mskojon Marzec 10, 2009 Udostępnij Marzec 10, 2009 Zobacz TUTAJ, mają dwa typy tych przekładni i koła. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kangurek Marzec 10, 2009 Autor tematu Udostępnij Marzec 10, 2009 Właśnie wczoraj wieczorem kupiłem od tego użytkownika 🙂 Czekam na paczkę i napiszę jak się to sprawdzi. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Maxo Marzec 18, 2009 Udostępnij Marzec 18, 2009 spróbuj pierw odwrotnie podłączyć te Twoje przekładnie... w takim ustawieniu (popatrz na koła zębate... duze-male/duze-małe itd itd.. zwiększasz prędkość kosztem mocy...) I nie mów że nie potrafisz bezpośrednio ;] Nawet wkład od długopisu+ kropelka i już masz połączenie... Albo tymczasowo kawałkiem izolacji z kabla. (bierzesz kawałek przewodu o średnicy mniejszej od wału, odcinasz, wyjmujesz kombinerkami rdzeń ze środka i zostaje Ci sama "rureczka". Naciskasz na jeden i 2 wał. najlepiej jak wchodzą ciasno. Kleisz albo i nie ;] Dasz radę ;] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kangurek Marzec 20, 2009 Autor tematu Udostępnij Marzec 20, 2009 Ok kupiłem te przekładnie przyszły w piątek 13.03, wydaje mi się że są dobre jednak na zawodach nie udzwigły robota gdy stanął ale myślę że to kwestia przełożenia i lepszego ,,luznego" kółka... Teraz mam z Wobitu i będę za niedługo testował, dam znać jak wmontuje do robota. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
rasta Kwiecień 6, 2009 Udostępnij Kwiecień 6, 2009 Podepnę się pod temat. Chciałbym skonstruować prostego l-f, być może z wykorzystaniem tych samych silników do minisumo (raczej nie na zawody, ot tak, dla sprawdzenia...). Czy możecie polecić któryś z poniższych silniczków jako "pierwszy silnik" do zabawy? PERMAX 280 6V http://www.gamahobby.com/x_C_I__P_5516875.html Graupner SPEED 280 6V http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=334 DG2425-025 http://mobot.pl/index.php?site=products&type=873&details=7779 Za ostatnim przemawia niewątpliwie gotowa przekładnia, jednak jeżeli odstaje on od poprzednich jestem gotowy zabrać się za nią osobiście. Ewentualnie może możecie polecić coś w podobnej cenie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 6, 2009 Udostępnij Kwiecień 6, 2009 Zależy jaki ma być ten robot, ile ważyć, czy ma być szybki... Ja tam wole nie bawić się w budowniczego przekładni i brać gotowce :-> . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Kwiecień 6, 2009 Udostępnij Kwiecień 6, 2009 Stanowczo polecam silnik trzeci. Wykonanie w domowych warunkach porządnej przekładni może być kłopotliwe, polecam jedynie przy baaaardzo ograniczonym budżecie 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Kwiecień 6, 2009 Udostępnij Kwiecień 6, 2009 ➡️ Mihau: Robot w założeniu ma być niewielki, waga w granicach 500g (coś pod minisumo, chociaż wstępnie chcę na tych silnikach zrobić l-f i pobawić się algorytmami), czyli reasumując ma być średnio-szybko-mocny 😅 ➡️ nawyk: Policzę, policzę... Dzięki za uwagę w sprawie przekładni, pewnie masz rację. Sprawa budżetu w tym wypadku schodzi na dalszy plan, te wobitowe silniki są nieco droższe, ale z gotową przekładnią. Przy okazji: L293D wysteruje mi te silniki czy potrzeba czegoś "mocniejszego"? Totalny brak informacji o prądzie (poza: <50mA na jałowym)... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 6, 2009 Udostępnij Kwiecień 6, 2009 No i jakość wykonania przekładni będzie pewnie dużo lepsza i zwarta od domowej. Też się zastanawiam jaki silnik wybrać, ale na pewno będzie z przekładnią, Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Kwiecień 6, 2009 Udostępnij Kwiecień 6, 2009 Moim zdaniem l293 powinien w zupełności wystarczyć. Jeżeli prąd jałowy wynosi 50mA, to na pewno po obciążeniu nie wzrośnie powyżej 1A. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Kwiecień 6, 2009 Udostępnij Kwiecień 6, 2009 Silnik DG2425-025 ma maksymalny pobór prądu w granicach 300mA. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Kwiecień 6, 2009 Udostępnij Kwiecień 6, 2009 Dzięki, na schemacie Wobotu są A3953, 1.3 A ciągłego prądu, i to mnie właśnie zmartwiło trochę. ➡️ nes: a nie wiesz może ile to mNm wykręca? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Kwiecień 6, 2009 Udostępnij Kwiecień 6, 2009 Niestety nie wiem, ale słabiutkie są. Do mini sumo potrzeba minimum 4 sztuki, a najlepiej 6. Dużo silniejsze są te silniki: http://www.mobot.pl/index.php?site=products&type=873&details=7868 ale jeśli budujesz minisumo to ciężko będzie ci zmieścić się w wymiarach. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Kwiecień 7, 2009 Udostępnij Kwiecień 7, 2009 Szczerze, w tej chwili mają to być silniki do sprawdzenia, czy sobie poradzę z minisumo i l-f od strony bardziej mechanicznej/elektronicznej, one po prostu mają się kręcić. Mimo wszystko dzięki za uwagi, przy poważniejszych (następnych...) projektach na pewno się przydadzą. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kangurek Kwiecień 7, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 7, 2009 Ja myślę, że kupienie tych moich, czyli z tamiya, nie było dobrym wyborem. Są duże i chałasują a te 4 przełożenia to właściwie nie są aż tak potrzebne, tzn jest ale czy nie łatwiej byłoby kupić coś 4 razy tańszego i wgrać PWM, albo jakiś potencjometr który by na stałe zmieniał moc? Do takich prób, testów, nauki to te z tamiya są bardzo dobre ale nie w poważniejszych konstrukcjach! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »