Skocz do zawartości

BEAM: Line follower dla początkujących.

Pomocna odpowiedź

• 2 miesiące później...
  • 9 miesiące później...

Witam! Czy to są wszystkie części potrzebne do zbudowania tego robota? Jestem początkującym i chcę się upewnić że nic nie pominąłem 😋

4 rezystory 330r

4 diody IR

4 fototranzystor

7 Potencjometrów 100k

6 diody

5 rezystoty 30r

4 tranzystory NPN

TL084 / lm324

2 silniki (i tu mam pytanie, jakie powinny mieć parametry żeby go uciągnąć??)

Belaras, myślę żeby Ci się przydała jakaś płytka uniwersalna bo na "pająku" to łatwo o zwarcie.

a ile ma on ważyć ? zakładam że 0,5kg to max jak na taki projekt. polecałbym serwa od darekos5 http://allegro.pl/mikro-serwo-hextronik-hxt-900-1-6kg-i1244140719.html

one mogą uciągnąć pojazd nawet do tych 2kg

jeśli je przerobisz jak tutaj jest opisane:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/jak-przerobic-serwomechanizmy-vt3902.htm

feriar napisał co kupić, a ja powiem wprost dlaczego - same silniki nie zadziałają tak jak powinny. Jeśli robot ruszy, to będzie miał ogólne problemy ze startowaniem lub skręcaniem i uwzględniam tu tylko ruch po gładkich powierzchniach, jak np. parkiet. Na wykładzinie co najwyżej drgnie. Silniki DC z "odzysku" z zabawek i sprzętu RTV mają wysokie obroty, ale za to słaby moment obrotowy - dlatego potrzebujesz przekładni. Czym jest i jak ją zrobić? Zacznij od wpisania "przekładnia" w wyszukiwarce na forum, temat wałkowany dziesiątki razy.

• 4 miesiące później...

Wiem, że temat jest stary ale chcę zrobić coś takiego więc poproszę o to co potrzebuję. Czy mógłby ktoś zrobić schemat ale bardziej czytelny i zapisany tak, żebym mógł go normalnie otworzyć ❓ Bo tego nie mogę:

Ani tego: mietek.zip

Mógłby ktoś jakiś czytelniejszy schemat zapisać w .JPEG albo coś żebym mógł otworzyć ❗

W pierwszym poście masz czytelny schemat wrzucony w formie załącznika graficznego. Sprawdziłem i u mnie Eagle normalnie otwiera schemat z pliku mietek.zip.

• 2 tygodnie później...
7 Potencjometrów 100k

Jakie dokładnie to mają być pottencjometry?

"]Ile poszczególne części kosztują mniej, więcej?

Chodzi mi głównie o cenę potecjometru ale jakby ktoś mógł, byłbym wdzięczny za podanie cen wszystkich elementów. Z góry dzięki.

Witam.

Chciałbym zrobić LineFollower'a [bEAM]. Wiem, że ten temat występuje już na tym forum lecz jest stary i nikt tam nie zagląda, a chciałbym się zapytać o parę rzeczy. Po pierwsze:

Czy te części mogą być ❓ :

-4 rezystory 330r

-4 diody IR(LD274)

-7 potencjometrów 100k

-4 fototranzystor

-6 diody LL-304WC-W2-2BC

-5 rezystorów 33r

-4 tranzystory NPN

-Układ scalony LM324

Czy mógłby ktoś sprawdzić te części ❓❗

Komentarz dodany przez: Sabre

Scaliłem z oryginalnym tematem, o którym pisał [Herr Qrczak].

Komentarz dodany przez: Bobby

Nie widzę nic złego w interwencji Sabre - nowe posty i tak wybijają tematy na wierzch, jak już wcześniej powiedział KD. Nawet temat był raportowany.

Poza tym, tytuł twojego wątku nie spełnia punktu 3e i 3o regulaminu.

Nie rozumiem skąd ta dyskusja, przecież misiek1994 wstawił schemat, juras go przerysował, wszystko podane jak na srebrnej tacy, a tu wpada koleś który jak przypuszczam nie zna podstaw elektroniki i wypytuje o wszystko co jest przecież oczywiste nabijając sobie posty i radzę kurczakowi zabrać się za podręcznik do fizyki z gimnazjum a potem po oślą łączkę to może wtedy zacznie rozumieć o co tu chodzi.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...