mgrMarchewka Napisano 4 stycznia Udostępnij Napisano 4 stycznia Witam, w internecie zakupiłam zaskakująco tanio płytkę ESP8266 Wemos NodeMCU V3 z linka: https://shopee.pl/Moduł-NodeMCU-V3-Lua-WIFI-zintegrowany-ESP8266-dodatkowa-pamięć-32M-Flash-USB-CH340G-i.597261045.15003633781 . Zachęcona pozytywnymi opiniami zakupiłam płytki, wcześniej kupowałam z tego sklepu czujniki do Arduino i działały bez problemu. Niestety podłączając płytkę (a kupiłam ich 5) żadnej nie wykrywa komputer (ani Win8 ani Win11), przyciskając przycisk reset płytka się świeci, czujniki do niej podłączone świecą, więc zasilanie dociera. Kombinowałam z sterownikami, próbą instalacji flasha, zmianą prędkości portów na komputerach, różne porty USB, niestety nic nie pomaga. Komputery nie wykrywają urządzenia i dalej nie wiem jak to ruszyć. Jeśli złamałam jakiś regulamin przepraszam, jest to mój pierwszy post, szukałam podobnych tematów, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Z góry dziękuję za odpowiedź i ciepło pozdrawiam 🙂 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) 5 stycznia Udostępnij 5 stycznia @mgrMarchewka witam na forum 🙂 Zanim pójdziemy dalej to zadam jedno proste pytanie (muszę...), a testowałaś z innym kablem USB? Masz pewność, że to nie jest kabel USB, który ma w sobie tylko linie zasilania? Czy widać jakieś nierozpoznane urządzenie w menedżerze portów szeregowych? 1 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
99teki 5 stycznia Udostępnij 5 stycznia (edytowany) - no dodatkowo 32 MB flash sam bym się skusił. - ale jak nie widzi COM-a, zobacz czy to cos pomoże. Edytowano 5 stycznia przez 99teki 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mgrMarchewka 5 stycznia Autor tematu Udostępnij 5 stycznia 4 godziny temu, Treker napisał: @mgrMarchewka witam na forum 🙂 Zanim pójdziemy dalej to zadam jedno proste pytanie (muszę...), a testowałaś z innym kablem USB? Masz pewność, że to nie jest kabel USB, który ma w sobie tylko linie zasilania? Czy widać jakieś nierozpoznane urządzenie w menedżerze portów szeregowych? 7 kabel z kolei zadziałał i poprawnie wykrywa urządzenie, wcześniej żadne urządzenie nie było wykrywane. Bardzo dziękuję za pomoc 🙂 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
ethanak 5 stycznia Udostępnij 5 stycznia 23 minuty temu, mgrMarchewka napisał: 7 kabel z kolei zadziałał Tak na przyszłość: najlepiej pożyczyć kabelek od jakiegoś smartfona - u mnie działają wszystkie takie i tylko jeden inny, a trochę się ESP bawię 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) 5 stycznia Udostępnij 5 stycznia @mgrMarchewka ale to musiałaś mieć strasznego pecha, że masz pod ręką aż tyle przewodów, które są tylko takimi zasilającymi. Może na płytce jest jakieś niestandardowe/uszkodzone złącze USB i po prostu ten jeden kabel jakoś tam złapał kontakt ze stykami, a inne nie dają rady? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ethanak 5 stycznia Udostępnij 5 stycznia @Treker niekoniecznie - mam takie kabelki, które mają wszystkie linie, niektóre urządzenia działają ale żaden ESP. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kaczakat 5 stycznia Udostępnij 5 stycznia Może być słaby kabel, albo słabe gniazdo, wystarczy to jedno z dwóch i zabawa się komplikuje. Jak gdzieś ma mi nie działać kabel micro USB to ESP jest pierwsze w kolejce. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
99teki 5 stycznia Udostępnij 5 stycznia - a możesz potwierdzić że ma "Wifi nowoczesne ESP8266 + 32 MB". - 32 MB , czy 32Mbity ? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev 5 stycznia Udostępnij 5 stycznia QH32BHIG 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź