Skocz do zawartości

Jaki mikro procesor do nauki

Pomocna odpowiedź

A co z mikrokontrolerami Microchipa? Można dość tanio kupić zestaw PicKit 2 + płytka, a potem spróbować sił choćby z PIC16F628A, ma on jedynie 35 instrukcji asemblera, peryferiami zbliżony jest do ATtiny2313.

No to na pewno tak:

-procek

-stabilizator do zasilania

-podpinany rezonator

-wyjście do programatora

-wyście na rs232

-jakieś ledy do sygnalizacji, przyciski

-wyświatlacz led

-wyświetlacz LCD

-podstawki pod układy scalone, np pod mostek

Oczywiście wszystkie piny powinno się wypuścić na goldpinach, żeby je można było później łączyć. Zamiast listwy kołków proponowałbym listwę gniazd - łatwiej będzie wykonać przewody do łączenia, bo przylutujesz tylko pojedynczy goldpin z obu stron i zaciśniesz termokurczkę, a nie będziesz potrzebował dziesiątek plastikowych obudów na pojedyncze piny.

Proszę o dalszą dyskusje i pomoc , z góry dziękuje .

A o czym tu dalej dyskutować? Dokumentację do uC masz, najprzydatniejsze 'dodatki' musisz wybrać wedle uznania - najpopularniejsze znajdziesz w dokumentacjach gotowych zestawów rozwojowych. Przedstaw konkretny, wykonany przez Ciebie schemat, to zaczniemy dyskutować.

Powiem tak:

-ATmega8 lub 32 ok 12zł

-Płytka stykowa 15-20zł

-orogramator 10-15zł

-garść rezystorów, diod, tactswitchy - 2-5zł

-kilka przewodów (to raczej mamy w domu)

Około 52zł za zestaw do nauki podstaw programowania

Napisałem "mega8 lub 32" co miało znaczyć że ceny megi 8 i 32 oddzielnie oczywiście, będa się lokować około 12zł, może 5 zł wiecej lub mniej. A pozatym płytka stykowa nadaje się do wszystiego związanego z elektroniką od konstrukcji radyjek i mrygaczy LED po prototypowe elektroniki robotów itd, itd.

Ja sam nie mam płytki ala ZL3AVR i takich innych, wszystko montuję na stykówce. Ma to swoje wady i zalety, zalety że tańsze i nieograniczone możliwości, wady że łatwo o błąd i pracochłonne.

wady że łatwo o błąd i pracochłonne.

O czym dobitnie przekonałeś się walcząc z modułami radiowymi, nieprawdaż 🙂 ?

Ja ze swojej strony radziłbym coś pośredniego pomiędzy zestawianiem wszystkiego na stykówce, a łączeniem kabelkami z płytki ewaluacyjnej - moduły wpinane w stykówkę. Sam używam czegoś takiego i mogę polecić, coś takiego jak tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1723285&highlight=

Jesteś zupełnie nieograniczony jeśli chodzi o procesor na przykład, chcesz sobie podpiąć np klawiaturkę matrycową? Kilka przewodów i gotowe, takie cudo można zamontować nawet na robocie, nie będzie tak ciążyć jak zwykła ewaluacyjna (bo rzeczy dokładamy według potrzeby), a jest stosunkowo tanie i może przydać się do czwegoś więcej niż tylko jeden typ uC (od jakichś tiny przez megi, po xmegi etc na przejsciówkach do dipów).

O czym dobitnie przekonałeś się walcząc z modułami radiowymi, nieprawdaż 🙂 ?

Nie. Co ma płytka stykowa do moich modułów? Wszystko działa jak należy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...