Skocz do zawartości

Zainteresowanie robotami humanoidalnymi.

Czy jestes zainteresowany budową robotów humanoidalnych?  

90 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jestes zainteresowany budową robotów humanoidalnych?

• Niezbyt - to za bardzo skomplikowane
      11
    • Tak - ale nie mam na to funduszy
      48
    • Tak - z chęcią zbudowałbym takiego i przeznaczył na to pieniądze
      31

Ankieta jest już zamknięta!

Pomocna odpowiedź

Ja bym bardzo chciał wykonać takiego robocika, ale koszty mnie przerażają. Szczególnie koszty serw.

Coś poczyniłem w tym kierunku, ale daleka droga.

• 10 miesiące później...

Temat wraca, ponad połowa materiału na artykuły napisana, rozbiłem to na 3 części. W przyszłym tygodniu pojawi się pierwsza 🙂

• Lubię! 1
  • 4 tygodnie później...

A teraz powiedzcie, kto byłby zainteresowany stworzeniem prostego, taniego humanoida wspólnymi siłami?

Mógłbym zaprojektować konstrukcję mechaniczną opartą na 5SPL, szkielet z laminatu/aluminium. Serwokontroler też mógłbym zaprojektować, ale nie chciałbym robić wszystkiego sam. Możnaby użyc tanich serw SG-5010 i zasilić je z 4 akumulatorków ni-cad (sanyo eneloop?)

Może warto po raz kolejny spróbować z jakimś wspólnym projektem na forum? Tylko, że po poprzednich próbach wydaje mi się, że z góry musiałaby zgłosić się grupa zainteresowanych z konkretnie przydzielonymi zadaniami, którzy by to koordynowali. Reszta użytkowników mogłaby pomagać doradzać 🙂

GAndaLF zdecydował się mi pomóc, ale w dwójkę robić projekt opensource, gdy oboje mamy dyplom inżynierski na karku, to raczej nie wygląda dobrze 😋

Masz pojęcia z czym wiąże się cały projekt. Załóż temat na forum, wypisz co trzeba zrobić, opisz założenia i zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂

no właśnie, jak by były spisane dokładne założenia w widocznym miejscu to pewnie i zainteresowanie było by większe. Z drugiej strony jeśli to ma być dość prosty projekt, który każdy będzie mógł zbudować to nie potrzebujemy dwudziestoosobowego zespołu, wystarczy kilka osób. Może nawet dali byśmy radę sami + jakiś feedback od społeczności.

Treker jakie były poprzednie forumowe projekty?

No to więc tak. Ja widzę 5 zagadnienia:

1. Projekt konstrukcji mechanicznej - Ja

2. Projekt serwokontrolera - oparty o mege168(16mhz i bootloader usbasp) i dekodery 3z8, wyjscia na czujniki i złącze spi do komunikacji z padem ps2

3. Oprogramowanie chodu ->chód prosty i ewentualnie kinematyka - GAndaLF

4. Sterowanie z joypada ps2(zarówno moduł jak i komunikacja z nim), napisanie pare prostych komend (atak do przodu, na boki, uniki itp)

5. Aplikacja na pc / sekwenser potrafiący wygenerować kod w C (np. wcisniecie krzyzyka czy kwadrata -> sekwencja ruchów do ataku) który można wrzucić potem do avrstudio i skompilować.

Ponieważ z wszystkimi zagadnieniami prócz 5 miałem do czynienia, to wspomogę i będę mógł koordynować projekt.

no to zacznij już ogarniać 😉

atmega168, usb bootlader, 3 dekodery 74ls238. Preferowalnie tht żeby każdy mógł sobie taki zbudować. Jakieś proste wyprwoadzenie isp żeby dużo miejsca nie zajmowało. regulator 5v na pokładzie, zasilanie serw z akumulatora.

Preferowalnie tht żeby każdy mógł sobie taki zbudować.

Ale, ale... jak to? 🙁 Poproszę o wersję SMD również. Niech Bobby pracuje jak ma tyle czasu 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...