Skocz do zawartości

Alegro: zostałeś zablokowany, bo za szybko zmieniasz strony, to musi być robot.

Pomocna odpowiedź

Napisano

- kilka razy w tygodniu jestem napastowany tym komunikatem.

- wcześniej pojawia się komunikat " potwierdz że nie jesteś robotem" i jakiś obrazek do wykonania.

- jednak obecnie cześciej jestem blokowany.

- wysyłam jakieś wyjaśnienia do alegro i zwykle mnie po czasie odblokują.

- przeglądarka to Avast Browser, czyszczenie komputera realizuje program Fortect., system to Win 10 Pro SP2.

- czy jednym wyjściem jest zrezygnować z alegro i przejść na amazon ?

blokada.thumb.jpg.ced4e60017bdad4277208bb1a74cd0f4.jpg

Też mi się tak przytrafiło, ale po jakimś czasie blokada ustąpiła samoczynnie. Korzystam z przeglądarek Mozilla Firefox i Brave. Systemy Windows 10 i Linux. Z moich obserwacji zauważyłem, że test z obrazkiem pojawiał się często w systemie Linux wtedy, gdy odświeżyłem np. po kliku dniach, stronę przypiętą z jakimś przedmiotem w przeglądarce. Może jakiś dodatek w przeglądarce to powoduje?

2 godziny temu, 99teki napisał:

- czy jednym wyjściem jest zrezygnować z alegro i przejść na amazon ?

Jest jeszcze erli.pl, ale nie korzystałem więc nic więcej nie jestem w stanie na ich temat napisać. Choć rozważam przejście właśnie do nich.

• Lubię! 1
5 godzin temu, 99teki napisał:

przeglądarka to Avast Browser

Może ta przeglądarka w swoim paranoicznym trybie blokuje za dużo. Nie wiem jak allegro, ale strony śledzą czasem przez JS nawet ruch kursora, w jaki sposób nim poruszasz. Spróbuj firefox, chrome. Odkąd na własne oczy zobaczyłem jak antywirus avasta usunął sam siebie z kompa, bo uznał, że jest zainfekowany, to tak średnio podchodzę do tworów tej firmy.

• Lubię! 1

Prawdopodobnie serwis aukcyjny Allegro w jakiś sposób broni się przed botami przeszukującymi, "atrakcyjne" cenowo oferty, itp. Przy okazji blokowani się zwykli użytkownicy.

Ciekawostką jest inny portal sprzedażowy AliExpress, gdzie użytkownicy są blokowani tuż po rejestracji w tym serwisie. Link do tematu.

10 godzin temu, orb777 napisał:

Nie wiem jak allegro, ale strony śledzą czasem przez JS nawet ruch kursora, w jaki sposób nim poruszasz.

Niemal wszystkie strony internetowe zbierają różne dane o użytkowniku, nie tylko sposób poruszania się kursora, ale np. sposób pisania na klawiaturze, itd.

• Lubię! 1
1 minutę temu, Christophorus napisał:

Niemal wszystkie strony internetowe zbierają różne dane o użytkowniku, nie tylko sposób poruszania się kursora, ale np. sposób pisania na klawiaturze, itd.

Bardziej chodziło mi o to, że przeglądarka avasta może blokować jakiś "skrypt rozpoznawania człowieka", więc allegro myśli, że ma do czynienia z botem, stąd częstsze komunikaty. Być może widziałem go nawet u siebie z raz, ale nie co trochę, a net mam od 3 operatorów komórkowych. Avast browser reklamowana jest jako "przeglądarka dbająca o prywatność".

@orb777 wystarczy, że jakaś genialna paranoiczna przegladarka nie będzie przesyłać Referer - to już jest bardzo podejrzane (parę botów mi tak w modsecurity i iptables wylądowało)

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...