Popularny post BL97 Napisano Sierpień 12, 2011 Popularny post Udostępnij Napisano Sierpień 12, 2011 Witam wszystkich, gdyż jestem nowy na tym forum. Czytam je od dłuższego czasu ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Chciałbym wam przedstawić drugiego w mojej karierze robota. Nie jest to może najlepsza konstrukcja ale mimo to jestem z niego naprawdę bardzo zadowolony. Stworzyłem go na podstawie dwóch artykułów z tego forum, w jeden dzień: -Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower -Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie Oba zostały napisane przez użytkownika Nawyk, za co bardzo mu teraz dziękuję. Podziękowania należą się również użytkownikowi KD93, którego posty i tłumaczenia pomogły mi wybrnąć z wielu problemów jakie napotkałem na swojej drodze. Wielkie dzięki stary Co do konstrukcji nie będę się tu jakoś zanadto rozpisywał. Wszystkie informacje znajdują się w tych dwóch artach. Robot składa się z dwóch modułów: Line Follower`a i Światłolub`a. W jednym momencie może działać tylko jeden z nich, ponieważ trzeba przekładać mostek H z jednego do drugiego. Przy zamawianiu części niestety nie pomyślałem aby kupić dwa takie układy. Co do ważniejszych rzeczy dodam, że programu do LF`a nie pisałem sam. Wgrany jest program_testowy napisany przez Nawyka. A w Światłolubie zastosowałem rezystory 10Ω zamiast 100Ω dzięki czemu nie reaguje on na światło z otoczenia tylko na mocne światło z latarki. I to już chyba wszytko co chciałem powiedzieć. Prezentacja fotograficzna: Zdjęcia robiłem telefonem więc nie są w zbyt dobrej jakości za co przepraszam. Aby mieć w pełni sprawnego Światłoluba wystarczy przełożyć układ L293D i przepiąć kabelki zasilania, silników i fotodiod. Na koniec mam prośbę do wszystkich użytkowników. Jak zwykle mam problem z wymyśleniem nazwy. Czy macie jakieś pomysły co może znaczyć skrót ATM??? Oczywiście mogą być zabawne liczę na waszą kreatywność. 4
mati 6 Sierpień 12, 2011 Udostępnij Sierpień 12, 2011 Estetyczne wykonanie . Co do tego modułu światłoluba, to zamiast kolejnej płytki z elektroniką dodałbym po prostu fototranzystory do płytki z mikrokontrolerem (ofc. w odpowiedni sposób), a tryb pracy robota zmieniał za pomocą switcha. ATM.... hmmmm trudne kolpletnie nic mi do głowy nie przychodzi.
KD93 Sierpień 12, 2011 Udostępnij Sierpień 12, 2011 Atomowy Turborobot Modułowy Gratuluję ukończonej konstrukcji, wrzuć jakiś filmik jak działa. Teraz wykombinuj tak, żeby nie przepinać kabelków, masz µC na pokładzie więc wystarczy jakiś tact switch.
BL97 Sierpień 12, 2011 Autor tematu Udostępnij Sierpień 12, 2011 Na razie nie poradziłbym sobie z programem do takiej kombinacji. Ale jestem w trakcie nauki bascoma, więc może kiedyś
Dawid 95 Sierpień 12, 2011 Udostępnij Sierpień 12, 2011 Fajna konstrukcja , gratulacje ! Skąd masz takie fajne kółka ? Wyglądają na piankowe .
BL97 Sierpień 12, 2011 Autor tematu Udostępnij Sierpień 12, 2011 Też lubię te kółka Tak masz rację, piankowe. Kupiłem je na tej stronie od jakiegoś gościa. Jest taki dział, nie pamiętam jak się nazywa. Chyba kupię sprzedam zamienię oddam
Nawyk Sierpień 12, 2011 Udostępnij Sierpień 12, 2011 Takie kółka są do dostania w niemal każdym sklepie modelarskim, pytaj o "koła do podwozia jak od Wicherka", widziałem piankowe (do b. lekkich modeli samolotów - jakieś 10zł za dwie sztuki maks) oraz gumowe (nieco droższe i cięższe). Do autora - bardzo się cieszę, że moje artykuły Ci w jakimś stopniu pomogły i gratuluję udanej konstrukcji
krzeku Sierpień 16, 2011 Udostępnij Sierpień 16, 2011 Też w najbliższym czasie postaram się opublikować linefollowera na podstawie twojego projektu
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »