Skocz do zawartości

[Materiały] Wykorzystanie PMMA (tzw. plexi/plexiglassu/szkła akrylowego)

Pomocna odpowiedź

Tzn. zależy jaka grubość, do ok.2mm możesz bez problemu naciąć nożem do tapet i złamać. Jeżeli jest grubsza to raczej poradzisz sobie z brzeszczotem ?

• Lubię! 1

Dzięki, dostałeś piwo.

Nawyk w tym artyluke piszesz ,że z jednego arkusza zrobiłeś 3 roboty i jeszcze dużo zostało czy to prawda, z arkusza 500x250x4?

Witam,

mam jedno pytanie, czy do cięcia pleksi można by było użyć dobrego noża?

Nie wiem czy ci się to uda, łatwiej było by sobie kupić Brzeszczota (piłka do metalu, a raczej "wkład" do niej)

Szym097, to prawda. Ale nie będę zgadywać jakie wymiary i kształty będą miały Twoje roboty, także tym się nie sugeruj.

2mm pleksi to jak tekturka, łatwo przy lekkim zgięciu pojawiają się ryski-pęknięcia. Radzę 3, albo 4 mm (w zależności od powierzchni i działających sił). Najszybciej tnie się miniszlifierką (tak jak w artykule), ale bardzo dobrze spisuje się piła tzw. włosowa, albo ze zwykłym brzeszczotem (tutaj ciężej z wycinaniem krzywizn - trzeba wycinać "kanciasto" i później poprawiać pilnikiem). Z kolegą próbowaliśmy ciąć hot-airem, ale odpuściliśmy sobie po kilku centymetrach (opary+efekty "specjalne" na krawędzi roztopionego plastiku).

Scaliłem z tematem o PMMA.

Witam,

mam jedno pytanie, czy do cięcia pleksi można by było użyć dobrego noża?

Można, ale tylko proste cięcie. Bo takie cięcie polega na nadcięciu materiału, a pózniej jego przełamaniu.

Mam dostęp do wszystkich tego rodzaju materiałów PLEXI, PCV, i innych, oraz bardzo duże doświadczenie w obrabianiu.

Mam dostęp do ploterów frezujących, i laserowych co pozwala wyciąć mi praktycznie dowolny element.

W zamian za pomoc w oprogramowaniu AVR, może coś w J2ME, bez problemu mogę wycinać 😃

• 4 lata później...
  • 1 rok później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...