Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich w moim pierwszym worklogu o moim pierwszym robocie. Quak, bo tak się zwie (ale na razie sam projekt) 🙂 będzie miał z tyłu dwie pololki 50:1 z przodu pług.

Ogólne założenia:

-konstrukcja z laminatu

-procek to atmega 16

-mostek h 2X tb6612

-4 sharpy cyfrowe 40cm

-4 czujniki linii-cny70

-płytka będzie robiona termotransferem w domu

-wyświetlacz znakowy 2x8

-płytka częściowo w smd

-aku li-pol redox 2s 500mah

-koła przewiduję solarbotics bo w tym temacie nie ma za dużego wyboru

-standardowe mocowania silników od pololu

Projekt w Google SketchUp prezentuje się następująco:

Oczywiście wystające sharpy są tylko umownie w robocie będą schowane wewnątrz.

Pytania do was:

Jakiej grubości laminat polecacie, 1.6mm, 1.5mm czy 2mm?

pozdrawiam Mechano

Rozchyl nieco te czujniki po bokach z przodu, bo na razie masz spore martwe strefy. Aluminium nie nadaję się za bardzo na obudowę minisumo, jest zbyt miękkie (no chyba, że jakieś lotnicze twarde). Z laminatem będziesz miał ten problem, że twój robot będzie ważył tak na oko około 250g. Mosiądz jest bardzo wdzięcznym materiałem do obróbki ręcznej, bardzo dobrze się obrabia, jest stosunkowo twardy i ma większą gęstość od stali. Na samo ostrze pługa jednak się nie nadaje, na nie musisz wykombinować coś innego.

Bobby

Czujniki oczywiście będą rozchylone, tylko na modelu są prosto. Robota z laminatu zawsze można dociążyć, ale nie chce mieć pełnych 500g. A na pług coś się wykombinuje.

W pierwszym poście pojawił się schemat. Możecie go sprawdzić, bo w przyszłym tygodniu chcę zacząć projektować płytkę.

Edit: Co możecie napisać o Solid Edge? Ponoć to program w stylu Solid Works z wersją darmową. Chyba nawet tu na Forbocie miał się pojawić kurs Solid Edge.

Edit2: Przyszły dzisiaj paczki z electroparku i z narzedziak.pl czekam jeszcze tylko na paczkę z botlandu i będę mógł zacząć budowę.

Edit3: Dostałem paczkę z botlandu i mam mały problem z ładowarką.

posiadam

takąChodzi o to, że nie ma wyjścia do ładowania pakietu. Jest wejście zasilacza i wejście balansera a co z zasilaniem pakietu? Chyba, że nie używa się podczas ładowania kabli wyjściowych, tylko po co wtedy krokodylki z wtykiem dc w zestawie?

• 3 tygodnie później...

Narzędzie "rotate" 😉 Znajduje się pod "copy"

Edit: argh, nie doczytałem, twojego posta do końca, na schemacie, chyba się nie da o 45*, na PCB w lewym, górnym rogu po wybraniu "rotate" możesz wpisać kąt 😉

• Pomogłeś! 1

A gdzie diody kolega zgubił przy mostku ?

Po za tym błagam nie "print screen" mażesz obrazek ładnie wyeksportować...

To pierwszy schemat w kicadzie którego już porzuciłem. Obecnie powstaje schemat i pcb w eagle ale chyba nie użyję l298 tylko 2 tb6612.

Tak wygląda Quak obecnie:

Problem z ładowarką rozwiązany, ładuje się akumulator przez kabel balansera.

A gdzie okienka na czujniki w pługu? Myślę, że wygodniej było by wycinać je przed złączeniem.

To ja się podłączę.

Polecacie tu mosiężne płytki... gdzie takie kupić ? tzn prócz allegro ?

Maxo, na złomie może poszukaj 😋 Co prawda zazwyczaj w takich "składowiskach" mosiądz będzie matowy (bardziej lub mniej pokryty warstwą patyny), ale to można zlikwidować przy użyciu stężonego kwasu azotowego (V) lub w sposób mechaniczny - np. specjalna szczotka metalowa do narzędzi typu Dremel (ja tak robię i mosiądz wygląda ładnie 🙂 ).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...