Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi - #10 - kamera, zdjęcia, transmisja obrazu

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

@Sethis, a to spoko. Jako posiadacz sprzęciwa mógłbyś w sumie opisać na forbotach co dokładnie zrobiłeś. Zostanie dla potomnych, po polsku.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
2 godziny temu, orb777 napisał:

@Sethis, a to spoko. Jako posiadacz sprzęciwa mógłbyś w sumie opisać na forbotach co dokładnie zrobiłeś. Zostanie dla potomnych, po polsku.

Naturalnie. W zasadzie rozwiązanie było bardzo proste. Musiałem jedynie doinstalować odpowiednie pakiety, co załatwiła komenda:
sudo apt install libcamera-tools libcamera-v4l2 motion -y

Później wystarczyło już tylko uruchamiać motion przez libcamerify:
sudo libcamerify motion

Teraz motion normalnie wykrywa i transmituje obraz z kamery w postaci streamu. Wystarczy go teraz jedynie dokonfigurować według własnego uznania.

• Lubię! 2
  • 1 rok później...
(edytowany)

Kurs jest nieaktualny i niezgodny z zestawem dołączanym do kursu. Kamerka nie działa wedle instrukcji a po różnych researchach udaje się odpalić ale zacina się na sprzęcie RPI4b 8GB + 32 microSD (z zestawów, więc nie tym najsłabszym) - czy można prosić o aktualizację treści kursu tak żeby można było go robić na zestawie do niego sprzedawanym??

Edytowano przez sebslon
poprawienie tresci

@sebslon witam na forum. Gdyby nie to, że kurs udostępniamy za darmo jako dodatek do zestawów to na pewno byłby już całkowicie usunięty. "Niestety" ekosystem RPi zmienia się bardzo szybko, a podwyżki wynikające ze wzrostu cen pamięci RAM sprawiły, że układy te nie są już aż tak atrakcyjne cenowo, jak było na początku. Nadal część materiałów jest aktualna i sporo osób czyta te materiały - i tylko dlatego nie usuwamy tego kursu. Jednak chyba nadszedł czas, aby zarchiwizować, bo w najbliższych miesiącach nie pojawi się aktualizacja tych materiałów. A nie chciałbym, aby kolejne osoby się tym irytowały. Zapisuję temat do realizacji. Główny problem w tym, że części ćwiczeń nie da się prawdopodobnie przepisać na obecną wersję oprogramowania, bo w między czasie było w RPi kilka istotnych zmian. Jeśli kupiłeś zestaw tylko ze względu na kurs to w ciągu 30 dni od zakupu możesz go bez problemu zwrócić w Botlandzie.

• Lubię! 1

Ok, w takim razie nieporozumienie po mojej stronie, bo zestaw traktowałem jako integralną część kursu, a nie jako kurs jako dodatek do zestawu (czyli na odwrót?), stąd oczekiwałem, że kurs będzie w miarę aktualny, szczególnie że w przeszłości pojawiały się już informacje o aktualizacji.

Od kupna zestawu minęło już parę miesięcy, dopiero teraz znalazłem chwilę żeby do niego usiąść.

Wydaje mi się, że problem setupu kamerki udało mi się rozwiązać "w miare" działający sposób więc jak będę miał chwilę to podeślę tutaj na forum configi dla potomnych.

Dzięki za odpowiedź!

(edytowany)

@sebslon, w rpi masz do czynienia z linuksem, gdzie pakiety stają się przestarzałe i są zastępowane nowymi. To całkiem normalne w tym środkowisku. Co działało wcześniej, może nie działać na nowszym jądrze, bibliotece, itd. Korzystam z rpi zero 2w + dietpi i sam kombinuję. Nie wszystko "podano na tacy", jak choćby rozwiązanie problemu z dziwnym zachowaniem hat-a (hub-a) usb, o czym założyłem wątek na forum. Grzebałem, szukałem, rozkminiałem aż znalazłem rozwiązanie. Tak w linuksie bywa. Sam musisz rozwiązać problem w tej wersji sprzętu/systemu/biblioteki/sterownika, którą masz.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

@orb777 na forum rpi nigdy nie zadałem pytania, zawsze znalazłem odpowiedzi (chociaż nie zawsze podane na patelni). A raczej nie były to proste rzeczy (znajomość Linuksa nie oznacza znajomości konkretnej platformy sprzętowej)

@ethanak, w moim przypadku nie znalazłem bezpośrednio odpowiedzi, dietpi nie jest dobrze udokumentowane. Naprowadził mnie wątek z githuba o rpi3. Znajomość linuksa ułatwia poruszanie się po platformach bazujących na nim, ale tak jak wspominasz, nie rozwiązuje konkretnych problemów z daną platformą.

(edytowany)

@ethanak, "dietpi" po rozruchu (+ vsftpd) zajmuje średnio ~50 mb ram-u, "pi os lite" więcej. Podczas kompilacji arduino-cli dosyć intensywnie mieli swap-em z karty. Aktywne sesje tmux-a też swoje zabierają. Nie mam potrzeby grzebać w "pi os lite", żeby go odchudzić, jeżeli jest "dietpi", który działa całkiem nieźle. Od lat używam ramdysków, nie przepadam za mieleniem (s)sd/flash. Niestety w zero2w ramdysk odpada.

Zastanawiałem się jeszcze nad alpine linux, ale systemów debianopochodnych używam od dawna, więc po co kombinować.

Edytowano przez orb777

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...