Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

to może MG958 oparte na silniku bez-rdzeniowym? moment 15kg*cm (w porównaniu do 10kg*cm mg995)

Trochę za drogie (75-105zł), a według większości sklepów MG995 też ma 15kg*cm.

[ Dodano: 19-09-2011, 19:53 ]

Ma ktoś może bibliotekę Eagle L7805?

Nie ufaj sklepom. Ich zadaniem jest powiedzieć Ci że kupujesz coś dobrego za niską cenę gdy jest odwrotnie. Strona producenta: http://www.towerpro.com.tw/

mog123, dzięki za info.

Mam kolejny problem, nie wiem jakiego/jakich stabilizatora/ów użyć do silników. Akumulator będzie miał najprawdopodobniej 11,1V lub 7,4V, a chciałbym by napięcie dla silników nie było wyższe niż 6V. Generalnie stabilizatora z takimi napięciami I/O nie jest trudno znaleźć lecz pozostaje kwestia natężenia, gdyż 8 zablokowanych serw pobiera jakieś 16-24A. Jestem skłonny użyć nawet 8 stabilizatorów byle cena nie była zbyt wysoka.

Pamiętaj, że jakieś napięcie zostanie na mostku. Standardowe stabilizatory przy takim prądzie raczej nie wyrobią. Jeżeli stałość napięcia silników nie jest dla ciebie krytyczna to najtańszym rozwiązaniem są zwykłe diody prostownicze (oczywiście o odpowiedniej obciążalności prądowej). Do 2A sam tak robiłem.

Standardowe stabilizatory przy takim prądzie raczej nie wyrobią.

Wiem dlatego napisałem, że:

Jestem skłonny użyć nawet 8 stabilizatorów byle cena nie była zbyt wysoka.

Możesz zastosować stabilizatory 78T05 lub podobny który ma wydajność prądową min. 3A. Jeden taki stabilizator na jeden silnik.

[ Dodano: 26-09-2011, 22:18 ]

No i nie zapomnij o radiatorach do nich bo będą się grzać.

Serwa napędzające koła napędzasz bez korzystania ze stabilizatora tylko regulujesz ich napięcie przez PWM. Jeśli z pozostałych chcesz zrobić manipulator, to moim zdaniem masz kilka opcji:

- zbudować poedynczą przetwornicę impulsową na wybranym module - Maxim ma kilka ciekawych w ofercie na taki prąd, ale nawet na TL494 idzie coś ciekawego zbudować

- zbudować kilka prostszych przetwornic, mogę Ci nawet odsprzedać gotowe płytki pod przetwornice 3A wraz z większością elementów

- kupić gotową przetwornicę (nawet kilka) - na 8A powinna wystarczyć

- zrobić zasilacz z pojedynczym stabilizatorem liniowym i tranzystorem wykonawczym

Stabilizator liniowy odradzam ze względu na bardzo niską sprawność - akumulator Ci szybko padnie, a sam układ trzeba wydajnie chłodzić.

Pamiętaj też, że 8 serw nigdy nei pobierze 24A, jeśli do tego doprowadzisz, spalą się. Obstawiam raczej około 8-10A, ale to i tak bardzo dużo. Manipulator na 6 serwach pobierze moim zdaniem góra 5-6A.

Komentarz dodany przez: Treker

Gotowe

Jeśli z pozostałych chcesz zrobić manipulator

Od razu powiem, że to nie będzie manipulator.

Serwa napędzające koła napędzasz bez korzystania ze stabilizatora tylko regulujesz ich napięcie przez PWM.

No tak tylko trzeba to ciągle przeliczać w zależności od poziomu naładowania akumulatora.

No tak tylko trzeba to ciągle przeliczać w zależności od poziomu naładowania akumulatora.

To naprawdę taki wielki problem? Czemu wszyscy boją się tak podstawowej matematyki? Naprawdę nei ma nic trudnego, a jeśli napędzasz serwami to i tak robot nie będzie zbyt szybki.

Od razu powiem, że to nie będzie manipulator.

I tak sprawdź jaki będzie maksymalny pobór prądu w sumie jednocześnie ze wszystkich.

Do napedu manipulatorow w swoim robocie zastosowalem przerobione mechanicznie serwa MG995 bez wewnetrznej elektroniki. Sterowane sa mostkami H zasilanymi z akumulatora 12V. Silniki serw zasilane 12V wytrzymuja kilkadziesiat sekund, dluzej nie sprawdzalem (tyle trwa ruch , potem wylacza sie krancowka).

• 2 miesiące później...
mog123 napisał/a:

to może MG958 oparte na silniku bez-rdzeniowym? moment 15kg*cm (w porównaniu do 10kg*cm mg995)

Trochę za drogie (75-105zł)

Czy może mi ktoś powiedzieć gdzie ja znalazłem te serwa w takiej cenie? Bo teraz jak szukam to po 120zł.

[ Dodano: 05-12-2011, 20:40 ]

A wgl projekt w sumie idzie do przodu lecz jest w punkcie 0 bo ciągle wymyślam nowy, lepszy sposób na zrobienie tego samego inaczej.

[ Dodano: 06-12-2011, 18:12 ]

Jeśli potrzebowałbyś dużego momentu (15kg), to mogę też polecić serwa TR0150

mactro, czy te serwa da się przerobić?

• 2 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...