Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

To normalne, że tyle się czeka na odzew ??? Narazie dostałem tylko odpowiedź od automatu, że przyjęto ...

• 3 tygodnie później...

Uuuuu doszły płytki 🙂

No zobaczyć to na żywo to co innego niż na ekranie monitora oczywiście muszę się zganić bo płytka czujników jest o 50% za wielka 😋 No ale nic kiedyś zrobi się wersje 2.0 🙂 Niestety z braku funduszy budowa będzie się wleeeeekła no ale nic damy radę tymczsem kilka pytań jak widzieliście wyprowadziłem sobie złącze z I2C oraz z UART chciałbym sobie zbudować panel kontrolny wiecie taki z wyświetlaczem i wichajstrami do zmiany ustawień PWM, PID i debugowania i takich tam różnyh który z tych interfejsów będzie lepszy ? Ma to się komunikować z ATmegą 8 albo czymś takim wydaje mi się że na krótki dystans lepszy będzie Twi ale z drugiej strony UART ma nie ma chyba problemów z synchronizacją ale nie wiem co polecicie ?

PS

Ta turbina jest naprawdę taka mała 🤣

1. Uart jest łatwiejszy do opanowania (ale potrzebujesz koniecznie kwarc) i dodatkowo z pomocą ft232rl czy dowolnego kabla serial->USB możesz podłączyć płytkę do robota.

2. Płytka fatalna - opisy nachodzą na siebie (mała czytelność) i na pady (wtedy źle się lutuje)

3. Jak nie zależy Tobie na wyglądzie itd. to przy "jednej' sztuce możesz sobie podarować opisy - szkoda przepłacać a do tego jak nachodzą na pady to tylko utrudniają, a nie ułatwiają...

2. Płytka fatalna - opisy nachodzą na siebie (mała czytelność) i na pady (wtedy źle się lutuje)

Nie pomyślałem o tym ale szkoda że nikt nie zwrócił uwagi wcześniej no nic mam nadzieje że jakoś będzie 😋

• 1 miesiąc później...

Hej polutowałem już część płytki jeszcze tylko jedna przesyłka z botlandu i robot mam nadzieje zacznie jezdzić 😉 Ale mam problem zamontowałem kwarc 16mhz i teraz mam gorącą prośbę czy ktoś mógły by mi pomóc przedstawić konfiguracje fuse-bitów ? Normalnie bym o to nie prosił ale boje się że coś źle ustawie a sami rozumiecie że wylutowanie TQFP to raczej będzie ciężka sprawa 😕

Kurza twarz użyłem kalkutora który jest Extreme avr burner i zaprogramowałem to następująco

CKSL0 = 0

CKSL1 = 1

CKSL2 = 1

CKSL3 = 1

Sut0 = 1

Sut1 = 0

Ckopt = 0

I dupa straciłem kontakt z uC co robić 😥 Czy to wogóle jest dobrze ustawione może kwarc mi nie zwiera (mam nadzieje)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...