Skocz do zawartości

Silnik do Linefollowera...

Kangurek

Pomocna odpowiedź

Jakiej firmy polecili byście silniki? Cena nie gra roli. Ma mieć przekładnie, być szybki (obroty na wyjściu ok. 600-800 obr./min.) i nie za duży (do line follower'a o wymiarach mniejszych od kartki A4). Z góry dzięki 😉

600-800 obr./min to sporo. W ofercie Mobota najwięcej to 530 obr/min.

Z kolei 3pi firmy Pololu, który zasuwa nieźle ma 1000 obr/min na jałowym.

Myślę, jeśli cena naprawdę nie gra roli to powinieneś się rozejrzeć właśnie w ofercie Pololu.

Na allegro użytkownik OBLAK jest w stanie ściągnąć każdyą rzecz z ich ofery.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dosyć prosto można zbudować napęd na bazie przekładni ślimakowych.

Taki przykład: silnik modelarski ma prędkość około 16tys rpm przekładnia ślimakowa redukuje obroty 32 razy i mamy 500 obrotów na wyjściu.

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1695,silnik-speed-300-6v-graupner

http://www.zebatki.com.pl/index.php?zadanie=wyswietl_pom&group=W

A tu mój mały projekcik na tym pomyśle:

Tak apropos powyższego projektu... Nes86, łożyskowanie na jednym z kół każdej osi jest jednokierunkowe? Bo w przeciwnym przypadku hmm jaki jest sens takiego rozwiązania? Poza napędem "2x2" (zakładam, że jest to układ przeznaczony do "ogąsienicowania" 😉) i większą siłą, przy czym wyeliminowało by to możliwość skręcania (brak dyferencjału). Oczywiście jeśli chcesz się podzielić tą wiedzą 🙂

Nie wiem co to znaczy "łożyskowanie jednokierunkowe" 😐

A jeśli chodzi o projekcik robota to jest on jeszcze nie skończony, brakuje między innymi gąsienic. Oczywiście robot będzie miał możliwość skręcania. Jeden silnik napędza jedną stronę (gąsienice) a drugi drugą stronę. Jedno koło jest osadzone bezpośrednio na wale (widać na renderze otwór do mocowania śrubką imbusową między zębami koła) a drugie jest na łożyskach - tam gdzie widać z boku koła większy otwór.

Tak trochę odejdę od tematu. Mam 2 silniczki z firmy Wobit i robię line followera (chciałem zrobić też przy okazji minisumo ale niestety nie wziąłem pod uwagę szerokości kół więc jest o 4 centymetry za szeroki) i mam pytanie:

Czy warto dokupić jeszcze takie 4 albo 2 silniczki (z kołami, bo nie mam)? Czy może zostawić go z 2 silniczkami i jednym ,,luźnym" kołem?

Przekładnia ślimakowa odpada bo silnik będzie równolegle do koła, które będzie napędzał. Co do silników jakie ma pololu to nie wiem, bo ten robocik waży tylko 89 g bez baterii, mój będzie miał pewnie coś koło 1-1,5 kg. Co do Twojej propozycji Nes86, to myślałem o zastosowaniu silnika modelarskiego tylko, że nie z przekładnią ślimakową.

Jeden silnik napędza jedną stronę (gąsienice) a drugi drugą stronę. Jedno koło jest osadzone bezpośrednio na wale (widać na renderze otwór do mocowania śrubką imbusową między zębami koła) a drugie jest na łożyskach - tam gdzie widać z boku koła większy otwór.

😳 Jak zawsze kombinuję niczym koń pod górkę, nie mam nic na swoją obronę 😉

A łożysko jednokierunkowe obraca się tylko w jedną stronę - przy próbie obrotu w drugą blokuje się - jest często stosowane w dyferencjałach w modelarstwie samochodowym.. Skąd mi się wzięło w tym projekcie, to już Ci nie powiem 😉

Pozdrawiam

Zawsze można według własnych potrzeb zestawić silnik z przekładnią planetarną o odpowiednim przełożeniu.

Zarówno silniki jak i przekładnie można kupić np. na www.siniki.com

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.