Treker (Damian Szymański) Sierpień 24, 2020 Udostępnij Sierpień 24, 2020 @Bsatola próbowaliśmy różnych metod EAGLE, Fritzing, ale ostatecznie wszystkie nowe materiały powstają w 100% od zera w Corelu.
Bsatola Sierpień 24, 2020 Udostępnij Sierpień 24, 2020 @Treker ok, dziękuję za odpowiedź. Bardzo profesjonalnie wyglądają te schematy, podobnie jak cały kurs 1
Popularny post Anno Październik 18, 2020 Popularny post Udostępnij Październik 18, 2020 @Treker Tak samo jak inni miałem zagwostkę z rezystorem 3,3k, poprzednie przykłady nauczyły mnie że dioda może brać do 20mA a tu nagle rezystor 3,3k. Brakło właśnie tej informacji o limitacjach bramki, bo podejrzewam że nie ja pierwszy mam problem z odczytaniem tej informacji z datasheetów. Przydał by się oddzielny artykuł o tym jak czytać datasheety producentów, z jakąś prostą tabelką opisującą jakieś podstawowe słownictwo/oznaczenia (wiem że każdy podzespół będzie miał swoje specyficzne parametry, ale mimo wszystko może uda się zebrać jakąś część wspólną?). Rozumiem że to kwestia wprawy, znajomości angielskiego i odrobina była już pokazana w kilku artykułach, ale to jest nazewnictwo specyficzne dla tej działki i patrząc na datasheet dla tych bramek (https://www.taydaelectronics.com/datasheets/A-889.pdf) nie potrafię bezpośrednio wskazać gdzie jest ten wspomniany 1mA na wyjściu bramki. czym jest Vo, Vin, Vdd? Vdd rozumiem zasilanie pinu 14, Vin to wejścia bramki a Vo wyjście bramki? Jeśli tak to coś się nie zgadza bo według tabelki na Vin powinniśmy podawać od 0,15-0,5V a podajemy ~6V. Mimo wszystko kawał dobrej roboty z kursem 4
Treker (Damian Szymański) Październik 18, 2020 Udostępnij Październik 18, 2020 @Anno witam na forum i dziękuję za wartościowe informacje zwrotne - będziemy działać Właśnie odświeżamy kurs elektroniki (poziom II) - premiera jeszcze w tym roku. Później od razu zajmiemy się za TC - będzie kilka niespodzianek. Postaramy się również przygotować materiały na temat analizowania not katalogowych.
szumen Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 Dlaczego dajemy rezystor 3.3 k do diody? Jest jakiś konkretny powód że bezpieczniej jest tam dać 3,3k? Robiłem kursy elektroniki I i II i tam były używane rezystory w przedziale 330 do 1k.
Gieneq Maj 10, 2021 Udostępnij Maj 10, 2021 @szumen akurat taki rezystor jest w zestawie, nie ma to aż takiego znaczenia. Jest jeden powód ale nie wpływa to na zadania z kursu - obciążalność wyjściowa bramek, ale napiera to znaczenia gdy to co podłączasz do wyjść układów scalonych pobiera względnie większy prąd, albo jest tego więcej. 1
roswaal Lipiec 2, 2021 Udostępnij Lipiec 2, 2021 (edytowany) Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć znaczenie rezystora 10 kΩ w układzie z bramkami NOT? EDIT: Dzięki, już nie trzeba. Edytowano Lipiec 4, 2021 przez roswaal
Gieneq Lipiec 5, 2021 Udostępnij Lipiec 5, 2021 @roswaal witam na forum Przepraszam, że nie podjęliśmy wcześniej tego tematu. Dnia 2.07.2021 o 17:17, roswaal napisał: Dzięki, już nie trzeba. Do czego udało Ci się dojść?
quadric Listopad 24, 2021 Udostępnij Listopad 24, 2021 (edytowany) Dnia 2.07.2021 o 17:17, roswaal napisał: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć znaczenie rezystora 10 kΩ w układzie z bramkami NOT? EDIT: Dzięki, już nie trzeba. A ja bym chyba jednak poprosił. Ogólnie czytając ten artykuł dowiedziałem się jak to złożyć i że działa, ale zupełnie nie jest (wg mnie) wytłumaczona zasada działania (albo ja jestem taki ciemny). Z mojego punktu widzenia jeśli nie naciśniemy przycisku to ani prąd nie leci do pinu 1 ani nie płynie przez rezystor 10K. Jak wciśniemy przycisk to prąd sobie leci do pinu 1 i przez rezystor do masy? Po co jest ten rezystor? Czemu prąd nie może po prostu płynąc do pinu 1? Rozumiem to tak, że prąd nie płynie do pinu 1 (stan 0) więc na pinie 2 robi się stan wysoki (napięcie) i dlatego dioda świeci. Jak naciśniemy przycisk to na pinie 1 robi się stan wysoki, więc na pinie 2 robi się niski (0) więc dioda nie działa, dobrze rozumiem? Jeśli tak to do czego ten rezystor 10K? // EDIT: albo dobra, chyba kumam. Pin 1 jest wejściem więc żeby nie "wisiał" w powietrzu jest wpięty do masy (co daje stan niski) i gdy wciskamy przycisk to stan wysoki ustawi się pinu 1 a "ominie" rezystor ponieważ ma łatwiejszą drogę, tak? Edytowano Listopad 25, 2021 przez quadric
Pierunek Grudzień 9, 2021 Udostępnij Grudzień 9, 2021 (edytowany) I rozdział zaliczony NOT , OR , AND , WINDA Edytowano Grudzień 9, 2021 przez Pierunek edycja 1
MrKu5z Luty 20, 2022 Udostępnij Luty 20, 2022 (edytowany) Witam wszystkich! Tak jak koledzy powyżej, mam pytanie odnośnie rezystora 10kΩ, który wpinamy między przycisk a wejście bramki i dajemy do masy - w jaki sposób działa i spełnia swoją funkcję? Pozdrawiam! Edytowano Luty 20, 2022 przez MrKu5z
Gieneq Luty 21, 2022 Udostępnij Luty 21, 2022 @MrKu5z witam serdecznie rezystor ten to tzw. pulldown, czyli utworzenie słabego zera. Gdy przycisk nie jest wciśnięty na wejściu jest stan zero, dlatego że przez znikomy prąd nie ma większego spadku napięcia i na obu krańcach rezystor jest podobno napięcie. Ale gdy wciskasz przycisk to napięcie które jest bezpośrednio przyłożone do wejścia (opór przełącznika jest znikomo mały) zaczyna przeważać i niweluje słabe podciągnięcie zera. Jest to bardzo częsty układ, np w kursie Arduino masz pullup w przykładach z różnymi przełącznikami.
Misioo Maj 14, 2022 Udostępnij Maj 14, 2022 Cześć, czy mogę w obrębie pojedynczego układu scalonego, np. CD4071 (4xOR,) połączyć wyjście jednej z bramek na wejście kolejnej? Przykładowo po to, by uzyskać OR dla w sumie 3 wejść. Wrzucam mocno uproszczony schemat dla lepszego wyjaśnienia sensu zapytania.
H1M4W4R1 Maj 14, 2022 Udostępnij Maj 14, 2022 4 godziny temu, Misioo napisał: czy mogę w obrębie pojedynczego układu scalonego, np. CD4071 (4xOR,) połączyć wyjście jednej z bramek na wejście kolejnej? Przykładowo po to, by uzyskać OR dla w sumie 3 wejść. Wrzucam mocno uproszczony schemat dla lepszego wyjaśnienia sensu zapytania. tak, tylko musisz się pilnować, by funkcja wynikowa była prawidłowa, bo czasem można się zapomnieć (np. przy NAND'ach) 2
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »