Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Znaczy silniki w ogóle się nie kręcą. Więc chyba muszę posprawdzać połączenia, chociaż już je nie raz sprawdzałem. Nie wiem może diody są złe mam diody z vishaya ss26.

klonyyy jak to się nie kręcą? Jak podłączasz zasilanie do nich bezpośrednio czy inaczej?

Jeśli nie dodasz opóźnień to nie będą się kręciły. Pomyśl. Będziesz przełączał stany na pinach miliony razy w ciągu sekundy 😃 Skoro tak będzie się działo, to nigdy nie zauważysz kręcenia się silników (ani impulsy, który by cię chociaż na to naprowadził).

Tylko że ja próbowałem bez pętli, z pętlą, z pętlą i opóźnieniem I dalej to samo - spróbuję jeszcze raz ale wątpię by to coś pomogło...

Pomierzyłem w ten sposób - jeden kabel miernika (czarny) cały czas podpięty do gnd - drugi kabel miernika ( czerwony) do kabla od silnika1 = 5v, potem (czerwony kabel miernika) do kabla drugiego silnika1 = 5v

następnie (czerwony kabel miernika) do pierwszego kabla silnika2 =0v, potem (czerwony kabel miernika)do drugiego kabla silnika2= 0v, zaraz dodam rysunek na ktorych diodach zanika napięcie.

poprawiłem - może tak będzie dobrze.

Popraw interpunkcję, ponieważ nic nie mogę wywnioskować z sensu twoich słów (sam nie jestem orłem z polskiego, ale jednak należy się wysłowić tak, aby inni cię zrozumieli).

Tak BTW. to te kable jako ścieżki do rezonatora kwarcowego to na prawdę zły pomysł.

No to też sprawdzałem, ale dla pewności zrobię to jeszce raz

[ Dodano: 21-04-2012, 07:35 ]

Bo rozumiem, że kreska na diodzie odpowiada kresce na diodach w eagle ( diody z eagla są chba trochę inne) ? Sprawdziłe mi w obu diodach kreska oznacza katodę.

Czyli coś innego jest źle. 😕

Zauważyłem coś dziwnego - dwie diody kreską ( gnd) są podłączone do +5v tak powinno być ?

Dodaję rysunek płytki ( jak dobrze się przyjżeć to masa jest zwarta z +5v (podświetlone na czerwono )) :

Sorry za post pod postem, ale gdybym edytował poprzedni nie wyświetliłoby tego jako nieprzeczytane.

Mówiłem, żeby przed lutowaniem posprawdzać miernikiem czy nie ma zwarć 😉 Nie zawsze uda się wyłapać wszystkie zwarcia, ale podłączając do najważniejszych miejsc - czyli pomiędzy ścieżki zasilania wyłapiesz czy nie ma zwarć na samym zasilaniu. Człowiek uczy się na błędach (i to najszybciej na nich).

Wracając do osłaniania czujników to byłem dzisiaj w Praktikerze i za 5.09PLN nabyłem 1m rurki aluminiowej o wewnętrznej średnicy 6mm (LED 5mm w najszerszym miejscy ma 5,9mm, więc wchodzi idealnie).

Tylko mi chodzi o to że diody są stroną kreski ( gnd, katodą ) podłączone do +5v i nie wiem czy tak powinno być. A na płytce ogólnie zwarć nie ma.

Co do osłaniania diod, na pewno skorzystam bo niedość że tanio to I efektywnie 😉

Mógłbyś tylko podać średnicę zewnętrzną ?

Średnica zewnętrzna to 8mm. Rurka jest na prawdę tania.

Wracając do tematu diod to, aż 4 powinieneś mieć podłączone katodą do zasilania (popatrz na schemat). Mam nadzieję, że to co napisałeś to z przejęzyczenia - jeśli zasilanie silników podłączone jest do +5V, to nie jest dobrze i masz odpowiedź na swoje problemy. Kilka stron wcześniej przypomniałem ci o błędzie w schemacie 😋

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...