Skocz do zawartości

Mały robot mobilny z podzespołów drukarki atramentowej posiadający sensorykę i elektronikę

Pomocna odpowiedź

Krokowiec ma lepszy moment, ale pobiera pewnie więcej prądu. Do DC musiałbyś dorobić przekładnię (co nie powinno być dużym problemem biorąc pod uwagę części jakie można znaleźć w drukarce). Przede wszystkim mógłbyś wreszcie powiedzieć co w swojej drukarce znalazłeś. To trochę jak kinder-niespodzianka 😉

W sumie nie rozumiem tematu. Skoro nie musisz robic tego "realnie" tylko projekt wirtualny, i tych części w życiu nie będziesz musiał kupować to: Dlaczego akurat chcesz coś z drukarki? gdzie typów jest tysiacpiećset i nikt Ci nie poda żadnych parametrów.

Skoro nie musisz nic rozbierać to zrób sterowany czołgowo prawa/lewa strona, bo łatwiej, na podstawie dowolnych części znalezionych w necie i tego co Twoja wyobraznia wymyśli ;] Najlepiej wejść na jakiś sklep internetowy porządny, np: http://www.pololu.com/catalog/product/1100 masz tutaj pięknie zwymiarowany i opisany silniczek z przekładnią. Nic tylko przenieść przenosić do programu.

Temat projektu jest podany w temacie wątku.

Tez się zastanawiałem dlaczego ale znalazłem w pierwszym poście.

No chyba że to Ty sobie wymyśliłeś ten temat? Bo jest na mój gust co najmniej dziwny.

Ja nic nie wymyslalem, mamy zrobić w Inventorze projekt, taki jak w temacie akurat jest, nic nie wymyślałem, po prostu chodzi mi o to, które rozwiązanie w razie czegoś będzie lepsze.

Wiadomo, że niektóre założenia, które wykorzystam w projekcie mogą się trochę "naciągać" do rzeczywistości, ale nie na przykład tak, że robot, który ma tylko koła będzie latać i strzelać 😋 Rozumiecie mnie 😋🙂

I teraz mam taki problem, napęd już rozwiązany, ale co z sensoryką? Co mogę wykorzystać z drukarki? Jakie sensory? I do czego mają służyć? Wcześniej padło, że mogą być od papieru żeby omijać przeszkody, przejdzie to?

KD93 jaki silnik zastosowałeś w swoim Bajtlu?🙂

Prawdopodobnie znajdziesz tam mechaniczne przełączniki, tzw. "krańcówki"; czasami można też znaleźć transoptory - szczelinowe i refleksyjne. Krańcówkami "fizycznie" wykryjesz przeszkody, transop. refleksyjnymi czarną linię na białym tle, a szczelinowymi obroty "dziurkowanego" krążka sprzężonego np. z kołem napędowym (taki prosty enkoder, jak w starych myszkach kulkowych).

elmagico11, to są silniki ze strony www.mobot.pl, konkretnie te. Najbardziej popularne silniki w FTL dopóki nie zaczęła się era sprowadzania lepszych silników z pololu. Zresztą te same są w Smile 10.

Na stronie silniczków którą podałem są rysunki, powinny pomóc przy projektowaniu w razie czego.

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich po kilkunastodniowej przerwie 🙂 Przepraszam, że nie pisałem ale do tej pory praca szła mi bez większych problemów (nie robiłem tego non stop więc cudów nie mam 😋 ).

Konkretnie rozchodzi mi się o to, że nie wiem jak w moim robociku rozwiązać problem przedniego koła skrętnego (robot napędzany jest na tylną oś za pomocą silnika krokowego, z przodu znajduje się tylko jedno koło skrętne). Począwszy od tego, że nie wiem jak kompletnie rozwiązać ten problem, a kończąc na tym, że analogicznie nie potrafię tego narysować 🙂 Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście 🙂 Mogę liczyć na waszą pomoc?

Najprościej byłoby kupić takie koło np. w Leroy Merlin (dział meblowy). Możesz też wykorzystać rolkę gumową (dociętą), łożysko i zmontować coś takiego:

Czarne to rolka, czerwone to łożysko, zielone to korpus robota.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...