Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

To może po dwa czujniki na jeden i2c. Co do formatowania, to i 64 GB FAT32 (poprawka) da radę, ale innym narzędziem, po prostu Windows z automatu mówi nie. Może sam DiskPart da radę.

Edytowano przez matsobdev

Na docelowym uC będę miał piny do podłączenia wszystkiego. Co nie zmienia faktu, że jestem zły, iż na Nucleo nie mogę tego sprawdzić. No i dlaczego SDMMC2 nie działa, skoro wszystko robię identycznie, jak przy SDMMC1?

No wiem. Ale w CubeIDE ich konfiguracja wygląda identycznie. Ewentualnymi różnicami - przynajmniej w teorii - powinna zająć się odpowiednia biblioteka...

No ale wystarczy narzekań. Spróbuję szybko przetestować 4-bit na MMC1 przy 2 I2C.

Żeby było śmieszniej wcześniej polutowałem sobie wszystko, by wyeliminować błędy spowodowane niepewnymi połączeniami. No i teraz muszę z tym jeszcze powalczyć.

(edytowany)

Niestety nie mogę niczego zapisać na kartę. Karta się montuje, ale pojawia się błąd przy f_write. Po ręcznym utworzeniu pliku na karcie błąd pokazuje się przy f_close.

Edytowano przez radek04
  • 4 tygodnie później...
10 godzin temu, radek04 napisał:

Na PCB tryb 4-bit dla SDMMC1 działa bez żadnych problemów. Okazuje się, że wyprowadzenia w Nucleo są przyczyną niektórych kłopotów.

Myślisz, że chodzi o długość przewodów, ścieżek, czy coś innego? 

Chyba tak. Zachowywały się jak antena zbierająca zakłócenia. Dlatego czasem dotyk palcem zmieniał zachowanie. Ale to tylko moje podejrzenia.

• Lubię! 1
  • 1 rok później...

Problem rozwiązany, ale i tak można dodać coś. Ja bynajmniej nie wiedziałem. Niby można karty formatować z systemu, ale ponoć systemowe narzędzia nie wiedzą jak to robić dobrze. Jest oficjalne narzędzie, to warto skorzystać. Ludzie pokazywali przyrost szybkości. Niby wyrównuje fizyczne adresowalne bloki z logicznymi jednostkami alokacji systemu plików, tak żeby to było wyrównane z  sektorami (czy tam stronami) do kasowania.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...