Skocz do zawartości

BlueShot-I - joystick do RPi/VICE

ethanak

Pomocna odpowiedź

@ethanak Ciekawy projekt 🙂 niedawno myślałem, żeby zrobić coś z joystickiem do podłączenia do komputera zamiast myszy.

13 godzin temu, ethanak napisał:

nawet się nie zastanawiałem, i wybrałem emulator VICE.

i dalej piszesz o ekranie, I2S. Możesz trochę przybliżyć temat?

1 godzinę temu, matsobdev napisał:

Ciekawi mnie pobór prądu dla ESP32

Teraz tego nie mam jak zmierzyć (nie chce mi się rozkręcać tego ustrojstwa), ale: pobór prądu z USB (z odłączonym akumulatorem żeby ładowarka nie obciążała, BLE połączony z RPi) mierzony przez INA219 to 95 mA. Biorąc pod uwagę to, że na płytce nie ma żadnej przetwornicy (zwykły LDO, chociaż z tych "naprawdę low") nie powinno być specjalnej różnicy.

3 godziny temu, Gieneq napisał:

dalej piszesz o ekranie, I2S. Możesz trochę przybliżyć temat?

Hm... co tu przybliżać? Zwykły RetroPie z doinstalowanym VICE ze źródełek. Dźwięk - MAX98357 (chiński odpowiednik za 13 PLN), to takie bezobsługowe cacko: podpinasz, odpalasz skrypt z Adafruit, działa. Głośniczek jakiś znajdę, plus wyjście jack na słuchawki. Ekran 2.8'' - to ten co mi przez pomyłkę wysłali ST7789 zamiast ILI9341 i nie chciałem się bawić w zwroty. Do tego odpowiednio skompilowany fbcp-ili9341. Na razie działa na RPi 3B+, ale on jest strasznie wielki i nie pasuje mi do koncepcji (chyba kupię 3A+, powinien wystarczyć). Co do zasilania jeszcze nie mam pomysłu, jak pomierzę prądy z 3A+.

Taka techniczna trudność: framebuffer jest zdaniem co poniektórych deprecated (czyli nowe wersje SDL mają go gdzieś), a drivery mipi do wyświetlaczy istnieją chyba tylko na papierze (przynajmniej nie udało mi się odpalić mimo wszelkich zaklęć i postępowania zgodnie z zeznaniami ludzi, którym to wyszło).

No - ale to temat na inny wątek 🙂

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No i jeszcze drobiazg: ponieważ zależnie od ustawień konsoli vice upiera się, że KP_PERIOD to przecinek, drobna zmiana (użyję "bezpiecznego" klawisza F11):

w programie:

int keys[2][5]={
    {KEY_NUM_8, KEY_NUM_2, KEY_NUM_4, KEY_NUM_6, KEY_NUM_0},
    {KEY_NUM_SLASH, KEY_NUM_ASTERISK, KEY_NUM_PLUS, KEY_NUM_MINUS,KEY_F11}};

W pliku ustawień:

KeySet2Fire=292

Jeszcze jeden pomysł...

Wciśniecie obu klawiszy wysyła kod F12, a joystick przełącza się na klawisze kursora i enter. Ponowne wciśnięcie klawisza przełacznika wysyła Esc, a joystick wraca do stanu w jakim był... Muszę wypróbować.

7 minut temu, ethanak napisał:

Wciśniecie obu klawiszy wysyła kod F12, a joystick przełącza się na klawisze kursora i enter. Ponowne wciśnięcie klawisza przełacznika wysyła Esc, a joystick wraca do stanu w jakim był... Muszę wypróbować.

Konsolka nie wspiera bezpiecznych klawiszy F13-F24?

A po co mi one? Akurat taki układ byłby potrzebny do sterowania Vice, tylko musiałbym jeszcze przemyśleć wysłanie poleceń load i run do C64. Ale jak znam życie coś wymyślę...

Właśnie wymyśliłem. Ponieważ nigdy nie skorzystałem z kombinacji kursor/enter idzie do kosza jako niepotrzebna. W jej miejsce chcę zrobić tak, że po przełączeniu jeden z przycisków działa jako drugi fire (okazał się potrzebny). Trzeba zerknąć do kodu i coś poprawić 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.