Le_Cheque Kwiecień 7, 2009 Udostępnij Kwiecień 7, 2009 Jakiej firmy polecili byście silniki? Cena nie gra roli. Ma mieć przekładnie, być szybki (obroty na wyjściu ok. 600-800 obr./min.) i nie za duży (do line follower'a o wymiarach mniejszych od kartki A4). Z góry dzięki 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 7, 2009 Udostępnij Kwiecień 7, 2009 600-800 obr./min to sporo. W ofercie Mobota najwięcej to 530 obr/min. Z kolei 3pi firmy Pololu, który zasuwa nieźle ma 1000 obr/min na jałowym. Myślę, jeśli cena naprawdę nie gra roli to powinieneś się rozejrzeć właśnie w ofercie Pololu. Na allegro użytkownik OBLAK jest w stanie ściągnąć każdyą rzecz z ich ofery. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Kwiecień 7, 2009 Udostępnij Kwiecień 7, 2009 Jeśli forsa NAPRAWDĘ nie gra roli, zainteresuj się ofertą firmy Faulhaber, PortEscape i Maxon. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mskojon Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Zobacz tutaj: Pololu, warto poszukać też TUTAJ, popatrz też TUTAJ. Ale dla chcącego nie ma nic trudnego, niewielkim nakładem pracy można zrobić samodzielnie dobrą przekładnię, TUTAJ jest mnóstwo zębatek. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
nes86 Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Dosyć prosto można zbudować napęd na bazie przekładni ślimakowych. Taki przykład: silnik modelarski ma prędkość około 16tys rpm przekładnia ślimakowa redukuje obroty 32 razy i mamy 500 obrotów na wyjściu. http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1695,silnik-speed-300-6v-graupner http://www.zebatki.com.pl/index.php?zadanie=wyswietl_pom&group=W A tu mój mały projekcik na tym pomyśle: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Tak apropos powyższego projektu... Nes86, łożyskowanie na jednym z kół każdej osi jest jednokierunkowe? Bo w przeciwnym przypadku hmm jaki jest sens takiego rozwiązania? Poza napędem "2x2" (zakładam, że jest to układ przeznaczony do "ogąsienicowania" 😉) i większą siłą, przy czym wyeliminowało by to możliwość skręcania (brak dyferencjału). Oczywiście jeśli chcesz się podzielić tą wiedzą 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Nie wiem co to znaczy "łożyskowanie jednokierunkowe" 😐 A jeśli chodzi o projekcik robota to jest on jeszcze nie skończony, brakuje między innymi gąsienic. Oczywiście robot będzie miał możliwość skręcania. Jeden silnik napędza jedną stronę (gąsienice) a drugi drugą stronę. Jedno koło jest osadzone bezpośrednio na wale (widać na renderze otwór do mocowania śrubką imbusową między zębami koła) a drugie jest na łożyskach - tam gdzie widać z boku koła większy otwór. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Kangurek Kwiecień 8, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Tak trochę odejdę od tematu. Mam 2 silniczki z firmy Wobit i robię line followera (chciałem zrobić też przy okazji minisumo ale niestety nie wziąłem pod uwagę szerokości kół więc jest o 4 centymetry za szeroki) i mam pytanie: Czy warto dokupić jeszcze takie 4 albo 2 silniczki (z kołami, bo nie mam)? Czy może zostawić go z 2 silniczkami i jednym ,,luźnym" kołem? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 jakie te silniczki? do l-f'a spokojnie 2 wystarczą, wszystko zależy od osiągów jakie chcesz otrzymać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Le_Cheque Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Przekładnia ślimakowa odpada bo silnik będzie równolegle do koła, które będzie napędzał. Co do silników jakie ma pololu to nie wiem, bo ten robocik waży tylko 89 g bez baterii, mój będzie miał pewnie coś koło 1-1,5 kg. Co do Twojej propozycji Nes86, to myślałem o zastosowaniu silnika modelarskiego tylko, że nie z przekładnią ślimakową. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Kwiecień 8, 2009 Udostępnij Kwiecień 8, 2009 Jeden silnik napędza jedną stronę (gąsienice) a drugi drugą stronę. Jedno koło jest osadzone bezpośrednio na wale (widać na renderze otwór do mocowania śrubką imbusową między zębami koła) a drugie jest na łożyskach - tam gdzie widać z boku koła większy otwór. 😳 Jak zawsze kombinuję niczym koń pod górkę, nie mam nic na swoją obronę 😉 A łożysko jednokierunkowe obraca się tylko w jedną stronę - przy próbie obrotu w drugą blokuje się - jest często stosowane w dyferencjałach w modelarstwie samochodowym.. Skąd mi się wzięło w tym projekcie, to już Ci nie powiem 😉 Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 10, 2009 Udostępnij Kwiecień 10, 2009 Zawsze można według własnych potrzeb zestawić silnik z przekładnią planetarną o odpowiednim przełożeniu. Zarówno silniki jak i przekładnie można kupić np. na www.siniki.com Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Special11 Kwiecień 10, 2009 Udostępnij Kwiecień 10, 2009 http://www.silniki.com/ * To też strona wobitu. No i można wejść też na http://www.silniki.pl/ ale w zasadzie to ta sama strona tylko inny wygląd troche. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 10, 2009 Udostępnij Kwiecień 10, 2009 Nie do końca. Na silniki.pl są tylko krokówki i sprzęt do nich, a na silniki.com są DC, krokówki, przekładnie i parę innych rzeczy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
nes86 Kwiecień 10, 2009 Udostępnij Kwiecień 10, 2009 Wydaje mi się że do amatorskiej robotyki wystarczające są silniki dostępne na tej stronie : www.silnikidc.pl oczywiście to też strona wobitu 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »