Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Możesz albo zaznaczyć przy złączu mazakiem (czy czymś innym) GND/Vcc, albo kupić specjalne złącza do Twojego akumulatora (wydaję mi się, że Twojemu Li-Pol'owi będzie odpowiadało to gniazdo BEC). Jest jeszcze trzecie wyjście - zmienić Li-Pol'owi złącze na inne (np. Gniazdo 402) i dokupić męskie odpowiedniki 😉

W modelarskich sklepach można dostać taką fajną wtyczkę do lipoli:

Kosztuje to jakieś śmieszne grosze i można dopasować wtyczki do większości akumulatorów na rynku. Zabawy z niezaizolowanymi końcami lipola zawsze niosą ze sobą jakieś ryzyko, zwłaszcza przy lutowaniu wtyczki, miałem z tym małą przygodę 😉

Wiesz co nie bardzo mi się chce zamawiać w elektroparku - nie dość że jest tam drogo to jeszcze za przesyłkę muszę płacić, a tak znajdę sobie w białym wtyczkę jak to Nawyk napisał " za grosze". A poza tym gdyby nigdzie go nie było już w domu znalazłem podobny tylko wtyczka wchodzi tam na wcisk, ale jest w porządku.

Powoli kończę obudowę, niestety na 18 dni prace nad Hakerem ustaną z powodu wyjazdu z kraju, ale może skończę jego program . Po powrocie prace ruszają pełną parą - postaram się namówić rodziców na wyjazd na zawody jeszce w tym roku .

Ten pług nie jest jeszcze przytwierdzony (dlatego na jednym zdjęciu widać mój kciuk 😋 ) jak macie jakieś pomysły odnośnie jego przyczepienia to piszcie. Aktualne zdjęcia Hakera :

• 2 tygodnie później...

Jak wycinałeś ten pług trzeba było sobie zrobić "zakładki" - wtedy po zagięciu, przykręcać byś je musiał tylko z boku robota, więc żadna śrubka by Ci nie wystawała na powierzchni pługa. Ale tak jak kolega wyżej wspomniał, śrubki stożkowe powinny załatwić sprawę - kwestia odpowiednich "stożkowych" otworów w tym pługu lub mocnej wkrętarki 😉

Dzięki, już wymyśliłem, niedługo przedstawię moje rozwiązanie 😉

[ Dodano: 29-06-2012, 04:59 ]

A z tymi zakładkami to chciałem zrobić coś podobnego, ale boczne ściany są " na styk".

Mam takie pytanie odośnie kodu lepiej zrobić tak, że włączam wszystkie tranzystory i sprawdzam po kolei stany na tsopach czy włączam tranzystor ( jeden, ale 2 diody ) i sprawdzam stany na tsopach przy diodach wyłączam tranzystor, włączam kolejny itd.?

Włączaj diody pojedynczo. Kiedy dioda świeci na obiekt, to tsop może być nawet dość daleko od niej (testowałem koło 10cm miedzy diodą a odbiornikiem), więc jak będą Ci świecić wszystkie diody, możesz wykryć gdzieś gdzie go nie ma.

Jeśli 2 diody sterowane na raz to niech świecą w zupełnie różnych kierunkach.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...