Treker (Damian Szymański) Luty 9, 2020 Udostępnij Luty 9, 2020 @BHBmacieg bardzo miło obserwować Twoje postępy Powodzenia w dalszych eksperymentach! Jak będzie zainteresowany budową robotów to zerknij później jeszcze na ten kurs: Kurs budowy robotów – #1 – wstęp, spis treści 1
BHBmacieg Luty 10, 2020 Udostępnij Luty 10, 2020 @Treker zrobiłem już jakiś czas temu szybki przegląd tego kursu. Na pewno go nie ominę, jednak na tą chwilę chciałbym wykorzystać czujnik zbliżeniowy HC-SR04 do tego SHIELD z L293D lub wykorzystać sterownik z L298N. Do tego dwa proste silniki i jedno serwo. Taki naprawdę najprostszy. Ma mieć po prostu korpus wykonany z tektury (pracuję w firmie produkującej tekturę) oraz nadruk z logiem firmy. Zastanawiam się jeszcze nad źródłem zasilania, czy wykorzystać LiPO czy może jakiś zestaw baterii AA. Mam też możliwość bezkosztowo spróbować wykorzystać ogniwa 18650, ponieważ mam w szafce koszyk na dwa takie akumulatory oraz kilka wysokoprądowych akumulatorów. Czy ich wysoki maksymalny amperaż (30A) nie będzie problemem? Układ i tak powinien pobrać sobie tylko taki prąd jak potrzebuje.
ethanak Luty 10, 2020 Udostępnij Luty 10, 2020 Dlaczego L298 a nie coś, co powstało już po wyginięciu dinozaurów? Co do zasilania: 2x18650 to bardzo fajny wybór. Problem może być z serwem (nie każde wytrzyma ponad 8V przy w pełni naładowanych akumulatorach). Jakaś tania przetwornica?
BHBmacieg Luty 10, 2020 Udostępnij Luty 10, 2020 A co proponujesz w zamian za L298? Większość poradników i tutoriali w internecie wspomina właśnie taki sterownik. Jakaś przetwornica stepdown może być też dobrym pomysłem. Polecasz jakąś konkretną czy to w zasadzie wszystko będzie to samo?
ethanak Luty 10, 2020 Udostępnij Luty 10, 2020 Teraz siedzę z telefonem i nie bardzo mogę pomóc, ale zobacz sobie w Botlandzie jakie są sterowniki (DRV cośtam). Co do przetwornicy - jakaś najtańsza jednoamperowa, na Allegro chodzą poniżej 5PLN za sztukę.
BHBmacieg Luty 10, 2020 Udostępnij Luty 10, 2020 Botland posiada w ofercie sterownik Pololu DRV8835. Poczytam o nim i może okaże się lepszy. Serdecznie dziękuję za pomoc.
MisterPablo Kwiecień 23, 2020 Udostępnij Kwiecień 23, 2020 Witam Czy piny OUTPUT w mostku w stanie 0 są masą? bo nie do końca rozumiem obwód z diodami.
Treker (Damian Szymański) Kwiecień 24, 2020 Udostępnij Kwiecień 24, 2020 @MisterPablo uproszczając - tak. Jeden z pinów wyjściowych mostka będzie równy napięciu zasilania, a drugi będzie masą. Po odwróceniu sterowania będzie odwrotnie. Dzięki temu silnik może kręcić się w dwie strony (a tutaj mogą się świecić dwa diody).
MateuszB Maj 3, 2020 Udostępnij Maj 3, 2020 Cześć wszystkim, mam takie małe pytanko. Niestety nie mam możliwości podłączenia baterii do Arduino. Czy będę w stanie bezpiecznie wykonać symulację silnika (na diodach) opisaną w tej części kursu podłączając Arduino przez kabel USB do komputera tak jak w poprzednich częściach? Z góry dziękuję za każdą pomoc! :)
Treker (Damian Szymański) Maj 3, 2020 Udostępnij Maj 3, 2020 @MateuszB witam na forum Możesz próbować, raczej nic nie uszkodzisz. Pamiętaj tylko, że na mostku jest spadek napięcia, więc do diod dotrze mniej niż 5V - nie dawaj tam więc zbyt dużych rezystorów.
Vova Maj 6, 2020 Udostępnij Maj 6, 2020 Zadanie 8.1 void setup() { pinMode(6,OUTPUT); //Sygnał PWM silnika nr 1 digitalWrite(6,HIGH);//Ustawiamy (na stałe) stan wysoki na pinie 6 pinMode(7, OUTPUT);//Sygnały sterujące kierunkiem obrotów silnika nr 1 pinMode(8,OUTPUT); pinMode(2,OUTPUT);//Sygnały sterujące kierunkiem obrotów silnika nr 2 pinMode(3,OUTPUT); } void loop() { digitalWrite(7,LOW);//Silniki nr 1 i 2 - obroty w lewo digitalWrite(8,HIGH); digitalWrite(2,LOW); digitalWrite(3,HIGH); delay(2000); digitalWrite(7,HIGH);//Silnik nr 1 - obroty w prawo digitalWrite(8,LOW); digitalWrite(2,LOW);//Silnik nr 2 - obroty w lewo digitalWrite(3,HIGH); delay(2000); digitalWrite(7,HIGH);//Silniki nr 1 i 2 - obroty w prawo digitalWrite(8,LOW); digitalWrite(2,HIGH); digitalWrite(3,LOW); delay(2000); }
Gieneq Maj 7, 2020 Udostępnij Maj 7, 2020 @Vova Fajnie że dzielisz się kodem do kolejnego zadania sterowanie silnikami wygląda dobrze, acz zastanawiam się co tu robi ten pin 6 i czemu ma napisane coś o PWM 2
Vova Maj 9, 2020 Udostępnij Maj 9, 2020 (edytowany) @Gieneq Z tym 6 pinem jest tak że ten fragment kodu skopiowałem i nie usunąłem tego a tylko dopisałem część do sterowania drugim silnikiem Wiem że tak nie można... A tym czasem zadanie 8.4 (tak może trochę z drugiej strony zacznę) Dale popracuje nad 8.2 i 8.3... void setup() { pinMode(6, OUTPUT); //Sygnał PWM silnika nr 1 pinMode(7, OUTPUT); //Sygnały sterujące kierunkiem obrotów silnika nr 1 pinMode(8, OUTPUT); digitalWrite(7, LOW);//Silnik nr 1 obroty w lewo digitalWrite(8, HIGH); } void loop() { for (int i = 0; i <= 255; i++) { analogWrite(6, i);// Spokojne rozpedzanie silnika delay(25); } for (int i = 255; i >= 0; i--) { analogWrite(6, i); // Spokojne zatrzymywanie silnika delay(25); } } Jest i 8.2 void setup() { pinMode(7, OUTPUT);//Pin 7 jako wyjscie digitalWrite(7, LOW);//Nisk początkowy stan pinu 7 } void loop() { for (int d = 0; d <= 4; d++) { digitalWrite(7, HIGH);//Zaswiec diode 5 razy na 20 ms delay(200); digitalWrite(7, LOW); delay(200); } delay(3000);//Odczekaj 3 sek } Edytowano Maj 9, 2020 przez Vova
Gieneq Maj 11, 2020 Udostępnij Maj 11, 2020 (edytowany) @Vova Kody wyglądają na poprawne, mam tylko uwagę co do komentarza z 2 kodu //Zaswiec diode 5 razy na 20 ms. Chyba komentarz ten nie pomaga w czytaniu kodu, a bardziej wprowadza w błąd A tak to super! Także śmiało działaj z innymi zadaniami. A może też dodaj w przyszłych kodach procedury #define przy etykietowaniu pinów i jakiś stałych jak np. liczba obiegów pętli. Umieszczone na górze kodu powodują że czyta się o wiele lepiej i łatwiej coś poprawić. Gdybyś teraz miał zmienić pin silnika to musiałbyś poprawić to w kilku miejscach, a z prostą instrukcją dla preprocesora wartość takiej etykiety definiujesz raz, a kod wstawi się sam we wszystkich miejscach, gdzie użyjesz etykietę, przed kompilacją Edytowano Maj 11, 2020 przez Gieneq 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »