Skocz do zawartości

Kierownica F1 Mercedes 2023 do simracingu - 52 przyciski + 4,3" ekran na jednym Arduino micro

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

@Szabrownick witam na forum i dziękuję za opisanie ciekawego DIY! Miło słyszeć, że Twoja przygoda z Arduino zaczęła się od mojego kursu 🙂 Jakie kolejne projekty w planach?

4 godziny temu, Treker napisał:

@Szabrownick witam na forum i dziękuję za opisanie ciekawego DIY! Miło słyszeć, że Twoja przygoda z Arduino zaczęła się od mojego kursu 🙂 Jakie kolejne projekty w planach?

Sprawdzam możliwości ESP32 i co można zrobić z wifi i BLE. Ale na razie będę pewnie poprawiał tą wersję by była łatwiejsza w montażu i zaprojektuje swoją od nowa. Podstawy już mam. Możliwe że pobawie się z multiplexerem i ogarnę akumulatorki i ich ładowanie, tak by całość zrobić bezprzewodową z podpinaniem kabla do ładowania. Zostało mi też sporo części z kursu. Coś związanego ze sterowaniem rzeczami w domu jest też w planach, ale ciężko pogodzić pracę z tyloma hobby 🙂

• Lubię! 1

Co do ESP32 - bardzo ładnie się zachowuje. Jedna z moich konstrukcji to joystick do VICE. Teraz kombinuję nad czymś w rodzaju keyrah tylko nie wiem, czy uda mi się odkupić od znajomka klawiaturę od C64.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wygląda na skomplikowane szczególnie pierwszo czas na projektowanie PCB wyszło na nic a do tego druk 3D tyle przewodów i wyświetlacz nie wiem jak ty dla mnie to by było niewykonalne a najgorsze to kody (programuję w C++, ale to nie są bardzo skomplikowane kody). Czyli dobra robota może się uda wydrukować i PCB 👍😉

(edytowany)

Oraz bardziej zachęcająco wygląda twoja (nowa). Dodam jeszcze pytanie: Jakich programów użyłeś do PCB i druku 3D?

Edytowano przez anonimowy
  • Lubię! 2

Gość

Witam.

Podłączanie klasycznych przycisków pod drabinkę rezystancyjną do wejścia ADC nie jest najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza w tak wąskich zakresach ppm. Z czasem może się okazać, że utlenione styki przycisków będą wpływać na wartość rezystancji dekodowanej funkcji. Osobiście przy detekcji ADC na drabince rezystancyjnej używam jedynie rurek kontaktronowych, hermetycznych przekaźników subminiaturowych, przekaźników interfejsowych itp. Nigdy nie wpinam w taki sposób zwykłych przycisków/ switch. To aż się prosi o problemy. Zalecany jest tutaj jakiś rejestr zewnętrzny do obsługi standardowych przycisków, albo mikrokontroler z większą ilością portów 0/1.  

Dnia 12.04.2024 o 23:09, anonimowy napisał:

Oraz bardziej zachęcająco wygląda twoja (nowa). Dodam jeszcze pytanie: Jakich programów użyłeś do PCB i druku 3D?

używam EasyEDA do projektowania płytek. Wyeksportowane pliki mozna pozniej latwo wrzucic do zamówienia np w JLCPCB.

Dnia 28.04.2024 o 14:07, rafal220 napisał:

Witam.

Podłączanie klasycznych przycisków pod drabinkę rezystancyjną do wejścia ADC nie jest najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza w tak wąskich zakresach ppm. Z czasem może się okazać, że utlenione styki przycisków będą wpływać na wartość rezystancji dekodowanej funkcji. Osobiście przy detekcji ADC na drabince rezystancyjnej używam jedynie rurek kontaktronowych, hermetycznych przekaźników subminiaturowych, przekaźników interfejsowych itp. Nigdy nie wpinam w taki sposób zwykłych przycisków/ switch. To aż się prosi o problemy. Zalecany jest tutaj jakiś rejestr zewnętrzny do obsługi standardowych przycisków, albo mikrokontroler z większą ilością portów 0/1.  

Teraz wiem że to był zły pomysł.
Nowy projekt pójdzie normalnie na muxach + ledy adresowalne.
Drabinka ogranicza wcisniecie wielu przycisków.
Pomimo problemów na początku, po kilku dniach kalibracji przyciski działają bez problemu, ale są bardzo podatne na zmianę napiecia z portu USB wiec tanie porty odpadają. Na kierownicy przejechałem już jakies 200h. Sam sie dziwie że to jeszcze działa 😄 teraz juz wiem że niskim kosztem można dołaczyć kolejne wejscia wiec nie popełnię drugi raz tego błedu. 

Czy znasz może lepszy sposób obsługi rotary enkoderów na zwykłych pinach na arduino albo esp32?

Gość
19 minut temu, Szabrownick napisał:

Teraz wiem że to był zły pomysł.

Wąchania napięcia zasilania portu, czy też spadki napięcia na dziadowskim kablu USB to jeszcze jest nic, bo mogłeś zrobić drabinkę zasilaną ze źródła prądowego względnie napięciowego... Poczekaj jeszcze trochę jak przyciski nieco się utlenią. Bo zakładam, że styki w tych przyciskach ze złota zrobione nie są. Ale nie przejmuj się. To są typowe błędy popełniane przez początkujących konstruktorów. Powiem Ci jeszcze taką ciekawostkę. Nawet jeżeli zrobisz przyciski na rejestrach czy muxach, to pamiętaj aby nie ładować tam przycisków deklarowanych na napięcie sieciowe. Styki w czymś takim często bywają nieco gorszej jakości oraz ulegają utlenianiu. O ile przy 230V nie ma problemu, ponieważ wartość napięcia przebije się poprzez tlenki, tak przy napięciu 3,3V 5V, 12V a nawet 24V może pojawić się problem. Stosuj dobrej jakości przyciski dedykowane do pracy z niskimi napięciami zasilania.   

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.