Skocz do zawartości

MiniSumo SEN

Sen

Pomocna odpowiedź

Na wstępie Witam. Jestem nowym użytkownikiem i widząc wasze konstrukcje jestem pod miłym ważeniem. Szperając po forum zauważyłem dział Worklog z wieloma ciekawymi robotami w tym np. b.interesujący Pikosumo użytkownika Nes86 i postanowiłem popracować nad swoim dziełem/pomysłem. Od razu chciałbym dodać że fundusze które posiadam nie pozwalają na płynny i szybki rozwój projektu ale postaram się to robić systematycznie bez specjalnego zwlekania.

Założenia w robocie:

- Pojazd 4-kołowy

- 4x mostek TB6612

- 4x silniczek Pololu 30:1

- Atmega 32

- Około 6 czujników cyfrowych SHARP

- 2-4 czujników podłoża

- Jak najmniejsza ilość płytek najlepiej zrobiona własnoręcznie w domu

Moje starania zacząłem od projektu w SketchUpie:

Nie jestem w tym specjalistą za co przepraszam. Pług będzie z obu stron i całkiem możliwe, że zmienię jego kształt.

Aktualnie pracuję nad płytką w Eaglu którą przedstawię jak tylko będzie skończona. Dla zainteresowanych dam to co wyskrobałem na tą chwilę : )

Nie chciałbym się również tak bardzo rozpisywać bo nie ma po co. Chętnie będę odpowiadał na wasze pytania i sugestie.

Dalsze informacje spróbuję przekazywać systematycznie.

Oczywiście bardzo chętnie usłyszę wasze komentarze co do projektu.

Pozdrawiam do usłyszenia.

3.thumb.PNG.d94ae3398b7da25eee23bccf044d4d9e.PNG

Masakrycznie cienkie te ścieżki prądowe 😋 Przydałyby się je poszerzyć (inaczej ścieżka zadziała jak bezpiecznik - przepali się przy większym prądzie).

Mógłbyś zamieścić schemat, to pomoglibyśmy w znalezieniu ewentualnych błędów. 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Treker Będę publikować jak tylko będą jakieś efekty i również Cię witam

Tolo Nie wiem czy schemat wstawię ale zastanowię się nad twoją prośbą

piotreks-89 Chodzi Tobie o ścieżki doprowadzone do pinów? Albo inaczej do silników?

Harnas Przelotki są tu dość blisko siebie na schemacie ale przy wydruku są od siebie dobrze oddalone i nie przeszkadzają sobie w niczym. Próbowałem je oddalić i będę próbować jeszcze bardziej.

Oto schemat:

W roli wytłumaczenia:

- Numery od 1 do 10 są to wyprowadzenia na piny do osobnych dwóch płytek (których jeszcze nie mam ale na pewno tu dodam) na których będą umieszczone SHARPY I KITRY

- 3 piny w prawym górnym rogu (5V,12V,GND) są do osobnej płytki na której będzie stabilizator 5V

- Reszta to 4xTB6612 ze schematu podanego przez stronę Pololu.com

Odnośnik

Wartości elementów postanawiam użyć takich samych jak w odnośniku.

Wiem wiem. Tak o tym pomyślałem tworząc pług ale nie chciało mi się już poprawiać. Ten przód będzie jeszcze do drobnej poprawy więc uwzględnię to.

[ Dodano: 26-08-2012, 00:59 ]

Zgodnie z tym co powiedziałem, posiedziałem trochę dłużej nad tym wszystkim i doszedłem do finalnego projektu który już nie będzie zmieniany, no chyba, że w trakcie budowy będę zmuszony do niewielkich poprawek. Tak więc o to i on :

Hmm, szczerze mówiąc dziwi mnie, że ktoś jeszcze projektuje klapkowce. Co by nie mówić, taka klapka przylega gorzej od monolitycznego pługa, w dodatku tracisz dużo czasu na opuszczenie go - w tym czasie przeciwnik może już zdążyć podjechać pod twojego robota, zanim jeszcze klapki dotkną powierzchni dohyo.

Bobby poznajesz? 😉

Główny powód umieszczenia opadającego pługu to miejsce miejsce i jeszcze raz miejsce. Robot będzie niski a do tego dojdą silniki i bateria co da małą powierzchnię na elektronikę. No chyba że umieściłbym ją u góry ale tego bym nie chciał.

Zastanowię się nad umieszczeniem jakiegoś małego silniczka w środku z pręcikami zamontowanymi do pługów aby w trakcie odliczonego czasu szybko je opuścił

Przy okazji bardzo chciałbym pochwalić twoją konstrukcję i będzie ona jakąś inspiracją przy moim projekcie.

Jasne, że poznaję 🙂 Cieszę się, że znowu Hornet stał się inspiracją, szkoda tylko, że w momencie projektowania był już kapkę przestarzały 😋 Jak tak bardzo upierasz się przy klapkach, to silniczka użyj nie do dociskania ich do podłoża, tylko w osi zawiasów zamontuj sprężyny, które mocno dociskałyby klapki do podłoża, a silnika używaj tylko do ich zwalniania.

Myślę czy nie dać sprężynek w pokazanych miejscach i taki pręcik tylko do puszczania pługów. W trakcie startu pręcik puszcza a sprężynki szybko odpychają pług na ziemię

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.