Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Myślałem o tym by z niego zrobić robot psa ale po komendzie siat wstań się nie uda 😋(brak siły).

To moje CNC:

Komentarz dodany przez: Nawyk

Dyskusja wydzielona z tego tematu

Łał wygląda ciekawie możesz dać więcej informacji może jakiś filmik, czemu nie chcesz użyć jakiegoś fabrycznego wrzeciona tylko taką samoróbkę? Podejrzewam, że będzie to miało okropne bicie. A robot by nie wstał z siadu? Taki on ciężki? To może wymiana serw w "biodrze" pomoże?

Ze zdjęć wynika, że maszynka raczej bardzo niskobudżetowa:) Dobrze widzę tam prowadnice+karetki ze starych drukarek igłowych? Możesz napisać coś więcej o ew. luzach, jak się sprawuje to rozwiązanie? Dlaczego wykorzystaleś akurat pleksę/PMMA do budowy konstrukcji nośnej? Sam teraz siedzę trochę w temacie CNC, stąd te pytania;) Mały offtop, więc jeśli się zgodzisz, to wydzielę to do nowego tematu... Albo może zechcesz się pochwalić całą konstrukcją w "Naszych sukcesach"? W końcu takie ustrojstwo to też robot... Nawet bardziej, niż np. światłoluby 😉 Pozdrawiam

Z luzami miałem problemy przy podstawie ale usunąłem 90% żywica epoksydowa.

Tylko muszę przesunąć punkt mocowania śruby(bliżej środka).

Prowadnice były tanie na allegro komplet 4+4 😋 60 zł

Pleksi użyłem bo mam stołową wyrzynarkę na niej ją się obrabia łatwo.

A na dodatek pleksi jest w miarę tania(mam z kilka kawałków w zapasie za szafą 😋).

500*500*2mm(15zł)

500*500*4mm(30zł)

Wrzeciono to właściwie mini wiertarka za 50zł tylko wywaliłem obudowę, pasują do niej frezy z węglikiem spiekanym(bardzo tanie bo małe).

Planuje na aruduino zrobić interpretator kodów G,M... sterowany prze port USB(COM).

Cała konstrukcja po zastosowaniu smaru(CR-90) przesuwa się bardzo łatwo.

Filmiku nie dam bo niema czego nagrywać(jeszcze nie działa).

Możesz wydzielić..

A ten silnik tak bezpośrednio bez przekładni? W sumie się nie znam, bo może jak to daje kilka tysięcy obrotów to jest git, ale wydawało mi się, że jakaś przekładnia jest potrzebna. Dwa zdania tłumaczące wystarczą 😉

Co do pleksi mam mieszane uczucia. No ale skoro masz czym obrabiać i z powodzeniem stosujesz to czemu nie. Jednakże ja bym się bał, że zacznie się kruszyć i pękać przy śrubach, a przez to powstaną luzy. No ale mówisz, że żywicą napaćkałeś no to może jest ok.

Temat dla mnie na czasie, bo ostatnio zmontowałem taką małą konstrukcję do rysowania na płaszczyźnie. W ramach nauki sterowania krokowcami w układzie X-Y. Rozwiązania programowe można zawsze przeskalować i zastosować w CNC 🙂

A ten silnik tak bezpośrednio bez przekładni? W sumie się nie znam, bo może jak to daje kilka tysięcy obrotów to jest git, ale wydawało mi się, że jakaś przekładnia jest potrzebna. Dwa zdania tłumaczące wystarczą 😉

Silnik ma 12000 obrotów.Formalnie to jest mini szlifierka ale oni to sprzedają jako mini wiertarkę.Dzisiaj można kupić silnik z 50k obr w wielkości mniejszej niż mini servo.

Mam dwa frezy 1mm i 3mm.

To "wrzeciono" za bardzo nie nadaje się nawet do pracy z miękkim materiałem (chyba że jakiś styrodur). Zamiast łożysk ma mosiężne tuleje. Przy dużym bocznym obciążeniu poprostu się wytrze. Jedną taką miniwiertarkę już załatwiłem.

• 1 rok później...

Update:

Rozplanowałem części inaczej.

CNC będzie miało stół przesuwny, nie potrafiłem zniwelować luzów na prowadnicach(zacinało się). Dodatkowo będzie rysowało pisakiem po papierze/płytkach drukowanych.

Przy dokładności encodera, 12 punktów na centymetr, około 0.83mm skok.

A moment pchający około 300N.

Powierzchnia dostępna to 210mmx360mm.

Jak wszystko dobrze pójdzie to może kupie głowice z drukarki 3D(w chinach 50 usd z mechanizmem podającym).

Nowe zdjęcia:

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...