Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Na drugim filmiku można zobaczyć, że przy ataku, gdy robot wykryje białą linię to następuje jego zatrzymanie, wydaje mi się, że nie jest to najleszy pomysł.

Nie widzę o które miejsce Ci chodzi - jeśli o ostatnie zatrzymanie na linii jest to spowodowane tym że aparat jakoś dziwnie zatrzymał filmik- robot nawet na chwile się nie zatrzymuje na linii, a to że czasami wypada z ringu spowodowane jest zagięciami na brzegach ringu. Robot najeżdża na białą linię, która jest trochę podwinięta do góry, odległość między ringiem a Ktirem się zmnienia (ktirek jest za blisko) i robot reaguje na to jak na czarny ring (widać na pierwszym filmiku).

Kurcze nie za bardzo wiem o co chodzi, ale to wyglàda tak, że robot na ataku najeżdża na białą linię - cofa się, a to wypadnięcie za linię na 17 sekundzie jest spowodowane podwinięciem krawędzi ringu, ale jak źle zrozumiałem proszę o wytłumaczenie 😉

Nie chodzi tylko o to, jak już pchasz przeciwnika to to powinno mieć dla robota wyższy priorytet niż utrzymanie się w ringu 🙂

• 2 miesiące później...

Zrobiłem nową płytkę z solderką i wystarczy mi przylutować napęd i będzie cały robot gotowy, bo program został już napisany 😉 :

Jak macie jakieś uwagi to piszcie.

• 2 tygodnie później...

A probowales przed robotem postawic cos na ksztalt plugu i zobaczyc jak tsop wykrywa pod katem? Ja testuje na plytce stykowej taki uklad i tsop slabo teaguje na kartke pod katem. I jakich rezystorow uzywasz do diody IR?

Tak, czujniki testowałem na wszystkim- futrze, folii aluminiowej pozginanej i na wielu innych materiałach, tylko czarne futro było źle wykrywane (z małej odległości). Do diod używam BC817.

Tak BTW; wczoraj odebrałem paczuszkę z HK i robot dziś już pewnie będzie skończony 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...