Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

ale najbardziej enigmatyczne jest dla mnie to że 3 płytki w tym 2 to chińskie klony kupione kilka dni temu a jedna to oryginalne kupione 2 lata temu wyświetlają dokładnie ten sam błąd mimo że są podpięte do różnych komputerów za pomocą różnych kabli i do różnych wersji ide
właściwie to jedyny element jaki je łączy to to że ja je podpinałem do komputera

Nie wiem...byc moze masz uszkodzony port usb i uszkodzilo wszystkie plytki...😕 choc malo prawdopodobne...moze sterowniki Ci wyparowaly?? Bo to uno to ten ch340 chyba i nie wiem czy on jest automatycznie z ide instalowany

7 minut temu, farmaceuta napisał:

"Arduino as isp" to tylko jak uzywasz ardu jako isp...jaka wersje ardu masz jako isp? I czy wgrywasz normalny szkic przez ta opcje? Bo jak tak to nie pojdzie

do wypalania botloader używałem chińskiego klona arduino uno r3

w sumie rzeczywiście zapomniałem go zmienić ale wywala ciągle ten sam błąd wcześniej wtedy i teraz. no chyba że kiedyś sobie przez przypadek klikłem i to wszystko dlatego. Jaki powinien być prawidłowo do wgrywania programów?

3 minuty temu, farmaceuta napisał:

Nie wiem...byc moze masz uszkodzony port usb i uszkodzilo wszystkie plytki...😕 choc malo prawdopodobne...moze sterowniki Ci wyparowaly?? Bo to uno to ten ch340 chyba i nie wiem czy on jest automatycznie z ide instalowany

te klony podłącza się w inny sposób niż oryginał bo za pomocą kabla jak do telefonu więc kabelek chyba odpada 

według sprzedawcy te klony ardu są gotowe do programowania

3 minuty temu, morteusz napisał:

według sprzedawcy te klony ardu są gotowe do programowania

Ale nikt Ci sterownikow nie wgra za Ciebie, ale mozemy uznac ze je masz bo juz wgrywales na poczatku kod i poszedl...sprawdzales teraz te plytki na tej opcji ktora Ci podalem?

próbowałem sprawdzić co to za płytki za pomocą funkcji w ide "pobierz informacje o płytce" i wyświetla się tylko "natywny port szeregowy" nie wiem co to znaczy ale pomyślałem że warto napisać

(edytowany)
4 minuty temu, farmaceuta napisał:

Ale nikt Ci sterownikow nie wgra za Ciebie, ale mozemy uznac ze je masz bo juz wgrywales na poczatku kod i poszedl...sprawdzales teraz te plytki na tej opcji ktora Ci podalem?

wgrywają się chyba same dzięki arduino ide

Edytowano przez morteusz

na początku wgrałem do jednego z klonów blinka i stwierdziłem że działa a potem próbowałem z czymś własnym i okazało się że jednak nie. Teraz odkryłem że w drugiej płytce też miga dioda wbudowana mimo że nic nie wgrywałem. Może tylko mi się wydawało że ten program się wgrał bo podłączyłem płytkę, wgrałem program, sprawdziłem że dioda miga i przerwałem proces wgrywania który by się jeszcze długo wykonywał jak to ma w zwyczaju odkąd nie działa i zakończył tym samym błędem

2 minuty temu, farmaceuta napisał:

No nic...to chyba zostaje opcja kolegi powyzej, czyli sprawdzenie czy i co wykrywa port

no to spróbuje

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...