Skocz do zawartości

Weryfikacja układu dla robota jeżdżącego

Sheppard25

Pomocna odpowiedź

Cześć, chciałbym prosić bardziej doświadczonych o powiedzenie czy taki układ ma sens. Ma to być robot jeżdżący sterowany po WiFi. Skorzystam z modułu WiFi ESP8266 który jednocześnie pełni rolę mikrokontrolera oraz sterownika silnika LN298N .

Pytania, które mam poza tym:

1. Założyłem, że skoro mam silniki 5V to nie ma sensu pchać tam baterii np 12V (myślałem nad 9). Wiem, że są tzw spadki napięcia gdy bateria jest mocno obciążana dlatego tu jeszcze chciałbym się Was poradzić bo zamierzam podpiąć tam w przyszłości jeszcze jakieś czujniki. Mam zapas jedynie 1V.

2. Czy tego typu "myk" z diodą Zenera ma sens na obniżenie napięcia dla ESP8266 pracującego na 3.3V? Tam prądy duże nie będą szły więc chyba wystarczy zamiast pchać tam stabilizator?

3. Dzięki kolegom tutaj z forum wiem już że bardzo ważne są kondensatory filtrujące/zasilające. Czy dobrze je tu podpiąłem? Czy może powinny być osobne na moduł WIfi i osobne na sterownik silnika? A może i silniki powinny mieć swoje (tak radzi chat GPT ;), zeby kazdy moduł miał własne)? 

Dziękuję i pozdrawiam

IMG_4026.jpg

IMG_4027 2.JPG

Edytowano przez Sheppard25

W przypadku zasilania układu napięciem 5V, zamiast używać diody Zenera, lepiej zastosować stabilizator, który jest już na płytce ESP8266

Znalazłem błąd w połączeniu silników - każdy silnik powinien być połączony obydwoma przewodami do sterownika (jeden silnik do out 1 i out 2, a drugi do out3 i out4), a nie jednym do sterownika, a drugim do gnd. W twojej konfiguracji możliwe jest obracanie silnikami tylko w jedną stronę. Gdy oba przewody silnika są połączone do sterownika, to można obracać silnikiem w obie strony

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)
5 minut temu, 74HC04 napisał:

Wtedy też potrzebujesz więcej połączeń między mikrokontrolerem, a sterownikiem silników

Tak tak, mozliwe ze zapomnialem. Dzieki!
Bardziej sie martwie czy tych kondensatorow nie jest za duzo i czy voltow wystarczy

@74HC04 

Tak na prawdę, to możesz użyć dwa kondensatory (mogą być spolaryzowane) pomiędzy Vcc, a gnd (jeden małej pojemności np. 100 nF, a drugi większy np. 10 uF), i po jednym nie spolaryzowanym przy silnikach

(edytowany)
12 minut temu, 74HC04 napisał:

W sklepie nie ma podanego maksymalnego napięcia Vin

Dzieki, dla ESP wlasnie jest ta dioda tudziez stabilizator na 3.3V na port VIN @74HC04

(edytowany)
3 godziny temu, ethanak napisał:

@Sheppard25 albo zmienić tego lm298n na coś bardziej współczesnego, bo tym się jeszcze dinozaury bawiły (z gatunku tych starszych). Na przykład drv8388 albo coś podobnego...

Poki co najwazniejszy jest aspekt edukacyjny 😄 Nie chce wydawac milionow jezeli nie wiem co podlaczam.

(edytowany)

Btw @ethanak @74HC04, czy moze wiecie czemu podlaczajac 9V baterie (jest nowa) na zaciskow silnika nie mam napiecia w ogole a podlaczajac 6V juz tak? TO jakies zabezpieczenie tego modulu? 

Zdjecie modulu, bo w 1 poscie wrzucilem zly

IMG_4036.jpg

4 godziny temu, 74HC04 napisał:

Zabezpieczenia przed zbyt dużym napięciem dla silnika raczej tam nie ma. 

Juz doszedlem co jest nie tak. Niestety sprzedawca wprowadzil mnie w blad i ta bateria ma brdzo mala wydajnosc prądową ;/ Musze pokminic nad czyms mocniejszym

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.