Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Dziękuję za opis i gratuluję ciekawego DIY! Właśnie zatwierdziłem ten temat, więc projekt jest już widoczny publicznie. Jeśli chcesz, aby Twój projekt wziął udział w naszej akcji rabatowej (50 zł do sklepu Botland) to upewnij się, że link do tego tematu umieściłeś w tym miejscu 🚀

Zachęcam do opisywania kolejnych projektów 🙂

• Lubię! 1
11 godzin temu, dariann napisał:

jak lepiej rozwiązać pomiar napięcia z czujnika i akumulatora przy pomocy pinu A0 bez użycia dodatkowego przetwornika ADC

Użyć multipleksera: https://botland.com.pl/multipleksery-8-bitowe/388-analogowy-multiplekser-cd4051-5szt-5904422355517.html

Zaleta: nie wymaga żadnych dodatkowych elementów.

Przy okazji: do tego celu lepiej użyć płytki Lolin32 Lite (ESP32). Ma na pokładzie ładowarkę, stabilizator o naprawdę bardzo niskim spadku napięcia (ok. 0.1V),  sześć wejść analogowych (jeśli używasz WiFi), no i jest przystosowany do zasilania z akumulatora.

Zaleta: w sumie wychodzi taniej 🙂

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

@Treker Dziękuję, właśnie go zgłosiłem 🙂

@ethanak Multiplekser analogowy przekaże mi napięcie z wybranego wejścia takie jakie ono jest bez spadku? Hmmm... muszę to wypróbować. Trochę jest płytek opartych na ESP i każdej się nie przyglądałem ale Lolin32 rzeczywiście wygląda na lepiej wyposażoną, dzięki!

Mam w zapasie jeszcze jeden NodeMCU, więc spróbuję podłączyć mu multiplekser i sprawdzę jak będzie się spisywał, bo jeszcze nie bawiłem się takim układem. Do następnych projektów wezmę jednak zaproponowany esp32, bo ten ADC w NodeMCU nawet przy pomiarach napięcia baterii wykonywanych co sekundę odczytuje wartość +-2, co przy praktycznie podwójnym podziale napięcia (mój dzielnik i wewnętrzny dzielnik) nie powinno mieć miejsca. Z tego co widzę to chyba nie mają go w botlandzie, chyba że kiepsko szukam.

Dzięki chłopaki za propozycje i podpowiedzi!

(edytowany)

Node mcu, vemos, esp07, esp12, to wciąż ten sam układ esp8266 tylko na różnych płytkach i ewentualnie z różnym rozmiarem flasha

EDIT ah chodzi że chcesz przetestować multiplekser. Ok 😉 nie wymądrzam się 

Edytowano przez _LM_

@ethanak Tak, chcę go przetestować ale chciałbym też dowiedzieć się, który "esp" jest najbliżej Twojego opisu, bo szukałem w botlandzie po frazie "Lolin32" i nic nie znalazłem natomiast tych "esp" trochę jest.

W botlandzie nie mają. Szukaj na allegro fraz "lolin 32 lite" albo "esp32 lite".

Chodzi o taką płytkę, która ma gmiazda usb i akumulatora obok siebie po jednej stronie.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...