Popularny post dariann Napisano Grudzień 5, 2022 Popularny post Udostępnij Napisano Grudzień 5, 2022 Cześć, urządzenie do monitorowania pogody to chyba najbardziej popularny i pewnie oklepany temat ale chciałem spróbować zrobić je samemu zwłaszcza, że można to zrobić na wiele sposobów. Jest to pierwsza wersja rozwojowa i już widzę, że będę musiał wprowadzić jedną poprawkę ale o tym w podsumowaniu. Projekt zakłada monitorowanie: temperatury wilgotności jasności (aby w przyszłości można było skorelować ją z temperaturą) poziomu naładowania akumulatora Całość chciałem oprzeć na jednym mikrokontrolerze zapewniającym odczyt danych z czujników wraz z dostępem do sieci, który dodatkowo mógłby być zasilany z akumulatora. Nie chciałem też projektować dedykowanego PCB ani używać gotowego układu w postaci Arduino Uno, bo to dość duża płytka no i nie jest tania. Mój wybór padł na układ ESP8266 (w wersji NodeMCU v3), ponieważ spełnia praktycznie wszystkie wymagania i ma większe możliwości niż gołe Arduino. Poza tym chciałem poznać i sprawdzić skryptowy język Lua dla NodeMCU, który podobno jest przeznaczony do IoT (Internet of Things). Jako czujnika temperatury i wilgotności użyłem AM2320, który ma dość duży zakres temperatur (-40°C do 80°C) oraz łatwo da się programować w Lua. Jeszcze się nie zdecydowałem w jakiej obudowie umieszczę ESP ale całość z czujnikiem wygląda tak: Zastosowane elemety: ESP8266 (w wersji NodeMCU v3) AM2320 Akumulator Li-Pol Akyga 980mAh 3,7V Ładowarka Li-Pol TP4056 pojedyncza cela 1S 3,7V microUSB z zabezpieczeniami Fotorezystor 10-20kΩ 2x BC547; 3x 10kΩ; 2x 100kΩ; 1x 220kΩ Niestety układ ESP posiada tylko jeden pin dla przetwornika ADC o oznaczeniu A0, dlatego szukałem w internecie jak można go współdzielić do pomiaru jasności fotorezystora i poziomu akumulatora. Jednak jedyne co znalazłem to sposoby na odczyt z różnych czujników (fotorezystor, termistor, itp) za pomocą wystawiania logicznej jedynki na porcie D (wystawione "1" daje zasilanie na czujnik, a "0" nie) podpiętej do danego czujnika. Musiałem więc wymyślić własne rozwiązanie, które nie jest idealne ale działa: Jedynka wystawiona na pin D5 pozwala na odczyt wartości napięcia z fotorezystora, a zero podaje napięcie z akumulatora. Zworka JP1 pozwala na odłączenie akumulatora od zasilania ESP co jest przydatne podczas programowania, wówczas ESP zasilany jest z portu USB. Czujniki umieściłem w obudowie i przykleiłem do ramy okiennej: Program umieszczony w ESP odczytuje wartości z czujników co minutę i udostępnia w postaci strony internetowej Podsumowanie: Ze względu na to, że na płytce NodeMCU użyty jest stabilizator 3,3V pozwalający podawać mu napięcie niewiele większe niż na wyjściu to założyłem, że zasilanie bezpośrednio z akumulatora wystarczy tak długo aż napięcie akumulatora zbliży się do 3,3V. Nie spowoduje to całkowitego rozładowania, więc jest bezpieczne a układ się sam wyłączy. Mimo, że układ sprawuje się dobrze to jednak zauważyłem, że czasami działa niestabilnie i po bliższym przyjrzeniu się schematowi płytki NodeMCU zauważyłem podłączoną diodę pomiędzy VIN a zasilaniem ESP, która powoduje spadek napięcia o 0,7V. Prawdopodobnie ma ona zabezpieczać przed zamianą biegunów zasilania ale dodatkowo wprowadza spadek napięcia, który w przypadku zasilania z portu USB nie ma znaczenia. W kolejnej wersji dodam przetwornicę 5V i zobaczę jak wtedy będzie działać. Jeżeli ktoś z kolegów lub koleżanek znalazł sposób jak lepiej rozwiązać pomiar napięcia z czujnika i akumulatora przy pomocy pinu A0 bez użycia dodatkowego przetwornika ADC, to chętnie poczytam. Docelowo chciałbym przechowywać pomiary na malince i mieć podgląd danych historycznych ale jeszcze nie znalazłem odpowiedniego oprogramowania, bo albo jest zbyt złożone w konfiguracji i ciężkie dla maliny albo zbyt proste. Oprogramowanie ESPHome użyte w projekcie "Zabezpieczenie akumulatora 3,7V Li-Pol - hardware & software" wygląda ciekawie, więc może się nada, zobaczymy. sp_code.zip 5 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 6, 2022 Udostępnij Grudzień 6, 2022 Dziękuję za opis i gratuluję ciekawego DIY! Właśnie zatwierdziłem ten temat, więc projekt jest już widoczny publicznie. Jeśli chcesz, aby Twój projekt wziął udział w naszej akcji rabatowej (50 zł do sklepu Botland) to upewnij się, że link do tego tematu umieściłeś w tym miejscu 🚀 Zachęcam do opisywania kolejnych projektów 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 6, 2022 Udostępnij Grudzień 6, 2022 11 godzin temu, dariann napisał: jak lepiej rozwiązać pomiar napięcia z czujnika i akumulatora przy pomocy pinu A0 bez użycia dodatkowego przetwornika ADC Użyć multipleksera: https://botland.com.pl/multipleksery-8-bitowe/388-analogowy-multiplekser-cd4051-5szt-5904422355517.html Zaleta: nie wymaga żadnych dodatkowych elementów. Przy okazji: do tego celu lepiej użyć płytki Lolin32 Lite (ESP32). Ma na pokładzie ładowarkę, stabilizator o naprawdę bardzo niskim spadku napięcia (ok. 0.1V), sześć wejść analogowych (jeśli używasz WiFi), no i jest przystosowany do zasilania z akumulatora. Zaleta: w sumie wychodzi taniej 🙂 1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dariann Grudzień 6, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 6, 2022 @Treker Dziękuję, właśnie go zgłosiłem 🙂 @ethanak Multiplekser analogowy przekaże mi napięcie z wybranego wejścia takie jakie ono jest bez spadku? Hmmm... muszę to wypróbować. Trochę jest płytek opartych na ESP i każdej się nie przyglądałem ale Lolin32 rzeczywiście wygląda na lepiej wyposażoną, dzięki! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Popularny post _LM_ Grudzień 6, 2022 Popularny post Udostępnij Grudzień 6, 2022 Ten adc z espka nie jest zbyt dobrej jakości a najwięcej brakuje porządnego opisu do niego. Bo właściwie wiemy tylko w jakim zakresie napięć działa i z jaką szybkością. Do bardziej wymagających zadań lepiej zastosować zewnętrzny adc lub to co proponował @ethanakczyli esp32 2 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post H1M4W4R1 Grudzień 6, 2022 Popularny post Udostępnij Grudzień 6, 2022 1 godzinę temu, dariann napisał: Multiplekser analogowy przekaże mi napięcie z wybranego wejścia takie jakie ono jest bez spadku? Hmmm... muszę to wypróbować. Trochę jest płytek opartych na ESP i każdej się nie przyglądałem ale Lolin32 rzeczywiście wygląda na lepiej wyposażoną, dzięki! To trochę bardziej skomplikowane... Zależy od warunków pomiaru i rezystancji wewnętrznej ADC. Z reguły nie jest to istotne, ale te 4 Ohmy mogą czasem namieszać przy bardzo dokładnych pomiarach. W Twoim przypadku raczej nie mierzysz wartości rzędu e-6/e-9 Volta, więc możesz sobie na taki zabieg pozwolić. 2 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dariann Grudzień 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 8, 2022 Mam w zapasie jeszcze jeden NodeMCU, więc spróbuję podłączyć mu multiplekser i sprawdzę jak będzie się spisywał, bo jeszcze nie bawiłem się takim układem. Do następnych projektów wezmę jednak zaproponowany esp32, bo ten ADC w NodeMCU nawet przy pomiarach napięcia baterii wykonywanych co sekundę odczytuje wartość +-2, co przy praktycznie podwójnym podziale napięcia (mój dzielnik i wewnętrzny dzielnik) nie powinno mieć miejsca. Z tego co widzę to chyba nie mają go w botlandzie, chyba że kiepsko szukam. Dzięki chłopaki za propozycje i podpowiedzi! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 8, 2022 Udostępnij Grudzień 8, 2022 (edytowany) Node mcu, vemos, esp07, esp12, to wciąż ten sam układ esp8266 tylko na różnych płytkach i ewentualnie z różnym rozmiarem flasha EDIT ah chodzi że chcesz przetestować multiplekser. Ok 😉 nie wymądrzam się Edytowano Grudzień 8, 2022 przez _LM_ Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dariann Grudzień 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Grudzień 8, 2022 @ethanak Tak, chcę go przetestować ale chciałbym też dowiedzieć się, który "esp" jest najbliżej Twojego opisu, bo szukałem w botlandzie po frazie "Lolin32" i nic nie znalazłem natomiast tych "esp" trochę jest. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 8, 2022 Udostępnij Grudzień 8, 2022 W botlandzie nie mają. Szukaj na allegro fraz "lolin 32 lite" albo "esp32 lite". Chodzi o taką płytkę, która ma gmiazda usb i akumulatora obok siebie po jednej stronie. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Grudzień 8, 2022 Udostępnij Grudzień 8, 2022 W msalamon.pl za przesyłkę nie zapłacisz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 8, 2022 Udostępnij Grudzień 8, 2022 @dariann Konkretnie to ta płytka: https://sklep.msalamon.pl/produkt/esp32-wemos-lite-4mb-flash/ 55 minut temu, matsobdev napisał: W msalamon.pl za przesyłkę nie zapłacisz. Coś bliżej bo to interesujące? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Grudzień 8, 2022 Udostępnij Grudzień 8, 2022 (edytowany) Nie wiem, czy aktualne, ale za podanie maila do newslettera (wewnętrznego, a przynajmniej na to wychodzi) jest darmowa przesyłka bez minimalnej kwoty. Wychodzi, że aktualne. Edytowano Grudzień 8, 2022 przez matsobdev 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak Grudzień 8, 2022 Udostępnij Grudzień 8, 2022 17 minut temu, matsobdev napisał: Wychodzi, że aktualne. Zawsze dobrze wiedzieć, thx. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Grudzień 8, 2022 Udostępnij Grudzień 8, 2022 Jakoś niedawno, jeszcze był kod rabatowy "prezent" na -10% chyba. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »