Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Ten przełacznik co masz tą opaską przyczepiony to już mogłes dać jakiś inny;D

Jaki algorytm to tego pida stosujesz?

Jakie napięcie ma tel Lipol??

I jak byś dał szerzej koła to przy tym programie nie chwiał by sie aż tak bardzo na boki:)

Mi tam ten przełącznik nie przeszkadza 🙂

Pid, a własciwie PD jest. Odczyt jest przez normalne wejscia, bez ADC, ze wzgledu na szybkosc ADC.

Lipol jest 2S czyli 7,4V.

co do kół to pewnie tak, będe miał to na względzie przy następnej konstrukcji.

Regulator PID jest trochę przesterowany. Zmniejsz współczynnik kI (wzmocnienie członu całkującego), powinien nabrać płynności jazdy.

Normalnie, TCRT'ki z podciągami 10k, przy odpowiedniej odległosci od podłoża zwracają takie napięcia, że pasują do stanów logicznych i uC "widzi" linie.

Tez tak robiłem, jak nie ma jakichś przebarwień czy promieni światła to jest ok, ja nie miałem nigdy problemów z takim rozwiązaniem.

Regulator PID jest trochę przesterowany. Zmniejsz współczynnik kI (wzmocnienie członu całkującego), powinien nabrać płynności jazdy.
Pid, a własciwie PD jest.

Tak. Mam takie same na dawców. Taki urok polulków ,że się trochę zajeżdżają. Ale jeden z moich był fabrycznie skopany bo po wymianie szczotek był wolniejszy od drugiego.

Ale jeden z moich był fabrycznie skopany bo po wymianie szczotek był wolniejszy od drugiego.

Nie był fabrycznie skopany, tylko masz już wyśmigany komutator pewnie też.

Pid, a własciwie PD jest.

Post ten pojawił się w czasie gdy ja pisałem swój. Nie zmienia to faktu, że regulator wymaga strojenia parametrów lub skrócenia opóźnienia pomiędzy kolejnymi iteracjami.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...