Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #2 – multimetr, pomiary, rezystory

Pomocna odpowiedź

skąd wiemy, która strona jest początkowa a która końcowa? Tak naprawdę wg tabelki to rezystor może mieć np. brązowy kolor z obu stron na pierwszym miejscu.

ps.

Kurs jest naprawdę super!! Zestaw praktyczny do podstaw już zamówiłem 🙂

@dwkwiecien miło słyszeć, że kurs Ci się podoba 🙂 Nie wiemy, większość rezystorów, z którymi się spotkasz będzie miało jednak złoty pasek oznaczający odpowiedni poziom tolerancji. W przeciwnym wypadku warto sprawdzić dwie wersje, które można uzyskać z tych samych pasków, a następnie można sprawdzić czy taka wartość występuje w tzw. szeregach i jest produkowana.

• 1 miesiąc później...

Nie do końca rozumiem jak musi płynąć prąd przy połączeniu równoległym rezystorów, że uzyskujemy wartość rezystancji mniejszą od nominału najsłabszego rezystora.

@lbk_el witam na forum 🙂 W praktyce prąd płynie tutaj dwiema drogami - przez jeden rezystor i drugi. Więc sumarycznie wartość płynącego prądu to suma prądu płynącego przez jeden i drugi rezystor. Jeśli chciałbyś, aby taki sam prąd płynął przy użyciu tylko jednego rezystora to musiałby on mieć mniejszą rezystancję, niż najmniejszy z tej pary. Czy to trochę rozjaśniło tę kwestię?

Dnia 28.07.2024 o 21:46, dwkwiecien napisał:

skąd wiemy, która strona jest początkowa a która końcowa? Tak naprawdę wg tabelki to rezystor może mieć np. brązowy kolor z obu stron na pierwszym miejscu.

ps.

Kurs jest naprawdę super!! Zestaw praktyczny do podstaw już zamówiłem 🙂

te kolory też tak można różnie interpretować (nie wszyscy pracują na "nówkach"), dla tego bezpieczniej zmierzyć, chociaż orientacyjnie będzie wiadomo z którego końca czytać paski.

PS końcu w całym kursie jest mowa o różnych pomiarach

(edytowany)
Dnia 28.09.2024 o 08:14, lbk_el napisał:

Nie do końca rozumiem jak musi płynąć prąd przy połączeniu równoległym rezystorów, że uzyskujemy wartość rezystancji mniejszą od nominału najsłabszego rezystora.

Przez dwa rezystory prąd płynie tak ja przez jeden od większego potencjału do mniejszego.

Na chłopski rozum - natężenie prądu to ładunek elektryczny przepływający przez rezystor w jednostce czasu.
Jeśli przez jeden rezystor R1 przepływa ładunek Q1, przez drugi R2 ładunek Q2 to łącznie przepływa ładunek Q = Q1 + Q2. Więc to raczej oczywiste, że Q > Q1 i Q > Q2. Innymi słowy im mniejsza rezystancja tym większy ładunek przepływa przez rezystor.
Gdyby te dwa rezystory zastąpić jednym, to aby zapewnić przepływ ładunku Q = Q1 + Q2  jego rezystancja musi  być mniejszą od R1 i mniejszą od R2. Jeśli np. R1 < R2 to wypadkowa rezystancja musi być mniejsza od R1. 

Edytowano przez Sylba
  • 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Nie wiem dlaczego, ale jak podłączam rezystory do płytki, są one "wczepione" bardzo luźno, tak luźno że jak przykładam miernik to wypadają. Czy to wada płytki, czy tak ma być?

Witam mierze wszystko co jest poleciałem troszkę dalej odliczyłem rezystory na diody połączone równolegle zmontowałem świecą.jestem niezmiernie ucieszony. Takie kursy warto prowadzić . To dopiero początek ,moje wypociny dodam w później oraz zdjęcie 

Dnia 26.01.2025 o 14:30, Dominguserr napisał:

Nie wiem dlaczego, ale jak podłączam rezystory do płytki, są one "wczepione" bardzo luźno, tak luźno że jak przykładam miernik to wypadają. Czy to wada płytki, czy tak ma być?

Ze stykowymi tak czasem bywa. Spróbuj zagiąć nóżkę o 180 stopni, żeby była "podwójna" i wtedy włożyć.

• Lubię! 1
Dnia 26.01.2025 o 14:30, Dominguserr napisał:

Płytki stykowe są wadliwe, ale rezystor raczej nie powinien tak po prostu sobie w wypadać. Spróbuj wpiąć go maksymalnie głęboko, a jak się nie da to spróbuj z innym otworem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...