Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Jak już mówiłem, bardzo udana konstrukcja 😉 Elegancka.

Mam pytanko:

do czego służy potencjometr? To jest ten od regulowania kontrastu wyświetlacza?

Zastanawia mnie cel tego dzielnika napięcia podpiętego do wejścia ADC5(pin 28), jakiś pomiar stanu naładowania baterii, czy się w tym stylu?

PS. Świetny robocik, aż miło się na niego patrzy. Postaraj się wrzucić jakiś film, bo ciekawi mnie jak wygląda w akcji.

Film by się przydał, wiem, ze robot już zbudowany, ale w żadnej swojej konstrukcji nie miałeś nawet wyjścia do jakiegoś dalmierza, czy coś. Nie miałeś ochoty startować w konkurencji z przeszkodami?

PS Ile za niego chcesz 😃 ?

Jak robisz zdjęcia robotów? Wychodzą świetnie. Tło to biała kartka, tak?

Zdjęcia są robione na białej kartce telefonem komórkowym N73 z włączoną opcją makro. Wychodzą ładne tylko jeśli jest dość dobre rozproszone światło, dziś było pochmurnie i zdjęcia wyszły przyzwoicie. Wszystkie moje zdjęcia na diodzie są robione tym telefonem.

Zastanawia mnie cel tego dzielnika napięcia podpiętego do wejścia ADC5(pin 28), jakiś pomiar stanu naładowania baterii, czy się w tym stylu?

Tak, jest to pomiar napięcia akumulatorków. Co do filmu, z tym będzie gorzej, na youtube nie wgram filmiku ani z telefonu, ani z aparatu, który mam (takich formatów youtube nie przyjmuje). Dodatkowo jest podwójnie strata jakości przy konwersji do avi a potem na yt. Jak pożyczę lepszą kamerkę to wrzucę jakiś filmik.

PS Ile za niego chcesz 😃 ?

Niestety nie sprzedaję go 😉

Niesamowicie starannie wykonany jest ten robot. Po części to zasługa ładnego pcb z jeszcze ładniejszą solder maską, ale reszta też nie pozostawia wiele do życzenia. I mam propozycję dla osób potrzebujących szybkich silników w rozsądnej cenie, do niezbyt wielkiego robota - przerobione mikroserwa z usuniętym jednym kółkiem zębatym, szybkie, ale hałasują. Świetne są też dokładnie te koła z lego, na tym psotku. Opony mają taką fajną przyczepność, że szok. Mam jeszcze pytanie dotyczące okrągłego nadwozia - czy ma to jakąś funkcję poza tym, że ładnie wygląda? Bo dość sporo robotów ostatnio widziałem z podwoziem na podstawie koła.

Okrągłe podwozie ma to do siebie, że ładnie się obraca jeśli silniki są umieszczone w osi, co do wyglądu, to poświęciłem sporo czasu na zaprojektowanie tej płytki, tak aby wszystko było jak najbardziej upakowane i jednocześnie funkcjonalne. Złącze do lcd jest jednocześnie złączem do programowania procesora.

Świetny pomysł z tymi złączami i źródłem do zasilania czujników.

Czym wypełniłeś ten krzyżowy otwór w kołach lego? Oś silnika jest klejona do nich, czy ten myk ze śrubką przewierconą na zewnątrz koła zastosowałeś?

Silnik ma na wyjściu przekładni sporą zębatkę, po ścięciu tych wewnętrznych wypustek w kole, ta zębatka pasuje idealnie. Wszystko jest zaklejone klejem na gorąco. Co do zasilania czujników to był najlepszy sposób na jednoczesną stabilizację prądu i jego oszczędność poprzez wyłączanie źródła. Jedyne na co trzeba uważać to to, że źródło załącza się chwilę i jeśli po podaniu 1 na Q2 nie odczeka się kilku ms to pierwszy pomiar po załączeniu będzie zawsze zły (fototranzystor nie będzie doświetlony IR).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...