Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Z drugiej strony takie sytuacje pojawiały się już szybciej, przypominam o robotach typu Inferno czy GreenNight - pojawiały się ich kopie. Po po prostu budując swoje konstrukcje niektórzy dość mocno wzorują się na tych najlepszych - co powinno w sumie cieszyć konstruktorów 🙂 Pamiętajcie też, że osoba tworząca oryginał jest zawsze do przodu, bo wie dokładnie z jakich powodów, co i jak zrobiła. Takich doświadczeń nic nie zastąpi, każdy nawet najdrobniejszy test w przyszłości daje przewagę nad konkurencją.

Mam nadzieje, że takie sytuacje nie zniechęcą Was do pisania worklog'ów, w sumie to dzięki nim można już teraz wyjaśniać takie sytuacje, inaczej dwie identyczne konstrukcje dostrzeglibyśmy dopiero w dniu zawodów...

• Lubię! 1

Często takie kopie robią początkujący aby ustrzec się od błędów którzy na pewno ich nie mają. Ja sam wzorowałem się na różnych robotach, ale zawsze i tak wychodzą mi inne niż pierwowzory. Moim zdaniem takie kopie nie są złe jeśli ktoś nie ma zamiaru nim zdobyć jakieś miejsce.

Jeśli chodzi o tą tokarkę to miałem na myśli obudowę robioną z "bloku" aluminium. Coś a'la roboty Grom-u.

Na tokarce się toczy, a tobie chodzi o frezowanie 😉 Frezuje się na frezarce.

KD93 wiem, że na tokarce się toczy (raz sam mnie poprawiałeś 😉 ), a na frezarce frezuje. Chodziło mi między innymi o otwory pod diody i czujniki, które w tym wypadku byłby toczone (chyba 😃 ). Poprawiłem już projekt i mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj go wrzucę 😉

Hm, a nie prosciej byłoby te otwory po prostu wywiercić?

Co do całej sytuacji z tą kopią - przyznam, że trochę się podirytowałem jak wrzuciłeś ostatnie renderingi, bo rozumiem wzorowanie się, sam przy Hornecie wzorowałem się m. in. na Gumiaku, Jeżyku, Slayerze, dodając do tego trochę sugestii innych i poprawiając na podstawie kapki doświadczenia, które nabyłem na zawodach. Chciałbym też zaznaczyć, że no nie da się zrobić pierwszego robota nie wzorując się na nikim, ale trzeba to wzorowanie przemyśleć.

A co do zasłaniania się gimnazjum, to to trochę średnie wytłumaczenie - sam pierwszego minisumo robiłem w gimnazjum i nie był kopią 😋 . Cieszę się, że zmieniasz trochę projekt.

Pozmieniałem projekty 😉 Dziękuję za waszą falę krytyki, bo czegoś mnie nauczyła 😉 Robot ma 34,5mm wysokości, 88,5 mm szerokości i 100mm długości.

Oto nowe zdjęcia:

Co do projektu to mam do was pytanie. Osłonic koła?

Jeszcze raz przepraszam za ten plagiat 😉 Poprzednie zdjęcia już usunąłem 😉

Przy takiej obudowie będzie go można bardzo łatwo podważyć klinem, a gdy straci przyczepność kół jeszcze łatwiej będzie go zrzucić z ringu... Ktoś o tym problemie wspominał apropo robota o nazwie IVAN.

Edit: tym ktosiem był Bobby:

Wygląda świetnie, ale następnym razem nie ograniczaj konstrukcji z przodu i tyłu płytami czołowymi zamontowanymi na stałe, bo gdy podniesiesz robota za przód (pochylisz) to zawiesi się na tej płycie i cała przyczepność na nic (będzie się ślizgał na zderzaku). I z tego też wysuwa się moje pytanie - dlaczego zrobiłeś takie fikuśne kolce tylko, bez klapek?
otwory pod diody i czujniki, które w tym wypadku byłby toczone (chyba 😃 )

No właśnie nie 😉 Poszukaj sobie na googlach jak wygladą tokarka i jak działa i zastanów się jakbyś to musiał zamontować, żeby wytoczyć te otwory.

Wczoraj przyszła do mnie paczka z silnikami, akumulatorami, mocowaniami itd 😃

Dziękuję chłopakom z ElectroPark za udaną transakcję 😉

Mam do was pytanie. Lepiej zastosować dwa mikrokontrolery Atmega8 czy jednego Atmega16? Chodzi mi o to żeby program był wykonywany jak najszybciej i abym mógł kodować sygnał w RC5. Łatwiej byłoby mi zastosować Atmegę16, ponieważ wystarczy pinów, ale byłby problem z prędkością wykonywania programu (tak mi się wydaje). W końcu co dwie głowy to nie jedna 😉

spokojnie dasz radę na jednej atmedze robić kodowanie rc5 i wszystkie inne funkcje bez problemów z prędkością wykonywania. Ale to kodowanie rc5 naprawdę nie jest zbyt trafionym pomysłem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...