Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Gdybym użył komparatora z atmegi to:

8 czujników do ADC, 1 przez komparator

A teraz mam:

8 czujników przez komparatory, 1 do ADC

Więc i tak jest ten podział, a do tego nie tracę dwóch pinów na wewnętrzny komparator.

Przy takim ułożeniu ball castera, czujniki będą zbyt wysoko nad linią.

Na stronie botlandu pisze że przy wykrywaniu tylko biały/czarny mogą działać na odległości nawet kilku centymetrów. No ale jak mówicie że za wysoko to jeszcze pomyślę jak to rozwiązać.

No ale jak mówicie że za wysoko to jeszcze pomyślę jak to rozwiązać.

Może daj po prostu po diodzie led po każdej stronie (łepkiem do ziemi). Takie rozwiązanie zastosował Razonek w Wolferine.

Gdybym użył komparatora z atmegi to:

8 czujników do ADC, 1 przez komparator

A teraz mam:

8 czujników przez komparatory, 1 do ADC

Więc i tak jest ten podział, a do tego nie tracę dwóch pinów na wewnętrzny komparator.

Pisałeś o chęci uproszczenia do której się odniosłem proponując komparator wbudowany.

A uproszczenie znaczne - pozbycie się komparatorów zewnętrznych.

• 4 tygodnie później...

Odłożyłem ten projekt na dosyć długi czas, ale nadchodzą wakacje i dużo wolnego, dlatego powracam do pracy. 🙂

W związku z tym kilka pytań:

1. Stabilizowanie napięcia na silnikach nie jest konieczne. Częste ładowanie akumulatora powinno rozwiązać problem różnych prędkości w zależności od napięcia. Zgadzacie się?

2. Czy stabilizator 5V MC7805 SMD będzie dobry do stabilizowania napięcia logiki?

3. Czy w Eaglu mogę zastąpić ten stabilizator np. tym - 7818DT? Nie umiem znaleźć w internecie biblioteki do tego elementu.

1. Z tym jest dużo opini 😉 jedni twierdzą że nie trzeba inni wolą stabilizować, inni tylko regulować PWM proporcjonalnie do napięcia.

2. Stabilizator jak stabilizator, czemu miałby się nie nadać.

3. Jeśli ma tą samą obudowę i tak samo ułożone wyprowadzenia jak najbardziej możesz

Jeśli ma tą samą obudowę i tak samo ułożone wyprowadzenia jak najbardziej możesz
Zależy jakie ten 7818DT ma rozmiary i wyprowadzenia

Hehe, wiem. Problem w tym że nie wiem czy ma takie same wymiary i wyprowadzenia. Wygląda podobnie, natomiast nazwa obudowy w Eaglu to TO252, a na stronie botlandu DPAK. Niby inna, ale może jedna z tych nazw jest jakoś bardziej ogólna...?

W każdym datasheet'cie masz opisaną obudowę z wymiary etc. poza tym poszukaj moze stabilizatora który ma obudowę opisaną jako DPAK.

I czy ten stab. nie będzie taki sam jak LM7805, tyle ze innego producenta? może ten będzie zgodny?

Dziękuję za odpowiedzi.

Trochę zmieniłem schematy:

Filtracja zasilania przy uC jest już ok? Podłączenie stabilizatora jest na tyle proste że nie powinno tam być błędu, ale na wszelki wypadek rzućcie okiem 😉

W schemacie z czujnikami jest tylko zmiana sharpa.

Jeśli schematy są ok to biorę się za płytki PCB.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...