Skocz do zawartości

Wątek zbiorczy: powitania użytkowników

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry,

Mam na imię Wojtek, jestem studentem 1 roku na PŁ na wydziale elektrycznym. Poprzednio chodziłem do technikum informatycznego, w którym nie nauczyli mnie nic o elektryce. Teraz niestety to wychodzi. Mam duże problemy ze zrozumieniem czegokolwiek na obwodach elektrycznych. Dlatego postanowiłem pobawić się obwodami w praktyce ;). Kupiłem kurs elektroniki I i kurs elektroniki II, chcę dzięki tym zestawą nadrobić braki.

Życze wszystkim forbotowcą miłego dnia :)

• Lubię! 1

@dyru511 cześć Piotr, witam na forum i zachęcam do stałej aktywności 🙂

@www987 cześć Wojtek, miło słyszeć, że nasze materiały pomogą Ci poznać podstawy elektroniki! W razie problemów pytaj śmiało na forum 🙂

Cześć wszystkim. Zakupiłem kurs elektroniki  poziom 1 z zestawem i miernikiem w botland. Mam pytanie, czy miernik jest popsuty? Nie reaguje na pomiar rezystancji, zawsze pokazuje 1 nawet jak stykam sondy, tak samo pomiar napięcia jest zawsze 0. Załączam zdjęcia.

124479306_649840322374908_5215544432348215597_n.jpg124910120_360164868385937_5391904148561332154_n.jpg

Edit: wygląda, że sondy nie stykają, po wsadziłem drucikii zamiast sond i działa 🙂

• Lubię! 1

@Juzbrig witam na forum 🙂 Czy wcisnąłeś sondy mocno, do samego końca w gniazda w mierniku? Jeśli jednak faktycznie coś jest uszkodzone to zgłoś reklamację w Botlandzie, na pewno szybko Ci pomogą. Upewnij się jednak, że sondy nie są za słabo wetknięte, bo chyba jeszcze nikt nigdy nie zgłaszał u nas tego typu problemu 🙂

Cześć, nazywam się Adam i jak mój nick mówi - jestem geologiem, w wieku już 32 lat.

Zainteresowanie do jakże odmiennej dziedziny jaką jest elektronika i majsterkowanie w zasadzie od zawsze były gdzieś we mnie. Mianowicie uwielbiałem już od małego zabierać się za klocki LEGO, szczególnie w wersji Technic, potem było też rozbieranie starych PC na części pierwsze, jak i stare radia i telewizory...a teraz przyszedł czas odświeżyć oraz zgłębić wiedzę na te tematy. Tak oto wylądowałem tutaj.

Pozdrawiam serdecznie 😉

• Lubię! 1
(edytowany)

Witam,

Nazywam się Darek. Swoje lata mam i czas wrócić do młodzieńczych zainteresowań, kiedy wyklejało się ścieżki i w zaciszu łazienki przy wentylatorze wytrawiało płytki a potem lutowało ... Zawodowo finansista i winiarz choć kończyłem też przetwarzanie danych, hobbystycznie .... yyyyy ... to się okresowo zmienia - teraz kurs elektroniki 🙂 Pozdrawiam.

Edytowano przez drybczy
  • Lubię! 1

@geolog007 cześć Adam, witam na forum 🙂 Miło słyszeć, że po nasze kursy coraz częściej sięgają osoby, które nie są związane z IT. Powodzenia w eksperymentach z elektroniką!

@drybczy cześć Darek, finansista-winiarz... oryginalnie, takiego połączenia na pewno u nas jeszcze nie było 😉 W razie problemów pytaj śmiało na forum!

Witam wszystkich,

Nazywam się Dawid, jestem programistą.
Nadchodzą długie, zimowe wieczory, dlatego hobbystycznie chciałbym zająć się elektroniką. Jest to dla mnie bardzo ciekawe zajęcie, a kursy Forbota mocno mnie wciągnęły. Dlatego z wielką przyjemnością dołączam do tego forum 🙂

• Lubię! 1

Cześć wszystkim 🙂

fascynacja elektroniką towarzyszyła mi od dzieciństwa - trochę za sprawą dziadka, który cały czas przy czymś majsterkował. W liceum i na studiach informatycznych miałam do czynienia z programowaniem układów elektronicznych (Arduino, FPGA), a obecnie od miesięcy noszę się z zakupem drukarki 3d. Mam sporo pomysłów na projekty elektroniczne, ale ciągle brak mi ugruntowanej wiedzy - stąd zaczynam przygodę z Forbotem i kursem podstaw elektroniki 🙂

• Lubię! 1

Witam serdecznie. Mam na imię Sławek, lat 27. Elektroniki zacząłem uczyć się będąc małym chłopcem naprawiając zasilacze i pady od Pegazusa, gdyż mamy nie było stać na nowe :P Obecnie skończyłem studia "Informatyki w Biznesie" jednak z czasem zrozumiałem że nie jest to coś co chcę robić w życiu. Obecnie pracuję jako operator wózków. Zainspirowany projektami ze strony spryciarze.pl postanowiłem nauczyć się w kabelki aby lepiej zrozumieć co tam się właściwie dzieje. Natomiast osoby z grupy podstawy elektroniki na facebooku zachęcili mnie do Waszych kursów. I tak oto jestem :D 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...