Skocz do zawartości

[Kurs] BASCOM - lekcja2 - Pierwsze kroki

Pomocna odpowiedź

Na jakiej liście? czyli w tej ramce mam nic niepisać?

[ Dodano: 26 Cze 09 01:33 ]

A w tej 2 zakładce co trzeba napisać (parametr) Możecie podać przykład?

• 3 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesiące później...

Witam po raz pierwszy , zaczynam właśnie zabawę

Czytam i jestem pod wrażeniem, znam kilka innych języków i na razie wszytko łapie 🙂

• 1 miesiąc później...

kiedy robię ctrl+t pojawia się komunikat taki co to ma znak drogi podporządkowanej z wykrzyknikiem a obok pisze właśnie "device reset" i wyświetla się na środku ekranu.

• 9 miesiące później...

Odgrzewam starego kotleta, ale może nie tylko mnie to się przyda 🙂

a w linii „Port dalay”(5) wpisujemy liczbę odpowiadającą za opóźnienie portu co jest konieczne w przypadku szybkich procesorów. Wartość tą dobiera się doświadczalnie.

Jak dobrać opóźnienie? Od jakich wartości zaczynać(0,0001? 1? 1000? 1000000?) i skąd wiedzieć, że dana wartość jest już dobra?

I jeszcze jedno-czy to normalne, że symulacja programu w bascomie jest taka spowolniona? Nie spodziewałem się super dokładności, ale polecenie wait 3 trwające ponad 10s to trochę duża odchyłka. Czy to normalne, czy to jakiś błąd w programie/konfiguracji bascoma?

Im mniejsza wartość w port delay tym szybciej wgrywa się program do procka. Jeżeli jest za mała nie można się wcale z prockiem połączyć albo będą co chwila wyskakiwać błędy związane z weryfikacją. Wartość 100 to chyba max, zacznij od niej o stopniowo zmniejszaj. Szybkość symulacji zależy od komputera. Generalnie nie ma to na celu symulacji dokładnej czasowo lecz szukania błędów.

Dzięki, o to mi chodziło 🙂

Zacząłem od 100, udało się zaprogramować. Z ciekawości zmniejszyłem do 50, znowu sukces. Potem 25, 10 i 0-udało się przy każdym ustawieniu. Dziwne, bo gdzieś czytałem, ze żeby nie trzeba było kombinować z opóźnieniem trzeba mieć bardzo wolny komputer(<200MHz), a mój ma 2x2.1GHz.

• 6 miesiące później...

Ikar, Bardzo ciekawy kurs. Wielkie dzięki 🙂

Nie ustrzegłeś się jednak kilku błędów (orty: 2x obsługójącego i literówki, ale to chyba mniej ważne).

Napisałeś:

Const Xd = 1

#if Xd

Lcd ":)"

#else

Lcd ":("

#endif

a później:

IF...THEN...ELSE...END IF

To pisze się endif, czy end if?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...