zasilacz (OCP/OLP) do 1.25A (+/- 25%), gdzie dioda to będzie Shottky 5A. Czy coś takiego ma sens? Czy coś istotnego pominąłem? Według symulacji i płytki prototypowej powinno to zadziałać, ale różnie w życiu bywa... Zwłaszcza, że diod z reguły nie używam, więc nie jestem ekspertem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »