Nawyk Luty 4, 2012 Udostępnij Luty 4, 2012 dlaczego "elektrolity (...) tworzą dobrą parę wraz z ceramicznymi" Mówiąc łopatologicznie - ceramiczne są "szybsze", czyli zwierają do masy krótkie impulsy (szpilki) na zasilaniu, elektrolity radzą sobie z tymi trwającymi dłużej. Razem filtrują więc pełniejszy zakres częstotliwości zakłóceń. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_ender88 Luty 4, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 4, 2012 Rozumiem, że określenia "kondensator elektrolityczny" i "kondensator ceramiczny" są raczej umowne, bo tak naprawdę chodzi o pojemności (elektrolit ma zazwyczaj dużą pojemność, a ceramiczny małą). Tzn. czy są jeszcze jakieś inne właściwości elektrolitów dla których dając np. 4.7 uF dajemy elektrolit a nie ceramiczny? Czy to nie jest tak, że kondensator o dużej pojemności powinien wyłapywać też małe szpilki? Jeśli tak, to dlaczego nie wystarczy sam elektrolit? Hmm tak jak teraz o tym myślę, to podejrzewam, że może chodzić o ESR. Elektrolity mają duże ESR a ceramiczne małe, więc wolelibyśmy stosować ceramiczne. Ale pojemność ceramicznych w pewnym momencie się kończy, dlatego dajemy jedne i drugie... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Bobby Luty 5, 2012 Udostępnij Luty 5, 2012 Dokładnie, chodzi o ESR. W dodatku, kondensatory ceramiczne są mniejsze, przez co możemy dać je bardzo blisko nóżek układu scalonego, co również poprawia filtrowanie zakłóceń. Kondensatory elektrolityczne są zwykle większe i w ciasno upakowanych urządzeniach czasem ciężko znaleźć dla nich miejsce. Ciekawą alternatywą dla kondensatorów elektroiltycznych są kondensatory tantalowe. Mają one niską upływność oraz niewielkie obudowy, przy dość sporych pojemnościach. Na szybko znalazłem tkai link, może Ci pomóc w sprawie różnicy w kondensatorach: http://www.eres.alpha.pl/index.php?text=24 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_ender88 Luty 5, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 5, 2012 Poprawiłem zasilanie: zmieniłem stabilizator 5 V na LDO i dodałem elektrolity. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
mactro Luty 5, 2012 Udostępnij Luty 5, 2012 Rozumiem, że określenia "kondensator elektrolityczny" i "kondensator ceramiczny" są raczej umowne, bo tak naprawdę chodzi o pojemności (elektrolit ma zazwyczaj dużą pojemność, a ceramiczny małą) Jest jedna dużo bardziej istotna różnica - kondensator elektrolityczny ma określoną polaryzację, natomiast ceramiczny może być podłączony dowolnie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_ender88 Luty 5, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 5, 2012 Wrzuciłem wstępne projekty przedniej i tylnej płytki. Dodałem też w załączniku cały projekt w Eagle, może się komuś przyda. Jest jedna dużo bardziej istotna różnica - kondensator elektrolityczny ma określoną polaryzację Chodziło mi raczej o różnice we właściwościach i zastosowaniach, sposób podłączenia nie ma tu znaczenia. 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Luty 6, 2012 Udostępnij Luty 6, 2012 Ale to ma istotny wpływ na zastosowania. Nie wszędzie można dać elektrolity, np. nie podłączysz go do wyprowadzeń silnika, jeśli chcesz nim sterować w dwóch kierunkach. Kiedyś na Elportalu był bardzo fajny cykl artykułów o kondensatorach z wyjaśnionymi bardzo prosto wszelkimi niuansami (no, tymi najistotniejszymi dla początkujących i średnio-zaawansowanych), niestety Elportal od jakiegoś czasu mi nie działa. Ale dużo jest informacji w internecie, warto się rozejrzeć Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_ender88 Luty 6, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 6, 2012 Czytałem te artykuły na początku nauki (grudzień), pewnie przydałoby się przeczytać jeszcze raz - tym razem z większym zrozumieniem. Chociaż nie podoba mi się styl pana Piotra, więc pewnie poszukam czegoś innego. Mam wrażenie że traktuje czytelników jak półgłówków a siebie stawia w roli mistrza... Cały czas pracuję nad zmieszczeniem wszystkiego na płytkach PCB, wrzuciłem najnowsze efekty prac. O ile na komputerze jestem w stanie jakoś to poupychać, to zaczynam się zastanawiać jak ja to później powiercę i polutuję... 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Luty 6, 2012 Udostępnij Luty 6, 2012 _ender88 widocznie źle się wyraziłem lub zostałem źle zrozumiany. Ja nie jestem mistrzem i się za niego wcale nie uważam. Starałem się pomóc w takim stopniu w jakim mogłem, to że się okazało, że przewyższasz moją wiedzę pozytywnie mnie zaskoczyło 😉 Nie musisz się zwracań do mnie Pan, bo ja jestem od ciebie dużo młodszy 😉 Wybacz jeśli się tak poczułeś z racji mojej wypowiedzi, bo tak jak napisałem starałem się pomóc, a nie traktować cię jak "półgłówka"... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_ender88 Luty 6, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 6, 2012 piotreks-89, to ja przepraszam, że tak to odebrałeś. 🙂 Pisząc pan Piotr miałem na myśli pana Piotra Góreckiego, naczelnego Elektroniki dla Wszystkich, autora wspomnianych wyżej artykułów. Twoje uwagi były pomocne i już Ci za nie dziękowałem. A co do wieku, to sądząc po nicku jesteś tylko rok młodszy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Luty 6, 2012 Udostępnij Luty 6, 2012 _ender88 oj widać znowu źle sam siebie zrozumiałem 🤣 Już taką sytuacje raz miałem i widać nie nauczyło mnie to czegoś nowego. Mój nick prawdy nie mówi, co prawda ma on swoją historię, ale nie jest związana z faktycznym moim wiekiem 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_ender88 Luty 9, 2012 Autor tematu Udostępnij Luty 9, 2012 Skończyłem projektować elektronikę, załączyłem najnowsze rysunki i projekt Eagle. Dodałem płytki PCB do projektu 3D, załączyłem nowe rysunki i projekt Inventora. Wyciąłem z plexi uchwyt na baterię i odpowiednie kawałki laminatu, jeszcze tylko oszlifuję i też wstawię zdjęcia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Luty 9, 2012 Udostępnij Luty 9, 2012 Widzę, że ścieżki prowadzisz pod kątem prostym. Nie jest to dobra rzecz. Prowadź najlepiej prowadzi i przenosi się ścieżki, które prowadzone były pod kątem ~135 stopni 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mati 6 Luty 9, 2012 Udostępnij Luty 9, 2012 a nie powinno być odwrotnie ? Nie powinny być kąty rozwarte, zamiast ostrego pod kątem ~45 stopni 😉 ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
small-man Luty 9, 2012 Udostępnij Luty 9, 2012 piotreks-89, zapewne się przejęzyczył 😋 wiadomo chodziło mu o kąt 135 stopni Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »