Skocz do zawartości

Metalowe ringi w minisumo

fish

Pomocna odpowiedź

W głupim BNS'ie w Katowicach można dostać magnesy w kilku kształtach i kilkunastu wymiarach. Nie sądzę żeby trzeba jakoś kombinować z dostosowywaniem ich do robotów.

Sorry za wprowadzenie w błąd. Magnesy jako koła widziałem robotach innych niż sumo i błędnie założyłem, że w sumo też tak robią. Natomiast jeśli chodzi o technologię wytwarzania to również słyszałem, że są prasowane ze sproszkowanych metali a następnie zabezpieczane warstwą ochronną, żadnego odlewania magnesów się nie uskutecznia.

W linku regulaminowym od 4d53 jest wyraźny zapis:

Sekcja 3, Artykuł 6 Punkt 7

Urządzenia służące do zwiększenia siły docisku, takie jak pompy podciśnieniowe czy magnesy, są dopuszczalne tylko w klasie 3 kg. W pozostałych klasach SUMO są niedozwolone.

W obliczu tego pojawia się pytanie. Czy Polska jest na tyle mocna w mini/micro/nano sumo aby sforsować ten punkt regulaminu na całe sumo i przekonać do tego konkurencje europejską? Moim skromnym nie ma sensu tworzyć super szybkich np. minisumo tylko na warunki polskie i nie mieć możliwości pokazywania ich sąsiadom z zagranicy.

Drugie pytanie, które mnie nurtuje, to czemu tak został skonstruowany regulamin....?

Tak mnie zjechaliście za tą wypowiedź o magnesach jako koła a jednak takie rozwiązanie jest stosowane. Pierwszy raz widziałem je w robotach wjeżdżających po pionowych, metalowych ścianach. Teraz sobie jednak przypomniałem, że w robocie sumo też widziałem magnesy na kołach. Był on opisany po angielsku na jakiejś stronie z ubogą grafiką, nie potrafię jej sobie dokładnie przypomnieć. Nie pamiętam też czy był produkcji japońskiej, amerykańskiej czy europejskiej. W każdym razie jego charakterystyczną cechą były szerokie koła wykonane z magnesów pokrytych jakimś tworzywem sztucznym.

Oryginalnego linku nie potrafię teraz znaleźć ale znalazłem innego robota który też używał magnetycznych kół. Tym razem z kategorii minisumo: http://www.davehylands.com/Robotics/Wedgy/

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Urządzenia służące do zwiększenia siły docisku, takie jak pompy podciśnieniowe czy magnesy, są dopuszczalne tylko w klasie 3 kg. W pozostałych klasach SUMO są niedozwolone.

To zmienia postać rzeczy. Ponieważ wg mnie powinniśmy równać do standardów, to w Polsce magnesy w minisumo także powinny być niedozwolone i powinien to określać wyraźnie regulamin.

Natomiast co do sumo to z powodów które już były wymieniane nie ma wielu robotów tej klasy u nas, a w dodatku ich twórcy się nie wypowiadają.

Więc po tym, co zacytował Barto zmieniam swoje zdanie o 180 stopni, jeśli na całym świecie magnesy w minisumo są niedozwolone, to u nas także powinnno tak być.

Czego się jeszcze doczytałem:

Regulamin ROBOGAMES i ROBOTCHALLENGE

Sekcja 3, Artykuł 6 Punkt 7

W obliczu tego pojawia się pytanie. Czy Polska jest na tyle mocna w mini/micro/nano sumo aby sforsować ten punkt regulaminu na całe sumo i przekonać do tego konkurencje europejską? Moim skromnym nie ma sensu tworzyć super szybkich np. minisumo tylko na warunki polskie i nie mieć możliwości pokazywania ich sąsiadom z zagranicy.

Drugie pytanie, które mnie nurtuje, to czemu tak został skonstruowany regulamin....?

Dokładnie o tym samym pisałem na poprzedniej stronie (podałem dokładnie ten sam link) 😋

Nie posiadam jeszcze doświadczeń ze swoją konstrukcją, ale ktoś tu na forum pisał, że łożyska silników z pololu wysiadły w lf z turbiną. Wydaje mi się, że magnes pozwoli znacznie bardzie obciążyć silniki, a co za tym idzie będzie potrzeba zastosować je znacznie mocniejsze, a z tego co mi wiadomo to nie wiele firm sprzedaje tej wielkości wysokoobrotowe silniki.

piotreks-89, nie, są jeszcze większe silniki pololu chociażby, o droższych silnikach nie wspominając - polecam przeszukać ebaya frazami maxon, faulhaber, escap/portescap, dunkermotoren, buhler/buehler.

A co do łożysk w pololkach micro - jakie łożyska? 😃

Ktoś coś pisał, jak znajdę napisze (istnieją silniki bez łożysk?).

Te silniki są mocniejsze ale też więcej ważą, są większe i mają większe zapotrzebowanie na energie.

Proszę moje posty traktować jako przemyślenia teoretyka.

@4d53 sorki już poprawiłem posta. Umknęło mi przy czytaniu a były tam niezwykle ważne informacje dla nas.

@piotreks-89 - serwa to inna półka w ogóle. Nie ma takiej opcji.

@ Bobby- widziałeś kiedyś silniki elektryczne napędowe bez łożysk? Uszczegółowiłem bo zaraz będą linki z YT pokazujące kręcące się na drucikach pętelki ;].

Przyznaje- nie rozbierałem przekładni od pololu, ale idę o zakład że jest tam CO NAJMNIEJ łożysko ślizgowe (to też pełnoprawne łożysko)- np. z wykonaną z mosiądzu panewką. Przy takiej ilości obrotów i momencie bez jakiegokolwiek łożyskowania po paru minutach pracy wał by po prostu latał. Dzięki łożysku nawet najprostszemu- efekt ten jest zminimalizowany i zwiększona wielokrotnie trwałość wału.

Tak btw. obecnie wykorzystywane silniki mają moc ok. kilku W (co najwyżej parunastu)- no fakt ,w minisumo. W standardzie- max paredziesiąt ? Maxony w Parazit' cie Litwina mają bodajże powyżej 100W(->koszta silników i aku.). Liczę na to, że do osób zafascynowanych metalowymi ringami docierają przedstawiane argumenty.

Zwracam honor - zwykłem nazywać łożyskiem łożyska kulkowe tudzież walcowe, ogólnie te, które mają dodatkowe ruchome części, a łożyska ślizgowe panewkami ślizgowymi - człowiek uczy się całe życie.

I tak, między innymi do mnie docierają Twoje argumenty, ale koszta da się zminimalizować, chociażby przez sponsoring, dotacje z uczelni itp.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.