Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Mam dziwny problem z eagle. Za nic nie mogę usunąć elementu ze schematu. Przeklikałem cały symbol na schemacie i nic. Nie mogę również go przesunąć... Jakieś pomysły?

• 2 tygodnie później...

Zastanawiam się nad jakimś cyfrowym czujnikiem na mały dystans. Tylko nie mam pomysłu na taki. Może ma ktoś jakąś propozycję na 5-10cm, która nie byłaby SHARP'em?

• 3 tygodnie później...
Kolejny problem. Atmega16 ma 3 przerwania zewnętrzne a sharpy są 4... Ma ktoś jakiś pomysł jak to obejść albo zrobić to inaczej?

Daj multiplekser 😋 (ostatnio stałem się fanem tych układów) będziesz sprawdzał po kolei czujniki a wyjścia podepniesz przez multiplekser do jednego przerywania 🙂

Multiplekser jest bez sensu, bo skoro ma sprawdzać po kolei czujniki, to nie potrzebne są przerwania. Mozna zastosować wersje atmegi z przerwaniami na kazdym pinie, np. Atmege644

przerwania są Ci niepotrzebne, zupełnie wystarczy zwykłe sprawdzanie stanu pinów w głównej pętli programu. Sharpy uaktualniają stan na wyjściu co ~8ms, więc jeśli nie masz zamiaru obsługiwać wyświetlacza podczas walki i nie będziesz wykonywał nie wiadomo jakich obliczeń w pętli to nie musisz się martwić o błędne odczyty. ATmega16 wystarczy.

• 1 miesiąc później...

Przeglądam właśnie PDF'a modułów startowych i tam jest napisane, że jak kill switch jest aktywny to ma 1, a reset atmegi następuje przy logicznej jedynce. Kill jest wyłączony tylko jak robot ma się zatrzymać czyli wychodzi na to, że nie mogę użyć "fabrycznego" killa do zatrzymania. Dobrze rozumiem?

Drugie pytanie to jak podłączyć Tsop'a do uC? Przerwanie zewnętrzne?

[ Dodano: 22-04-2014, 12:45 ]

Tyle zrobiłem:

Nie ma podłączonych tsop'ów bo nie wiem co z nimi zrobić, moduł startowy podłączony w 3/4 bo nie wiem co zrobić z kill'em. JP2 to przyciski, miały być 2 a będzie 1 może później zmienię na 2 pinową. Rozleję masę jak tylko wszystko będzie dobrze. Schematu nie wstawiam, bo jest okropnie narysowany bo nie działają mi etykiety. To chyba tyle, jak widzicie jakieś błędy to piszcie.

Tu masz algorytm jak działa moduł

Możesz podłączyć mały przekaźnik odłączający zasilanie od kół robota, albo po prostu weź podłącz ten pin do uC i obsłużysz to programowo.

Tsop podłącz do pinu XCK.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...