Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #3 - pierwszy raz z lutownicą, częste błędy

Pomocna odpowiedź

Zastanawia mnie czemu od razu nie zaczac przy temperaturze 300 stopni na wszystkich? Chyba że chodziło o to by poczuć różnicę. Wydaje mi się że ujdzie w tłoku po obejrzeniu błędów

1707751873241.jpg

@Elowrzud witam na forum 🙂 Tak, dokładnie - chodzi głównie o wyczucie tego jaką różnice robi temperatura i punkty, które trzeba lutować. Wygląda całkiem dobrze, postaraj się tylko, aby dawać mniej cyny!

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesiące później...

Idealnie nie wyszło ale chyba może być, miałem jakieś kłopoty z grotem i być może będzie do wymiany ale mam nadzieję że lutowania na razie nie będą musiały być perfekcyjneIMG_20240821_142139.thumb.jpg.95ec3449c45f47bf56853624a9166d4f.jpg

(edytowany)

Cześć,
Rozpocząłem kurs przy pomocy lutownicy 936ADH. Pady łatwe wyszły ładnie i trwało to tyle ile na filmiku z kursu.
Przy padach średnich musiałem zwiększyć temperaturę do 300 stopni i ogrzewanie pada trwało o wiele dłużej, a i tak w większości przypadków nie udało mi się uzyskać w pełni roztopionej cyny. Przy padach trudnych i goldpinach cyna nie topi się nawet po 1 minucie ogrzewania pada w 350 stopniach.
Niestety nie znam składu cyny.
Na grudce cyny sprawdziłem co się stanie po przyłożeniu grota przy 250 stopniach. Po ok 5 sekundach zrobiła się miękka, a po 10 płynna. Mój jedyny pomysł to spróbować z inną cyną.

Zmieniłem cynę na 60% cyny i 40% ołowiu i problem zniknął.  Specyfikacja sugeruje, aby używać przy 380 stopniach. Przy takich temperaturach czasami zostają czarne ślady obok padów.

Edytowano przez wk2024
Problem rozwiązany
  • Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

Muszę powiedzieć, że wszystko co napisane we wstępie jest prawdą i nie ma tu żadnego "naciągarstwa".

Myślałem, że moja marketowa lutownica (48W) sobie poradzi, a tu niespodzianka 😁 na większych polach (lutownica ustawiona na max) zrobiło się bardzo trudno, a porównując efekty pracy z filmików - nawet przykro 🤦🏻‍♂️

Warto zainwestować w lepszy sprzęt! 

1728725000475926332454769682557.jpg

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
Dnia 12.10.2024 o 11:31, tomalo napisał:

Muszę powiedzieć, że wszystko co napisane we wstępie jest prawdą i nie ma tu żadnego "naciągarstwa".

@tomalo witam na forum i dziękuję za miłe słowo. Cieszę się, że kurs jest pomocny 🚀 Mam nadzieję, że kolejne eksperymenty były również owocne.

• 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...
  • 6 miesiące później...

Trzeba mieć odsysacz do cyny - wyciąga niepotrzebną zawartość z płytki. 

A i jeszcze jakiś środek do czyszczenia płytki by się przydał, ja korzystam z Cleanser IPA.

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...

Dzień dobry.

Bardzo mi się podoba ten kurs. Na razie chciałem zobaczyć jak to wygląda, bo po kolejnej lekcji doszedłem do wniosku że źle lutowałem. Kurs zachęcił mnie do zakupu FORBOT - zestawu do nauki lutowania aby poćwiczyć lutowanie na płytkach . Bardzo mi się podoba przystępny (dla mnie laika) sposób w jaki Pan przekazuje swoją wiedzę na ten temat. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...