Popularny post zuba1 Napisano Kwiecień 26, 2012 Popularny post Udostępnij Napisano Kwiecień 26, 2012 Witam. Chciałbym zaprezentować mojego robota klasy minisumo. Jest nim Lumia - dopisek (T30) oznacza że, był robiony 30 dni a T oznacza czołg (ang.TANK). A teraz fakty. Głównym celem było wykonanie robota minisumo z użyciem wyświetlacza i gąsienic o możliwie dobrych parametrach. Robot ma siłę wystarczającą aby przepchać 4kg mąki ziemniaczanej. Elektronika -Jako procesor wybrałem atmegę8 ze względu na wystarczającą ilość wejść-wyjść. -Niebieski wyświetlacza2x8. -2x silniki pololu 100:1. -2x 16-pinowe mostki H. -Gąsienice pololu. -Czujniki SHARP 40 cm. -1 czujnik koloru umieszczony na samum dole i połączony z ADC. -zasilanie to Pakiet Li-Pol 3E Model 11,1V 1000mAh 20C +kilkadziesiąt diod krzemowych 1A + stabilizator 5v 1A OBUDOWA I KONSTRUKCJA NOŚNA -Podwozie zostało wykonane z metalu aby całość dociążyć i aby było stabilnie. -Obudowa to laminat . Oprogramowanie Całość została napisana w bascomie (próbowałem w c ale nie mogłem tam wszystkiego spójnie połączyć więc wróciłem do bascoma). Co zostało wykorzystane: -PWM -ADC -przerwania -obsługa rc5 (chwilowo nie aktywna ale w kodzie jest) -uart Uzyskane funkcje: -inteligentne zarządzanie zasilaniem -funkcja ataku -funkcja ucieczki -3 tryby szukania przeciwnika -funkcja kalibracji czujników oraz zapisywanie danych w pamięci procesora -komunikacja z komputerem za pomocą uart -zdalne sterowanie przez rc5 -regulacja wypełnienia w pwm -pomiar napięcia -regulacja czułości czujników koloru ZAKOŃCZENIE Moim zdaniem całość wyszła świetnie.Obeszło się bez kleju ani innych.W następnej konstrukcji zastosuję więcej czujników silniejsze silniki.Na zdjęciach brakuje klapki opadającej która została zamontowana kilka dni później. Teraz kilka fotek: 9 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Kwiecień 26, 2012 Udostępnij Kwiecień 26, 2012 W porównaniu do poprzedniej konstrukcji zaszła spora zmiana. Gratuluję! Budując następnego robota postaraj się już o własną płytkę (a nie uniwersalna, bo tylko psuje wygląd) 😉 Sam napęd na pewno ma potencjał (choć nie ukrywam, że wziąłeś silniki sporo na wyrost - 50:1 HP bez problemu by wystarczyły i miałbyś jeszcze zapas momentu). Jeśli będziesz wykorzystywał go w następnym robocie, to obniż go do +/- średnicy felg, a będzie bomba 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zuba1 Kwiecień 26, 2012 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 26, 2012 Z początku akumulator miał być na samej górze a elektronika jako rama co okazało się złym pomysłem bo nie wchodził akumulator i musiałem wszystko robić porządnie od początku, a potem wpadłem na pomysł z wyświetlaczem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MatManiak Kwiecień 26, 2012 Udostępnij Kwiecień 26, 2012 Fajny robot - widzę, że gąsienice 22T coraz bardziej popularne w minisumo - jak oceniasz ich przyczepność? Nie ślizgają się, gdy robot napotka duży przedmiot? No i nie wiem czy dobrze zauważyłem (na zdjęciu 2), ale chyba połamałeś otwór w jednym z "kół" - na zdjęciu nr 2 to widać. Same gąsienice nie są zbyt słabo napięte? Bo u góry jakoś tak odstaje ta gąsienica, no ale nie miałem tych 22T w ręce, więc nie wiem - może tak ma być. Widzę, że masz 2 sharpy z przodu - a z tyłu też są? Czy tylko dwóch użyłeś? Gdzieś widziałem konkstrukcję, z tymi sharpami z boku, między kołami gąsienicy;) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
zuba1 Kwiecień 26, 2012 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 26, 2012 Z sharpami to mój pomysł.Gąsienice są bardzo przyczepne mimo że, w ręku się wydają tandetne to przy nacisku 435g są wystarczające.Robot na moim kartonowym docho pchając mąkę zaczął "podskakiwać" na skutek przyczepności gumy. [ Dodano: 26-04-2012, 11:55 ] Co do czujników użyłem 2 sharpów do robota przyjdą jeszcze 3. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Phil Kwiecień 26, 2012 Udostępnij Kwiecień 26, 2012 Gratuluję robota! Mam pytanie: Ile +/- wydałeś pieniędzy na budowę robota? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zuba1 Kwiecień 26, 2012 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 26, 2012 Czujniki - 100zł. 2 silniki + 2 po tym jak pierwsze spaliłem + gąsienice 250zł. Elektronika - 100zł. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Kwiecień 26, 2012 Udostępnij Kwiecień 26, 2012 Będzie filmik? 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zuba1 Kwiecień 27, 2012 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 27, 2012 Film montuję będą dwa, jeden o trybie ucieczki, a drugi o ataku. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
maciek199815 Kwiecień 27, 2012 Udostępnij Kwiecień 27, 2012 Jak poradziłeś sobie z tym wyświetlaczem bo mi wyskakuje to: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Phil Kwiecień 27, 2012 Udostępnij Kwiecień 27, 2012 Spróbuj nie 8*2 tylko 2*8 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
maciek199815 Kwiecień 27, 2012 Udostępnij Kwiecień 27, 2012 Nadal to samo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Robomaniak Kwiecień 27, 2012 Udostępnij Kwiecień 27, 2012 ustaw na 16*1 i powinno ruszyć Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Kwiecień 27, 2012 Udostępnij Kwiecień 27, 2012 Nie jestem pewien ale chyba w ustawieniach (zębatka) też trzeba ustawć odpowiedni wyświetlacz. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
zuba1 Kwiecień 27, 2012 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 27, 2012 Ja to zrobiłem tak i chodzi (dlatego wolę bascoma) http://pi1er.wordpress.com/2010/08/01/atmega8-lcd-podlaczenie-i-konfiguracja/ Albo spróbuj 2*16 bo na 2*8 mi też nie szło. W filmie widać tryb drugi czyli ucieczkę. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »