Skocz do zawartości

Sterownik silnika DC

Kocon

Pomocna odpowiedź

Witam, w mojej pracy poszukuję sterownik silnika DC. Wszyscy zapewne pomyślą że było to już wałkowane nie raz, na necie można znaleźć masę schematów, lecz najbardziej rozpowszechnione układy to sterowniki silników pracujących przy dużych prądach i napięciu przynajmniej 12V. Potrzebuję natomiast sterownik do małego silnika, pracującego przy napięciu 2,8V i bardzo małym prądzie więc wysterować go można bezpośrednio z poziomu logicznego jak mniemam 😋 . Silnik ma mieć regulację obrotów oraz możliwość przełączania kierunku. Jedyny sensowny dla mnie układ wygląda następująco :

schemat_4170.jpg

Jestem raczej zielony jeżeli chodzi o tego typu rzeczy. Czy ten schemat się nada ? Czy może ktoś ma lepsze propozycje i rozwiązania ? Z góry dziękuję za odpowiedzi 😃

Komentarz dodany przez: Treker

Nie, oczywiście można wykorzystać gotowy. Myślałem nad 74HCT240 czy L293D ale ten wydaje mi się 'za mocny' 😃 .Nie mam niestety pojęcia jak do pierwszego układu dołączyć układ to sterownia obrotów.

Sam się nie do końca znam, ale co znaczy "za mocny" ? L293D to moim zdaniem bardzo bezkonfliktowy układ, skoro u mnie wszystko działa u Ciebie też powinno 🙂

Edit: tylko nie podpinaj silnika bezpośrednio pod pin procka jak piszesz, bo raczej uśmiercisz port.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

O ile dobrze patrzę w datasheecie to jego wydajność wynosi 0,6A przy 36V, więc nie wykorzystam nawet ułamka jego możliwości. Mimo wszystko kosztuje dosłownie grosze więc jak ktoś jest w stanie wytłumaczyć czy podać mi schemat jak przy jego pomocy sterować obrotami silnika to chętnie skorzystam.

Pisze tam też że ma wbudowane diody zabezpieczające więc nie ma sensu raczej kombinować dodawaniem kolejnych 😉

Sterowanie mostkiem H jest bardzo proste. Upraszczając - podając stan wysoki na określone piny możesz sterować kierunkiem silnika:

0 1 Prawo

1 0 Lewo

0 0 Stop

Dodatkowo mostek h, ma dwa wejścia które możesz podpiąć do procka i podając z niego przez Ciebie zaprogramowane wypełnienie sygnału sterujesz prędkością silnika(PWM). Nie musisz martwić się dodatkowymi elementami jak diody, rezystory itp.

Ogólnie polecam przeczytać dokładnie ten artykuł, tam wszystko jest wyjaśnione:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/h-bridge-vt111.htm

Pozdr.

• Pomogłeś! 1

Dzięki wielkie za odpowiedzi, zaraz spróbuję sklecić schemat i wrzucę do sprawdzenia.

[ Dodano: 27-05-2012, 15:07 ]

Wszystko jest w porządku ? 🙂

Tylko ze l293d ma w dokumentacji, że na silnik musi iść nie mniej niż na logikę, a na logikę nie mniej niż 4.5V, więc jak silnik ma mieć 2.8V to chyba nie najleopsze rozwiązanie.

Chciałem raczej zaproponować znany i lubiany TB6612 który zadziała od 2.5V zasilania silników.

Weź pod uwagę spadek napięcia na l293D, nigdy na wyjściu nie ma tyle co na wejściu. Wydaje mi się, że akurat na wyjściu będzie 3-3,5V, poza tym w najgorszym wypadku zrobi dzielnik napięcia. Ewentualnie wykorzysta zaproponowany przez Ciebie układ, ale wydaje mi się, że l293D się sprawdzi, niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony bo głowy nie dam sobie uciąć 🙂

Pytanie czy to silnik wymaga takiego zasilania czy takie zasilanie jest.

jeśli sterowanie i tak ma być przełącznikiem, to w sumie wystarczy dać drugi i jeden mosfet do PWMa

Przełącznik ma po prostu służyć do zmiany kierunku obrotów silnika. Mam tylko wątpliwości co do do poprawności części układu z 555. Zasilanie silnika to najmniejszy problem, jestem sobie z tym w stanie poradzić. Zastosuje jednak 3-pozycyjny do sterowania obrotów prawo, lewo i silnik wyłączony.

poza tym w najgorszym wypadku zrobi dzielnik napięcia.

To byłby faktycznie najgorszy wypadek. Dzielnik napięcia do obniżania napięcia podawanego na silniki, to jest coś, czego zdecydowanie NIE należy robić. Dzielniki napięcia działają dobrze, tylko wtedy gdy płynący przez nie prąd jest stały i wyjście dzielnika nie jest obciążone prądowo, co w przypadku silnika prawdą nie jest.

Oprócz TB6612 można też wykorzystać mostek DRV8833 - http://www.trobot.pl/index.php/inne-sterowniki-robotow?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=154&category_id=21

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.