Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Teraz to ma sens. Widziałem już takie rozwiązanie w jednym robocie i faktycznie jeździł w miarę szybko, ale nie sądziłem, że taka przeróbka ma aż taki potencjał. Może to tania i dobra alternatywa dla wszędobylnych pololu?

Może i alternatywa, ale pod warunkiem, że przerobisz te serwa tak dokładnie, że będą miały bardzo zbliżone parametry, wręcz identyczne. A tu łatwo o dowolny błąd.

• 7 miesiące później...

bolcman w pierwszej wersji kolega nanab zastosował pakiet Litowo-Polimerowy składajacy się z dwóch ogniw (2S1P). Typowe napięcie takiego pakietu wynosi 7,4V.

W drugiej wersji jest to pakiet złożony z trzech ogniw. Napięcie wynosi 11.1V.

BTW.

Na forum jest świetny artykuł o tym, autorstwa KD93 i polecam ci go przeczytać 😉

jaka to bateria? jakie jest jej napięcie?
Dziękuje Dziękuje Dziękuje 😃

Czyżby multikonto? Kolego bolec/bolcman wkraczasz na grząski grunt.

mam 2 konta jedno jest do usunięcia bo miałem problemy z hasłami.

spróbowałem zrobić sobie takie cudeńko tylko ze wsadziłem silniki z przekładnia 1:21.

problem jest następujący: po podłączeniu zasilania diody mrugają i zaczyna jechać do przodu, niestety nie reaguje na linie tu pojawia się pytanie: czy taśma łącząca 2 płytki jest przełożona o 180 stopni?(w sęsie jak położę obie płytki do góry lutami to połączenie jest bezpośrednie czy ze skręceniem taśmy?)

To można wywnioskować ze schematu i projektu płytki PCB, którego musiałeś użyć skoro zbudowałeś takiego samego robota. Nie chce mi się ściagać zipa i sprawdzać, ale to dość elementarna rzecz którą łatwo sprawdzić.

Czy w tej konkurencji (LF) dozwolone jest mapowanie trasy w pamięci robota? Nic chyba o tym nie ma w regulaminach - przynajmniej ja nie zauważyłem. Taka technika pozwoliłaby na znaczną poprawę osiągów "wydłużając" nos z czujnikami robota do długości.. całej trasy. W pierwszych eliminacjach wystarczyłoby nauczyć się kolejności i parametrów poszczególnych segmentów trasy (kilka okrążeń "treningowych" na pewno poprawiłoby dokładność i ocenę stanu podłoża), przeliczyć optymalny tor i.. jazda.

Czy wolno tak zrobić?

Trasę można zapisywać. Można nawet wpisać ją ręcznie.

To mnie zaskoczyliście, cały czas myślałem że regulamin tego zabrania i dlatego jest tak mało linefollowerów z enkoderami 🙄.

Przy okazji: ładny offtop się w temacie zrobił.

Zapewne część robotów na tym forum tak właśnie robi - tym bardziej, że teraz co niektórzy dodają enkodery do LF, a właśnie temu mają służyć.

Ja też jestem zaskoczony. Trochę wydaje mi się to "nieetyczne" i niezgodne z duchem tej konkurencji ale cóż. Aż dziwne, że nie widać (moim zdaniem) korzystania z tej furtki na zawodach. Takiego robota chyba dałoby się poznać już na drugim przejeździe. Choć z pewnością ktoś już nad tym pracuje bo przecież konkurencja nigdy nie śpi..

Przy okazji: może zrobić nowy temat?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...